Novaci posjetili benediktinsku opatiju u Admontu

U subotu, 21. rujna, na poziv prijateljice Karmela Elisabete Spőrck – koja radi kao profesorica glazbe u admonstskoj bendiktinskoj gimnaziji – posjetili smo opatiju u Admontu.

Admont je ljetovalište i centar za zimske športove, smješten u dolini rijeke Enns u Štajerskoj. Najimpozantnije zdanje u ovom malom mjestu je svakako Benediktinska opatija, sagrađena 1074. godine s bogatom knjižnicom i muzejom. U ovoj opatiji je nakada živjelo i do 200 redovnika a danas 30-ak.

Iz Graza smo krenuli u ranim popodnevnim satima i u Admont stigli u 16:15 gdje nam je dobrodošlicu poželio P. Peter, koji nas je odmah poveo u razgledavanje knjižnice i muzeja. Benediktinska knjižnica u Admontu je najveća samostanka biblioteka u svijetu: broji oko 200 000 svezaka, 530 inkunabula i 1400 rukopisa. Barokna dvorana knjižnice, duga preko 70 metara, potječe iz XVIII. st. Ubrzo nakon izgradnje (1776. g.) postala je poznata i kao “osmo svjetsko čudo”. Njezin izgled rezultat je zajedničkog rada više baroknih umjetnika. Knjižnicu je prema bečkoj nacionalnoj knjižnici sagradio Josef Hueber, zidni oslik radio je Bartolomeo Altomonte, a drvene elemente, kao i dekorativne skulpture, izradio je Josef Stammel. Nakon razgleda knjižnice, zbog subotnjeg skraćenog rada, uspjeli smo posjetiti samo manji dio muzeja suvremene umjetnosti. Osim ovoga tu se nalazi još i Prirodoslovni muzej na 3600 m2 izložbenog prostora. Muzeje zajedno s knjižnicom posjeti oko 80.000 posjetitelja svake godine. Poslije razgledavanja muzeja zaputili smo se u samostanku kapelicu gdje smo izmolili večernju molitvu a potom se zaputili u razgledanje crkve. Crkva je sagrađena u neogotičkom stilu a njen interijer rese barokni zidni oslik i barokni oltari.

Večerom u obližnjem restoranu (pizzeriji) častila nas je Frau Elisabeth a nakon večere sudjelovali smo na koncertu klasične glazbe što ga je u sklopu admonstskih orguljaških jeseni (3. Admonter Orgelherbst) priredila benediktinska zajednica u svojoj crkvi. Maria Herold (klarinet) i Thomas Zala (orgulje) izvodili su se djela poznatih kompozitora (Albinonija, Vivaldija, Krebsa…).

Po završetku koncerta upriličen je domjenak i druženje, nakon čega se smo – puni dojmova i zahvalnosti Bogu i gospođi Elisabeth – zaputili nazad u Graz.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.