Tečaj za priorice i odgojiteljice u Karmelu-Brezovica

Udruga „Bl. Alozije Stepinac“ bosonogih karmelićanki u Hrvatskoj i BiH organizirala je od 19. do 23. svibnja 2015. godine u Karmelu-Brezovica, a u prigodi velikog jubileja 500. obljetnice rođenja sv. Terezije Avilske i u Godini posvećenog života, tečaj za poglavarice i odgojiteljice s temom „Sv. Terezija od Isusa – priorica i odgojiteljica“.

Voditelj tečaja bio je o. Zdenko Križić, OCD, novi duhovni asistent Udruge, a sudionice tečaja bile su s. M. Jelena Lipić, OCD, predsjednica Udruge, sve priorice samostana koji sačinjavaju Udrugu, a to su: s. T. Viktorija Shtufi, OCD, priorica u Karmelu-Brezovica, s. Danijela T. Licul, OCD, priorica u Kloštar Ivaniću, s. M. Ljiljana Prelić, OCD, priorica u Breznici Đakovačkoj, s. M. Natanaela Šiljeg, OCD, priorica u Mariji Bistrici, kao i s. Lucija Peša, OCD, priorica Karmela u Sarajevu. Na tečaju su isto tako bile sve odgojiteljice spomenutih samostana: s. Ilijana T. Cvetnić, OCD, s. M. Kristina Tropp, OCD, s. M. Paulina Ružić, OCD, s. M. Petra Fišter, OCD i s. M. Margareta Škoda, OCD, uz tri sestre iz odgojnog tima.

Tečaj je započeo Jutarnjom molitvom časova i misnim slavljem koje je predslavio o. Zdenko Križić. Slavitelj je sudionicama održao prigodnu homiliju. Na početku tečaja predsjednica Udruge srdačno je sve pozdravila i zaželjela svima dobrodošlicu, osobito duhovnom asistentu Uduge. Isto tako zahvalila je sestrama na odazivu, suradnji i zajedništvu, te čestitala duhovnom asistentu na preuzimanju njegove nove službe, za koju su ga zajednice izabrale, a Kongregacija za redovnike i svjetovne institute potvrdila. Predsjednica je pozvala sve prisutne na daljnji zajednički hod vjere i molitve i na svestranu suradnju, uz moguće inicijative i sugestije.

Priorice i odgojiteljice sudjelovale su svakodnevno na euharistijskom slavlju, na četiri predavanja, na zajedničkim molitvama časova, uz trenutke osobnih susreta, kao i one rekreativne, te izmjenu sestrinskih iskustava na raznim područjima. Pratile su molitvom i dostupnim materijalima rad 91. generalnog kapitula karmelskog reda koji se tih dana održavao u Avili, a na kojemu su 19. i 20. svibnja sudjelovale i predstavnice sestara bosonogih karmelićanki iz čitavog svijeta, među kojima je bila i č. Majka Mirjam Glavina, OCD, iz Karmela u Albaniji, kao zastupnica Udruge i zemalja istočne Europe.

Sudionice tečaja živo su sudjelovale na predavanjima u kojima je o. Zdenko sažeo, oslanjajući se i nadahnjujući se na spisima sv. Terezije, njezinu nauku, duhovnost i bogata iskustva obzirom na Terezijino vodstvo samostana i na odgoj postulantica i novakinja. „Glavna Terezijina briga kod osnivanja samostana bila je kako naći kvalitetne osobe za odgoj i vodstvo, kako naći prikladne poglavarice i odgojiteljice za svaku zajednicu. Ta briga Tereziju je mučila do kraja života“, rekao  je između ostalog predavač. Isto tako govorio je o potrebnim kvalitetama odgojiteljica, kao i o kvalitetama koje sv. Majka Terezija traži za redovnički, karmelski život. One su i danas aktualne, svjedočke i uvjerljive. Među inim o. Križić je spomenuo bitne kvalitete koje je Terezija tražila od odgojiteljica. Ona je željela da to budu zdrave, razborite, mudre, duhovno iskusne, inteligentne sestre, pune vjere, molitve, poniznosti, osobe zdravih kriterija koje poučavaju više životom nego predavanjima i koje su sposobne provjeriti autentičnost poziva kandidatica. Spomenuo je i to da je trajna prijetnja svim odgojiteljima da odgajaju za sebe, a ne za zajednicu, i da bez ljubavi nema odgoja, jer „drugome se može pomoći toliko, koliko ga se voli.“ Stoga je neophodno potrebno da magistra pomogne novakinjama da upoznaju istinu o sebi, prihvate je i mijenjaju se, kako bi mogle biti osobe molitve, otvorene Bogu i zajednici, te živjeti autentično karizmu Reda, jer je, kako je istakao predavač, „istina temelj formacije, inače dolazi do deformacije.“

