Kardinal Bozanić blagoslovio prvu Katoličku osnovnu školu u Zagrebu

U prigodi proslava Dane škole Prve katoličke osnovne škole zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je za učenike, njihove roditelje i nastavnike u ponedjeljak 7. listopada predvodio euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.Koncelebrirali su ravnatelj škole, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa o. Vinko Mamić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić.

U pozdravnoj riječi provincijal Mamić zahvalio je kardinalu Bozaniću za njegovu zauzetost za otvaranje katoličke osnovne škole te izrazio nadu da će uskoro biti otvoreno još škola, kako u gradu Zagrebu, tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Kardinal Bozanić na početku mise izrazio je želju da to slavlje bude znakovito ne samo za ovu školu, nego i za čitav grad Zagreb. U homiliji je kardinal, osvrćući se na misno evanđelje o navještaju, rekao kako ono govori o nečemu što je presudno za nas, a to je da je Bog u Isusu Kristu postao čovjek i da nam se približio. Isus je uzor za svakoga čovjeka. Od njega trebamo učiti, poznavati ga, trebamo se njemu približiti, rekao je kardinal Bozanić te se posebno obratio djeci riječima: “Škola života je upoznati Isusa Krista i njega slijediti”.

Odajući priznanje karmelićanima za početak rada Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu kardinal Bozanić je izrazio želju da i druge redovničke zajednice koje imaju sjedište u Zagrebu pokrenu škole. Istaknuo je kako ostvarenje te i novih inicijativa govori o potrebi većeg angažmana. “Ne smijemo samo biti oni koji će očekivati, već se trebamo i zalagati”, poručio je kardinal.

Pojašnjavajući razloge zašto uopće katolička škola, istaknuo je kako se time želi pružiti cjeloviti odgoj djece. “Želimo da katolička škola bude mjesto gdje se promiče i uči istini, a ne gdje se promiče interes. Oni koji manipuliraju promiču zapravo svoje interese”, kazao je zagrebački nadbiskup. Također je naglasio kako katolička škola treba biti mjesto gdje će se djecu učiti kritički postupati u odnosu na određene pojave u društvu. U konačnici, katolički dječji vrtići, osnovne i srednje škole te katoličke sveučilište tvore jednu cjelinu. Pozvani smo svi u svjetlu evanđelja tražiti istinu. Neka katolička škola bude ona koja će u tome posebno prednjačiti, zaključio je kardinal Bozanić.

Misno slavlje pjevanjem su animirali učenici i nastavnici. Kardinal Bozanić zatim je blagoslovio prostore u kojima djeluje Prva katolička osnovna škola na adresi Ivanićgradska 41 u Zagrebu.

Program je nastavljen prigodnom akademijom u kojoj su također sudjelovali učenici, nastavnici i roditelji te tako još jednom potvrdili zajedništvo koje je utkano u početke rada Prve katoličke osnovne škole u Zagrebu.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.