Veliki petak s Nuncijem u Stepinčevom Karmelu u Brezovici

Msgr. Alessandro d’Errico, Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj slavio je sa sestrama bosonogim karmelićankama i s vjernicima 14. travnja Obrede Velikog petka u Karmelu u Brezovici. Uz njega su bili suslavitelji don Stjepan Bolkovac i p. Ivica Hadaš, DI, te bogoslovi – pjevači Muke Kristijan, Petar i Hrvoje i ministranti Tomislav i Marija.
Na početku praktične homilije, preuzvišeni Nuncij je izručio sestrama i vjernicima blagoslov i pozdrave Svetog Oca pape Franje. Ujedno je spomenuo da Sveti Otac s pozornošću prati redovnički život klauzurnih sestara i zahvaljuje im za njihove molitve, u koje se i dalje preporuča. Nuncij je potom izrazio želju da sa sestrama promatra tajnu križa. U tom motrenju zadržao se na dvjema točkama. Prva je: Što nam danas može reći križ? A druga: „Tko želi ići za Isusom, neka uzme svoj križ i slijedi ga“ (usp. Mt 16, 24).

Tumačeći prvu točku, Nuncij je između ostalog naglasio da nam križ govori o velikoj ljubavi koju je nebeski Otac imao prema nama, svojoj djeci. Jer „Bog je tako ljubio svijet te je poslao svoga Sina Jedinorođenca za naše spasenje“ (usp. Iv 3, 16). Kad se nađemo pred križem, nismo sami na putu života. Ima jedan Otac koji nam šalje Sina da nam kaže: „Vrati se u kuću Očevu.“ To nam donosi puno radosti kad su dani sivi. Gledajući na križ, nalazimo veliku duhovnu snagu koja nam za život treba, naglasio je Nuncij. Rekao je i kako još jednu stvar moramo imati pred očima o kojoj nam križ govori, a to je druga točka: slijediti Isusa noseći svoj križ. Promatrajući prema našim ljudskim kriterijima, čine nam se naši križevi najteži. Zato često Gospodinu prigovaramo i mrmljamo. No, kad nam Gospodin razotkrije križeve drugih oko nas, vidimo da je naš križ upravo po mjeri naše sposobnosti nošenja. Stoga je potrebno pogledati svoj križ, ponizno ga uzeti i nositi ga slijedeći Isusa, poručio je Apostolski nuncij.

Nakon Muke, koju su bogoslovi umjetnički lijepo otpjevali, i Sveopće molitve, slijedilo je klanjanje križu, po kojemu su vjernici zahvalili Gospodinu za njegovo otkupiteljsko djelo i obnovili odluku da s njime nose svoje životne križeve. Na kraju misnoga slavlja don Stjepan je zahvalio Nunciju za nadahnutu homiliju i liturgijsko zajedništvo, na čemu je Nuncij srdačno uzvratio zahvalom svima prisutnima.

Nakon Obreda Velikog petka, Nuncij se susreo sa sestrama u klauzuri u vrlo srdačnom i otvorenom razgovoru. Tu se više upoznao sa Stepinčevim Karmelom, njegovom poviješću i sadašnjošću, a sestre je još više zainteresirao za život Crkve i Svetog Oca pape Franje, kao i za aktualna zbivanja.

Tako je spomenuo i ovo: „Papa Franjo, kad nas šalje u neku zemlju, na poseban način nam povjerava brigu za klauzurne redovnice jer one su snaga Crkve. Zato sam odavno htio posjetiti ovaj samostan u Brezovici…“ Jednako tako Nuncij je rekao da ono što papa posebno naglašava u homilijama na jutarnjoj Misi u domu sv. Marte, koje nisu pisane nego ih govori iz srca, jest njegova temeljna poruka da se ne smije Duha Svetoga staviti u bocu, zatvoriti je i reći, tebi je dobro tako. Važno je izići u susret svim ljudima, ići na periferije, materijalne i duhovne. Ići u susret i svojim neprijateljima… Nakon izmjene uskrsnih čestitaka i Nuncijevog blagoslova, sestre su ga srdačno ispratile i nastavile svoju molitveno-duhovnu misiju za svećenike i Crkvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.