Proslavljen blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa u Karmelu u Brezovici

Svečanim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Krunoslav Kolar, župni vikar u Sesvetskim Selima u prijepodnevnim satima, a vlč. Ivica Zlodi, župnik u Župi sv. Obitelji u Zagrebu u popodnevnim, proslavili su hodočasnici i sestre karmelićanke blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa, najmlađe naučiteljice Crkve i zaštitnice misija, u ponedjeljak, 1. listopada 2018. godine.

„U povijesti čovječanstva često se izdvaja ljude koji su ostavili neizbrisiv trag, a nekima se zbog izuzetnog doprinosa pridaje i naziv ‘Veliki’. Tako imamo vladare poput Aleksandra Velikog, Konstantina Velikog, Karla Velikog i mnoge druge. Sigurno da su tu titulu zadobili i zbog nadmetanja s drugima, jer su željeli biti iznad drugih, bolji od svojih prethodnika i moćniji od suvladara ili vladara drugih država… Isus apostole uvodi u školu Božje logike koja izmiče ljudskom shvaćanju. Umjesto savjeta što činiti da netko od njih postane lider, on ih poziva da budu kao djeca, maleni, neznatni, da priželjkuju djetinje srce koje prihvaća autoritet i daje se voditi od njega, srce koje je miroljubivo, koje ne zamjera, koje ljubi, srce koje je jednostavno, neproračunato, nevino, poučljivo, poslušno. Onaj tko ide putem ovakve malenosti postaje velik u Kraljevstvu Božjem. A upravo danas slavimo jednu takvu proslavljenu sestru u Kristu, sv. Malu Tereziju, koja je u ovom svijetu bila ‘mala’ da bi u Božjoj blizini bila ‘velika’“, rekao je između ostalog u prigodnoj homiliji vlč. Kolar.

Potom je u kratkim crtama ocrtao Svetičin životopis i spomenuo da njezina svetost, osim u Bogu, ima korijene i u njezinoj obitelji, u roditeljima koji su prvi kanonizirani bračni par u Crkvi, te je pozvao roditelje da budu uzori molitve i kršćanskog života svojoj djeci, odsjaj Božjega očinstva i Marijinog majčinstva. Propovjednik je također poručio prisutnima, nadahnjujući se na sv. Maloj Tereziji, da za svetost nikada nije prerano, ali može biti prekasno. Naglasio je da nam ova velika svetica poručuje da se i mi uvijek s potpunim pouzdanjem predamo Bogu, jer u njegovim smo rukama sigurni. „Njezin je život primjer kako se svetost postiže tako što se male stvari vrše s ljubavlju. Ljubav je pokretač svega u njezinu životu, pa nam tako u baštinu ostavlja i nekoliko vrijednih misli govoreći: ‘Bog ne gleda na veličinu naših djela, nego samo na ljubav s kojom se ona obavljaju.’ ‘Naš jedini cilj mora biti Boga razveseljavati vršeći njegovu volju.’ Tim putem ljubavi prema Bogu i bližnjemu, malim, posve ravnim, kratkim i sasvim novim, penjala se u Nebo Svetica, oduševila je mnoge za taj mali put svetosti, za prisniji odnos s Bogom, i postala mali Isusov cvijet koji mu se sasvim predao.“

Na kraju homilije propovjednik je zaželio svima da budu Isusovo cvijeće, da šire Kristov miomiris tamo gdje jesu; da budu igračka u rukama Djeteta Isusa; da svakom čovjeku odražavaju i u svakom prepoznaju skriveno Božje lice i da žive svetost poput sv. Male Terezije u jednostavnosti svakodnevice. Misno slavlje animirale su pjevanjem sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, OCD.

Vlč. Željko Nestić zahvalio se biranim riječima predvoditelju slavlja, kao i prisutnima, a tradicionalni blagoslov ruža nije ni ovoga puta izostao.

I na večernjoj sv. misi okupili su se brojni Svetičini štovatelji i prijatelji, koji su došli u Terezijinu školu da bi učili kako se ljubi Boga i čovjeka, rekao je predslavitelj vlč. Zlodi na početku misnoga slavlja. Istu misao obradio je na dublji način u homiliji, rekavši sljedeće: „U Evanđelju nam Isus govori o malenima koji imaju pouzdanje u Gospodina poput djeteta. Jedna od tih malenih je i sv. Terezija od Djeteta Isusa. Ona je shvatila da ljubav obuhvaća sva zvanja, da je ona posvudašnja, da je ona vječna. Zato je uskliknula da će u srcu Crkve, svoje  Majke, biti ljubav.“

Propovjednik se prisjetio što su pape napisali o maloj Svetici, te spomenuo misao pape Benedikta XVI. da je Terezijina Ljubav bio sam Isus Krist. Jednako tako je zapazio da se po malenosti najbrže dolazi k dragome Bogu, kao i po trpljenju, bez kojega Terezija nije bila niti jednoga dana. „Upijajmo duhovnost sv. Male Terezije tamo gdje jesmo. Ona nas čisti i prizemljuje. Veliki smo kada se trudimo ugoditi Bogu, prihvatiti osobe i ljude gdje jesmo. Sv. Mala Terezija nam poručuje da živimo odgovorno svakidašnjicu. Onda smo veliki“, naglasio je propovjednik i zaželio prisutnima da se odvaže od danas živjeti drugačije i rasti u duhovnom životu.

Misno slavlje uveličao je svojim veličanstvenim pjevanjem mješoviti župni zbor „Marijan Mihelčić“ iz Župe sv. Obitelji u Zagrebu pod ravnanjem s. prof. Jelice Dolić. Zbor je nakon blagoslova ruža počastio i oduševio prisutne prekrasnim koncertom. Vjernici i sestre su se za svako misno slavlje pripremili molitvom sv. Krunice, a devetnicom molitava, meditacija i pjesama za Svetičin blagdan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.