Svečani zavjeti s. M. Regine od Presvete Euharistije u Stepinčevu Karmelu

Zagrebački nadbiskup i metropolit, uzoriti gospodin Josip kardinal Bozanić, predslavio je u nedjelju, 19. veljače, uz petnaestak suslavitelja – kanonika, svećenika, redovnika – te uz asistenciju bogoslova karmelićanina i ministranata, svečanu euharistiju i obred doživotnog zavjetovanja s. M. Regine od Presvete Euharistije (Ankice Popić), bosonoge karmelićanke u Stepinčevu Karmelu u Brezovici.

Srdačnu dobrodošlicu uputio mu je domaći župnik, preč. gospodin Zvonko Vuković, koji je pozdravio sve prisutne, osobito našeg mnogopoštovanog o. Srećka Rimca, OCD, provincijala Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa, i plehanskog gvardijana i župnika fra Antu Tomasa, OFM, te slavljeničine roditelje, braću i sestru s obitelji. Uzoriti kardinal zahvalio je na dobrodošlici te naglasio da Bog i danas djeluje preko živih ljudi, što je uvijek novi znak Božji i novo njegovo čudo.

„Mjera našeg djelovanja i nastojanja je Otac naš nebeski. ‘Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski’ (Mt 5,48). Nije li to pretežak zahtjev za čovjeka? Isus nam pokazuje taj put. ‘Bog daje da sunce njegovo grije dobre i zle’ (usp. Mt 5,45). Bog ljubi ono što je stvorio. Bog ne može ne ljubiti svoje stvorenje. On nas je sve stvorio, bez obzira kakvi smo“, rekao je kardinal Bozanić na početku homilije, nadahnjujući se na otpjevanom evanđeoskom ulomku (Mt 5,38-48). Pozvao je sestre i sve prisutne na savršenstvo i na molitvu za one koji su nam teški, osobito na molitvu za neprijatelje, jer nam Isus poručuje da se „zlo zlom ne pobjeđuje, već dobrim“ (usp. Rim 12,21).  

„Ovdje smo u Karmelu s posebnim raspoloženjem jer je to Stepinčev Karmel. Sudjelujemo u svečanom liturgijskom činu polaganja doživotnih zavjeta s. M. Regine. To je sestra čiji je put započeo 1969. godine u Derventi. Ona je usred zla rata morala otići iz svog kraja i stigla je u Njemačku. No, za Boga nije bila izgubljena. On je na nju pogledao. To što smo danas ovdje i što prisustvujemo ovom svečanom činu, znak je Božjeg djelovanja i slobodnog i velikodušnog odgovora ljudskog bića ove naše sestre“, ustvrdio je zagrebački nadbiskup.

Zatim je rekao da je svako duhovno zvanje na osobit način Božje djelo, jer je samo Bog u stanju pozvati čovjeka na taj put. Čovjek sam od sebe to ne može. A taj je put put ljubavi, o čemu smo čuli u prvom i drugom čitanju. „Bog je Ljubav i ta Ljubav je u stanju pozvati čovjeka, oduševiti ga i zahvatiti. Bog je u stanju učiniti da netko dođe u samostan, da se ‘zatvori’ kako bi mogao biti bliže Bogu i moliti za sve“, rekao je kardinal i nadodao da sestre po nakani svog utemeljitelja osobito mole za svećenike, za hrvatski narod, za mlade i obitelji, za Crkvu i za cijeli svijet, te da ih ljudi rado posjećuju, preporučuju im se u molitve, pitaju ih za savjet i s njima mole. Jer: „Onaj čovjek koji je blizu Bogu, taj je blizu samome sebi i drugim ljudima.“

U duhu evanđeoskog ulomka, kardinal je spomenuo da danas postoji izazov i napast svjetovnog duha koji se želi uvući u samostane i u Crkvu, o čemu često govori i papa Franjo. Tom duhu možemo se oduprijeti živeći vjerno svoje poslanje u Crkvi. Tu vjernost do kraja života kardinal je zaželio s. M. Regini, čestitajući joj je na dobroj odluci. Čestitao je i zajednici sestara, te vjernicima koji dolaze u Karmel i velikoj karmelskoj obitelji na čelu s o. Srećkom Rimcem. Na samom kraju homilije poručio je svima: „Radujmo se! Ovo je dan radosti! Amen.“

Tu radost potvrdila je s. M. Regina svojim odgovorima i svojom željom da se potpuno posveti Gospodinu po životu molitve i sebedarja, nasljedujući Krista siromašna, poslušna i čista u duhu terezijanske karizme, na posvećenje i spasenje mnogih.

I dok je vlč. Martin Krizmanić, župni vikar u župi Navještenja BDM u Zagrebu, pjevao Litanije Svih Svetih, s. M. Regina se prosternirala, da bi potom u ruke časne majke Ilijane Terezije od Karmelske Gospe izrekla svoje zavjete Gospodinu po Prvotnom pravilu i Konstitucijama Bosonogih sestara Blažene Djevice Marije od gore Karmela. Obred svečanog zavjetovanja, koji je tumačio naš o. Jakov Kuharić, OCD, završio je svečanom blagoslovnom molitvom, posvećenjem i predajom koprene novozavjetovanici, te potvrdom njenog potpunog pridruživanja Redu.

Misno slavlje animirale su čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD, a nakon Popričesne molitve uslijedio je kratki program u čast slavljenice. Studentica Maja Marić iz Brezovice recitirala je pjesmu Jeronima Kornera „Koprena“, djeca članovi KUD-a „Dučec“ iz Mraclina čestitali su i predali cvijeće, a dvije glazbene točke, „Veni sponsa Christi“ od Picchija i „Salve Regina“ od G. Puccinija, izvele su, i oduševile prisutne, solistica gospođa prof. Nikolina Pinko-Behrends uz orguljsku pratnju gospođe prof. Eve Kirchmayer-Bilić.

Riječ zahvale kardinalu, svećenicima, roditeljima i svima prisutnima na kraju slavlja uputio je preč. Zvonko Vuković, a čestitke slavljenici izrazili su svi prisutni u Crkvi. Nakon obiteljskog objeda, zadržali smo se u kraćem druženju u govornici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.