Kad je riječ o kvalitetama potrebnim kod pripravnica za redovnički život, Terezija je tražila, između ostalog, da budu prirodne, da imaju dobru narav, da su uravnotežene, pshički i duhovno zdrave, ispravno motivirane, iskrene, otvorene, radosne, talentirane, pametne, fleksibilne, da imaju temeljne ljudske i kršćanske kreposti, a nipošto ne prima melankolične i psihički krhke osobe. „Cilj odgoja je da osoba u sebi ima Kristove osjećaje, da ga bolje upozna i da mu bude što sličnija. Štoviše, bez formacije osjećaja, formacija ostaje gluma“, ustvrdio je o. Zdenko. Potom je govorio o potrebi duhovnog vodstva kod početnika, kao i individualnog rada u formaciji, jer za svaku osobu dragi Bog ima poseban put kojim ju vodi, te o važnoj ulozi zajednice za odgoj i duhovni rast mladih.

U sklopu tečaja, nakon predavanja prvoga dana, održan je i prošireni savjet Udruge. Predsjednica Udruge upoznala je sudionice savjeta s aktualnostima unutar Udruge, o kojima su one potom razgovarale, promišljale i donijele određene smjernice. Na susretu savjeta sudjelovao je po prvi puta i novi duhovni asistent o. Zdenko Križić, te zajedno sa sestrama tražio putove za daljnji hod Udruge.

Drugi dio seminara posvetio je duhovni asistent prioricama i vođenju zajednice u svjetlu karizme sv. Terezije Avilske. Ona je znala da briga za duše nosi u sebi veliku odgovornost i toga se kao poglavarica bojala. Također je bila svjesna da nije lako naći osobe koje se mogu nositi s teškoćama, a da to ne smeta njihovoj duhovnosti. Stoga u svojim spisima piše o potrebnim kvalitetama za službu poglavarice.

Tako navodi da je priorica osoba sposobna za dijalog, otvorena dijalogu, ponizna, koja ne može sve sama, već se pouzdaje u Boga i surađuje sa sestrama. Isto tako Terezija spominje da je za mjesto poglavarice potrebna osoba koja ima dostatno životno i redovničko iskustvo; koja ima ljubavi prema sestrama; koja nije gruba i teškog karaktera, već posjeduje odlučnost i blagost; osoba razborita, zdravog duha i duhovnosti, koja promiče vedrinu, radost i humor u zajednici; koja je slobodna od posebnih prijateljstava; koja je duhovna i u tome pomaže sestrama; koja u teškoćama i krizama znade hrabriti zajednicu i sestre. Poglavarica mora posjedovati veću dozu vjere i uvijek vidjeti izlaze iz svih nevolja. Ona mora imati, prema sv. Tereziji, osjećaj za potrebe drugih samostana i biti osoba dobrote i strpljivosti, sposobna za kompromise u nebitnim stvarima, te osoba koja posjeduje duh siromaštva.

Jednako je potrebno da se poglavarica mudro odnosi prema problematičnim osobama, s kojima je i sv. Terezija imala problema. Radilo se ponajviše o melankoličnim i samovoljnim osobama. Između ostalog, Terezija preporuča poglavaricama (iako je svaki slučaj poseban) da se s takvim osobama suoče izravno i na vrijeme; da budu prema njima zahtjevne, čvrste, odlučne, ali i pune ljubavi, strpljivosti, blagosti i dobrote, kao majke prema bolesnom djetetu; da se žarko mole za njihovo obraćenje i spasenje, te da čitava zajednica podržava prioricu. Slijedili su praktični primjeri iz Terezijina života, koji su sestrama bili na ohrabrenje.

Tijekom seminara stiglo je i izvješće o radu sestara na Generalnom kapitulu, kao i o zaključcima toga rada obzirom na predložena pitanja, koje je predsjednica Udruge pročitala prisutnim sestrama i duhovnom asistentu.

U rekreativnom dijelu tečaja sestre u formaciji iznenadile su sudionice tečaja vrlo živahnim i zanimljivim igrokazom pod naslovom „Živjela poslušnost“, kao i s drugim rekreativnim točkama.

Tečaj je završio plenumom na kojemu su bile sve sudionice seminara, koje su otvoreno promišljale, razgovarale i suočavale se sa svojom svakidašnjicom, pronalazeći kroz primljena saznanja, iskustva drugih sestara i obiteljsko zajedništvo najbolje putove za daljnje življenje terezijanske karizme. (it)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.