Središnja proslava 1700. obljetnice Milanskog edikta

Od 20. do 22. rujna u Nišu je održana središnja proslava 1700. obljetnice Milanskog edikta kojim je car Konstantin Veliki kršćanima u Rimskom carstvu dopustio slobodno ispovijedati svoju vjeru. Kao predstavnici karmelićana iz Hrvatske na tu su proslavu pošli o. Dražen Marija Vargašević i troje mladih koji su povezani s braćom karmelićanima i sa sestrama karmelićankama BSI u Zagrebu. Na putu prema Nišu hodočasnici su posjetili Srijemsku Mitrovicu gdje su, srdačno dočekani od župnika mons. Eduarda Španovića, slavili svetu Misu.

Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar u Nišu je srdačnom dobrodošlicom i skladnom organizacijom osigurao ugodno ozračje. Stanovnici Niša pokazali su se kao vrlo srdačne osobe. Većina hodočasnika bile su mlade osobe, a najviše se promišljalo o nutarnjoj slobodi za pomirenje, kršćansku sveopćost i novu nadu.

Program prvoga dana se sastojao od radionica za mlade u Aleksincu pored Niša, svečane Večernje i bdijenja za mlade uz čestice Kristova Križa i moći sv. Jelene u sportskoj dvorani u Nišu. U subotnjem programu osobito je dojmljiv bio križni put ulicama Niša uz svjedočenje o osobnom iskustvu Boga nekih sudionika koje su sa zanimanjem i iznenađenjem promatrali stanovnici toga grada u Južnoj Srbiji. Vrhunac proslave bila je Euharistija na nogometnom stadionu u Nišu koju je, kao i Večernju večer prije, predslavio osobni Papin izaslanik uzoriti kardinal Angelo Scola, nadbiskup milanski. Nada koja izvire iz Kristove žrtve ljubavi na Križu. Nada koja je jača od svakoga zla i svake rane. Nada protiv svake nade. Možda su to misli koje najbolje sažimaju duhovno iskustvo hodočašća u Niš.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.