Generalni kapitul 19. SVIBNJA 2015. – Sestre bosonoge karmelićanke

Današnji dan rada Kapitula bio je posvećen bosonogim karmelićankama. O. General je pozvao sestre karmelićanke na Generalni kapitul kako bi predstavile svoje viđenje nekih pitanja, a posebno da kažu što one očekuju od nas braće karmelićana, kao i od generalne uprave Reda. Većina sestara iz različitih dijelova svijeta su imale svoju predstavnicu koja je iznijela viđenje samostanâ koje je predstavljala. Jedan dio sestra nije smatralo potrebnim dolazak na Generalni kapitul tako da nisu imale svoju predstavnicu. Neke od njih (80 samostana) poslale su svoje pismene odgovore na pitanja koje im je postavio o. General u svome pismu poziva na Generalni kapitul.

Rad u kapitularnoj dvorani je započeo molitvom 500. obljetnice Svete Terezije od Isusa. Nakon toga svim prisutnim sestrama dobrodošlicu je poželio o. General.

Nakon toga započela su izlaganja sestara. Moderator današnjeg dana bio je o. Rafal Wilkowski, tajnik za sestre karmelićanke.

Prije i poslije podne svoja izlaganja podnijele su predstavnice različitih geografskih područja (koje su bile predstavnice različitih udruga i federacija toga područja): Španjolska, Portugal, Afrikaanglofona, Mauricius – Madagascar, Africa francofona, Japan – Filipini – Južna Koreja, Tajland – Vijetnam – Jugo istok Azije, Francuska – Belgija – Quebec – Bliski istok, SAD – Kanada, Engleska- Irska – Nizozemska – Malta – Litva; Indija – Šri Lanka, Kolumbija – Ekvador – Perù, Argentina – Čile – Bolivija – Uruguaj – Paraguaj, Meksiko – Karibi – Venezuela, Istočna Europa (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Poljska, Albanija), Njemačka – Austrija, Italija.

U svim izlaganjima sestre su prvo kratko iznijele statistike područja koje predstavljaju, a nakon toga iznijele su sažetak odgovora koji su dali samostani.

U svome pismu sestrama o. General je postavio tri pitanja na koja su odgovarale sestre. Pitanje koje je najviše bilo raspravljano bilo je da li sestre smatraju da je potrebno osnivanje međunarodne komisije sestra karmelićanki. Sestre su također dale svoje viđenje o formaciji, a govorili su i o nekim aktualnim temama koje ih najviše zanimaju.

Gotovo sve sestre su zahvalile o. Generalu za pisma koja je uputio u proteklom šestogodištu i koja su bila jako dobro prihvaćena u Zajednicama.

Što se tiče osnivanja međunarodne komisije sestra karmelićanki, kako je to o. General predložio, mišljenja sestara su različita. Većina sestara se izjasnila da to nije potrebno, dok jedan dio smatra da je to potrebno, a nekima nije jasno o čemu bi se tu radilo i traže dodatna objašnjenja.

Što se tiče formacije sestara i pomoći Generalne kuće i braće karmelićana u provincijama, karmelićanke su imale puno prijedloga. Uglavnom su prijedlozi sestra bili slični i mogu se svesti na slijedeće:

–         Generalna kuća bi mogla napraviti različite materijale za početnu i permanentnu formaciju dostupni na Internet stranici generalne kuće ili na CD-ima ili DVD-ima.

–         Naglasile su da bi se mogle organizirati videokonferencije kako bi više sestara moglo sudjelovati u formaciji.

–         Od generalne kuće očekuju da definitori više surađuju sa sestrama.

–          Traže formaciju ne akademsku, nego praktičnu za karmelski život molitve. Kako voditi Zajednicu, kapitule, uprava i poznavanje Kanonskog prava… Naglašavaju važnost duhovnog vodstva i žele da se braća karmelićani pripremaju, formiraju za rad sa sestrama, da više poznaju problematiku vezanu uz samostane i život karmelićanki.

–         Suvremena sredstva komunikacija su važna, ali je potreban i odgoj za njihovu odgovornu upotrebu, kako ne bi postali opsesija.

–         Sestre su izrazile i želju da bi o. General imao veće ovlasti što se tiče njih sestara jer sada su mu ovlasti jako ograničene i gotovo da ne može utjecati na živote pojedinih samostana (pitanje klauzure, redovničke odjeće…).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.