Duhovna obnova za mladiće

Od 4. do 6. listopada održana je u zagrebačkim Remetama duhovna obnova za mladiće koja je imala sljedeće niti vodilje: “Provedi vrijeme u Božjoj prisutnosti, upoznaj se s Karmelom i promisli o svom pozivu”. Četrnaestorica sudionika, od kojih je jedan kandidat karmelskoga reda,sudjelovali su u dinamičnom programu koji je povezivao osobnu i zajedničku molitvu, promišljanje o Božjem pozivu u Svetom Pismu i trenutke bratske razmjene iskustava i upoznavanja. Biblijski likovi i sveta Terezija od Isusa bili su uzor i poticaj kako se odgovorno odnositi prema Božjim poticajima u vlastitom životu, kako poslušati Božji glas i dopustiti se voditi od Boga. Na putu obraćenja, traganja za Božjom voljom i posvećenja svačiji put je neponovljiv, a opet tako srodan s drugima – očitovalo se to u bratskom razgovoru i razmjeni dragocjenih duhovnih iskustava i konkretiziralo u dojmljivom uzajamnom razumijevanju i zajedništvu.

Vrijeme u Božjoj prisutnosti obnavlja snage, mozaik Božjega plana za vlastiti život poprima sve jasnije obličje, a Karmel ostaje s otvorenim vratima za one koji žele nasljedovati Isusa Krista u molitvi i samoći te širiti dragocjeni miris božanske prisnosti Crkvom i svijetom.

Evo i dva dojma sudionika:

“Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama” (Dj 2, 42) Vikend u Karmelu za mene je bio jedno nezaboravno iskustvo bratskog zajedništva koje je svoje temelje imalo u Kristu. Na vikendu smo bili prisutni nas petnaestorica mladića koji smo došli s ciljem otkrivanja vlastitog poziva i pronalaska identiteta. U zajedništvu, molitvi i razmjeni međusobnih iskustava, uočio sam kako se nadopunjujemo i rastemo na temelju svjedočanstva drugih. Najviše što me ohrabrilo bilo je predavanje o. Darija koji je za primjer poziva uzeo Abrahama i Mojsija. Oni nisu bili sigurni kamo će ih odvesti put nakon susreta s Bogom, ali su imali vjeru i upravo je to i naša zadaća: biti stalno otvorenima Božjim poticajima i prepustiti se Božjoj volji jer kako kaže jedan autor: „Božja volja te neće odvesti tamo gdje te Božja milost ne će zaštititi“. Hvala Bogu na braći karmelićanima koji su nam te dane otvorili svoja vrata i nekima od nas sigurno pomogli da otkrijemo svoj put, a to je da ostavimo sve i pođemo za Kristom. (MM)

Za mene je vikend u Karmelu značio još veću spoznaju za životom u Karmelu. Život u tišini i molitvi – to je za mene 🙂 (MT)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.