Susret s tajnikom Kongregacije za posvećeni život mons. José Rodríguezom Carballom

Euharistiju s jutarnjim pohvalama predslavio je tajnik Kongregacije za institute posvećenog života mons. José Rodríguez Carballo u koncelebraciji o. Generala i definitora o. Francisca Javiera Mene.

Mons. Carballo nam je ponudio opći pregled situacije redovničkog života danas. Nabrojao je i objasnio neke izazove redovničkog života danas u svijetlu učenja papa sv. Ivana Pavla II.,Benedikta XVI. i Franje.

Nabrojao je probleme koji su zajednički svim redovničkim ustanovama i dao je određena moguća rješenja.

Mons. Carballo je inzistrirao na važnosti razlučivanja zvanja jer danas kada je manjak zvanja događa se da se u redovnički život primaju kandidati koji nisu za redovnički život, pa čak ima i trgovanja zvanjima iz siromašnih zemalja u bogate. Također je naglasio važnost trajne formacije, a govorio je i o razlozima manjka zvanja.

Mons. Carballo osobito je u središte redovničkog života stavio Krista i Evanđelje kao vrhovni zakon svakog redovničkog života. Također je ohrabrio kapitularce i prisutne karmelićanke da gledaju u budućnost no ne s optimizmom (koji ovisi o našim silama i sposobnostima) nego s nadom (koja je utemeljena na vjeri u Krista Uskrsnuloga).

Podsjetio je da redovnički život produžava davati svjedoke svetosti i mučeništva i upravo to najbolje pokazuje njezinu životnost. Nakon predavanja mons. Carballa otvorila se rasprava o različitim aktualnim pitanjima klauzurnog redovničkog života, a posebno je govorio o odgovorima na pitanja koja su bila poslana klauzurnim sestrama u cijelome svijetu. Radilo se o tri pitanja: pitanje udruživanja samostana, klauzure i asistenta udruge. Pristiglo je mnoštvo odgovora i puno različitih prijedloga, tako da je na Kongregaciji dosta velik posao da sve to obradi i uzimajući to u obzir da izradi prijedlog poboljšanja.

Poslije podne smo imali rad po cetusima. U radu našeg cetusa je sudjelovala samo s. Mirjam Glavina, jer predstvanica Njemačke i Austrijske federacije ne zna talijanski, a talijanski je radni jezik našega cetusa. S. Mirjam Glavina predstavila je stanje u jugoistočnoj Europi s posebnim osvrtom na Hrvatsku i Albaniju. Razvio se razgovor o suradnji braće i sestara i o tome kako pronaći bolje modele suradnje. Nakon toga smo imali završni susret u auli kapitula. O. General je govorio o ideji osnutka međunarodne komisije za sestre karmelićanke i naglasio je da je bio dosta iznenađen velikom raznolikošću pozicija karmelićanki i zbog odgovora koje je dobio od sestara odustaje od ovoga prijedloga. Također je rekao da u Redu postoji dosta razlika u shvaćanju karizme i da je potrebno o tome ozbiljno i duboko promišljati, a ne samo površno ne uvažavajući različite faktore koji na to utječu. Naglasio je da o pitanju klauzure treba osobito duboko promišljati da se ne bi događalo da se sve zaustavi na vanjštini i površnosti tako da se smatra nepotrebnom ili nečim zastarjelim.

General je također upozorio na to da se ne može tumačiti kreativnošću i posuvremenjenjem karizme nešto što je izgubilo autentičnost i što nema veze sa posuvremenjenjem, nego se radi o udaljavanju od bitî karizme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.