Dan studija i promocija diplomanata Sustavnog studija duhovnosti i studija Teologije posvećenog života

U velikoj dvorani karmelićanskog samostana Majke Božje Remetske u Zagrebu održana je u subotu 17. prosinca 2017. svečanost prigodom Dana studija i promocije diplomanata Sustavnog studija duhovnosti (SSD) i studija Teologije posvećenog života (TPŽ).

Prisutne su na početku pozdravili predstojnici studija TPŽ-a – dr. sc. Jure Zečević – i SSD-a – dr. sc. Franjo Podgorelec.

Predstojnik TPŽ-a, dr. Jure Zečević, u pozdravnom je govoru podsjetio da je studij TPŽ-a ustanovljen 2013. godine, na poticaj i uz potporu tadašnje Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, sadašnje Hrvatske redovničke konferencije, koja je Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. Oca Josipa povjerila da osnuje i organizira studij Teologije posvećenog života, te je pozvao prisutne da srdačnim pljeskom pozdrave u dvorani prisutnu predsjednicu Hrvatske redovničke konferencije, s. Anu Mariju Antolović. Glavna svrha TPŽ-a, naglasio je dr. Zečević, jest da, kao jedan od oblika cjeloživotne formacije, redovnicama, redovnicima i drugim osobama posvećenog života omogući produbljenje i osvježenje vlastite duhovne dimenzije. Izvijestio je da su tijekom prvih dvaju nastavnih ciklusa, održanih u Zagrebu, studij upisala ukupno 92 polaznika, dok je u trećem ciklusu koji je ove godine započeo u Splitu studij upisalo 58 polaznika. Citirao je riječi Splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, koji je na početku studija u Splitu izrazio svoje uvjerenje da studij TPŽ-a mnogo znači i za polaznike osobno, ali i za njihove zajednice i Crkvu općenito. Na kraju govora predstojnik TPŽ-a je informirao da će na ovoj promociji diplome primiti 13 diplomanata TPŽ-a i 7 diplomanata SSD-a. Diplomantima i nagrađenim studentima te njihovoj rodbini je čestitao, a profesorima, uzvanicima, gostima i svim prisutnima je zahvalio na dolasku i poželio im da se osjećaju lijepo, ugodno, posvećeno i oduhovljeno.

U svojstvu predstojnika SSD-a dr. Franjo Podgorelec se u svom govoru pridružio pozdravima dr. Zečevića i naglasio da zainteresiranost za studij na SSD-u ne jenjava ni nakon 11 godina od osnutka te da je to pokazatelj koliko su ljudi željni i potrebni duhovne formacije i  koliko su dobrodošli formativni studiji ove vrste.

Uslijedio je potom prikaz dokumenta Kongregacije za nauk vjere Iuvenescit Ecclesia, o odnosu između hijerarhijskih i karizmatskih darova, koji je prisutnima iznio dr. sc. Petar Janjić, OCD.

Predavač je ukazao na to da je odnos između hijerarhijskih i karizmatskih darova u Crkvi vrlo aktualan, te da obje dimenzije trebaju biti komplementarno prisutne u Crkvi kao rezultat djelovanja istoga Duha. Predstavio je glavnu strukturu dokumenta te istaknuo njegova glavna tematska težišta: istobitnost hijerarhijskih i karizmatskih darova; obveza da se „institucionalnu Crkvu“ ne suprotstavlja „Crkvi Duha“, nego da se između njih gradi sklad i komplementarnost; posluh pastirima; poštivanje kriterija za razlučivanje autentičnih karizmi; pravno priznanje; sagledavanje karizmi u perspektivi odnosa opće i mjesnih Crkvi; uzimanje Blažene Djevice Marije za uzor u tom pogledu.

Nakon predavanja uslijedilo je svečano slovo ravnatelja SSD-a i TPŽ-a, provincijala Hrvatske karmelske provincije o. Srećko Rimca. U ime Hrvatske karmelske provincije, kao i u ime Papinskog instituta „Teresianum“ iz Rima, u čijem se sastavu nalazi SSD, pozdravio je sve prisutne, osobito studentice i studente SSD-a i TPŽ-a koji su uspješno završili studij i kojima će svečano biti uručene diplome. Pozdravio je i ostale studentice i studente, profesore i predstojnike obaju studija te njihovu tajnicu gospođu Snježanu Foršek, OCDS, zahvalivši im svima na angažiranom i predanom radu, bez kojega ovih studija ne bi bilo. Izrazio je uvjerenje da interdisciplinarni pristup tih dvaju karmelskih studija duhovnosti, koji je primjereno otvoren i drugim znanostima i drugim religijama, može pomoći studentima da se orijentiraju i lakše prepoznaju kvalitetne duhovne putove koji će ih dovesti do Istine i zajedništva s Bogom.

U najsvečanijem dijelu programa ravnatelj je potom uručio diplome i pohvale studentima. Promovirano je sedam diplomanata SSD-a i trinaest diplomanta TPŽ-a.

Pohvalu za najbolji ostvareni uspjeh na SSD-u dobila je Višnja Mesarić, a na TPŽ-u Ana Kolić.

Pohvale za najbolji diplomski rad na SSD-u dobila je Carol Mirna Herak-Kramberger za rad „Sakralna i duhovna baština grkokatolika u Žumberku“, koji je izradila pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Jure Zečevića. Pohvalu za najbolji završni rad na TPŽ-u dobila je Spomenka Jurić za rad „Sveta Terezija od Isusa i vizualna umjetnost. Prilog poznavanju značenja vizualnih umjetničkih djela u životu i molitvi svete Terezije od Isusa“, koji je izradila pod mentorskim vodstvom dr. sc. Darija Tokića. Pohvalu za najbolji završni rad na TPŽ-u dobila je također s. Božica Britvec za rad „Formativni i edukativni potencijal bajki za duhovno i moralno profiliranje osobe“, koji je izradila pod mentorskim vodstvom prof. dr. sc. Jure Zečevića.

Na završetku programa predstavnice svih diplomanata izrekle su zahvalu dragom Bogu, vodstvu studija, profesorima, tajnici, svojim obiteljima i redovničkim zajednicama, za svesrdnu pomoć, podršku i ohrabrenje tijekom studija.

Glazbeni dio programa animirala je vokalno-instrumentalna skupina „Domeniche“ iz Sv. Nedelje, Strmca i okolice, kao i studentski zbor na čelu s voditeljicom Jasnom Kubica. Program je vodila studentica Danijela Blažević, a za tehničku podršku, prezentaciju i ozvučenje skrbio je karmelićanski bogoslov br. Marko Maglić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.