Blagdan sv. Male Terezije u Karmelu sv. Josipa

Blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa ili Male Terezije proslavljen je u Karmelu sv. Josipa u Đakovačkoj Breznici svečanim misnim slavljem koje je predvodio karmelićanin, o. Danijel Čolo u koncelebraciji s trojicom svećenika. Misi je prethodila pjevana Večernja te molitva krunice s litanijama sv. Tereziji, koju su predmolile sestre karmelićanke. Na kraju euharistijskog slavlja blagoslovljene su ruže, simbol milosti koje sv. Terezija svojim zagovorom sipa na duše. Ružu su potom, zajedno s izdvojenim mislima Svetice, podijeljene prisutnim vjernicima kao poticaj za njihov daljnji hod u vjeri.

Sv. Terezija od Djeteta Isusa i Svetog Lica, poznatija pod imenom Mala Terezija, jedna je od najpoznatijih svetica, koju na poseban način svi doživljavamo bliskom, istaknuo je u propovijedi o. Danijel. Njezin život nije bio “popločen dijamantima”, a postala je svetom jer se dala voditi od Isusa te je tako svima postala uzorom poniznosti.

“Poniznost nije drhtanje od straha pred Bogom. Poniznost je otvorenost i predanje Bogu Ocu”, rekao je propovjednik i naglasio da se poniznost sv. Male Terezije očituje i u tome što je bila svjesna činjenice kako je od Boga ljubljena, a tu spoznaju nosila je iz obiteljskog doma. Zato je jako važno da obitelj bude zdrava, istaknuo je te da svi članovi rastu u međusobnoj ljubavi i povjerenju jer “sve dođe i prođe, svaka kušnja, svaka napast, a vjera i povjerenje ostaju”.

Uz poniznost, Mala Terezija je i učiteljica ljubavi. Živjela je jednostavno i svojim životom govori: čisti, peri, radi, moli i ljubi. “Ljubav nije samo emocija, ljubav prodire dalje, prekoračava nesviđanja i ljubi bližnjega jer ga i Bog ljubi”, rekao je propovjednik i naglasio: “Živjela je jednostavno, skromna, nepoznata, a postala naučiteljica Crkve, koja i danas uči duše predanju i povjerenju Bogu Ocu, životu iz ljubavi te potiče prikazivati sve što činimo kao molitvu za duše”.

vijest je prenešena sa ika.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.