Muzičke večeri u Karmelu IV

Koncerti u vrijeme došašća u somborskom Karmelu, uz lijepu glazbu, koja nam uzdiže duh prema Stvoritelju, imaju za cilj promicati i duhovne vrijednosti, prije svega općeljudske, a onda i one vjerske koje bismo mi vjernici trebali još više pokazivati u svom životu.

Zato je za karmelićane bila radost velika što je zadnja večer Muzičkih večeri u Karmelu bila ispunjena serafskim glasovima srpskog pravoslavnog crkvenog hora “Sveti car Konstantin i carica Jelena”

Svjesni smo problematike koja još uvijek razdvaja kršćansku katoličku i pravoslavnu braću, braću koja se po pitanju vjere ipak slažu u gotovo svim istinama vjere, ali koja još ne mogu zajednički slaviti izvor i vrhunac svega kršćanskog života, a to je euharistija, sveta liturgija. No, duboko smo uvjereni da se naš zajednički nebeski Otac silno raduje i najmanjim pomacima na putu jedinstva, odnosno, veseli se suživotu svoje djece koja različito vjeruju, a taj suživot u gradu Somboru i te kako je nužan i on traje već stoljećima. Zato nam je želja bila da ova večer bude još jedna mala cigla u gradnji mostova koji vode do međusobnog upoznavanja, poštivanja, mira i međuljudskih odnosa, poštivanja vjerskih različitosti.

Kršćanska duhovnost je život u Duhu Svetome. Tko živi tako, vidljivo je po plodovima, i na jednoj i na drugoj strani. Duh nas vodi sjedinjenju s Bogom Ocem po Isusu Kristu. Karmel upućuje na put kontemplacije, mistike, motrenja, a to je zapravo intimno prijateljevanje s Bogom, sjedinjenje s Bogom po ljubavi, pobožanstvenjenje, teosis. Tome nas uče karmelski sveci sv. Terezija Avilska i sv. Ivan od Križa. Na istoku imamo hesihiju, molitvu srca ili Isusovu molitvu. Iskustva, i još više život, onih koji su postigli cilj sjedinjenja s Bogom po ljubavi, jednaki su i kod katolika i kod pravoslavnih. To je, zapravo, najviši stupanj molitve. Koristeći različite metode molitve, mnoga braća i sestre istoka i zapada stigli su do istog cilja. Karmelićani imaju svoje korjene na gori Karmel, u Palestini, Svetoj zemlji, kolijevci jedinstvenog kršćanstva, a u vrijeme nastanka bili su u doticaju s mnogim nastambama istočnih monaha. Može se reći da su u korijenu vezani za jedinstvo. Jedinstvo će se ostvariti samo kroz molitvu, jer molitva je put sjedinjenja s Bogom.

Zato se i ove večeri “pjevalo Gospodu pjesmu novu jer učini djela čudesna!” Jedno od najčudesnijih djela koja je učinio jest naše spasenje po Njegovu Sinu, Isusu Kristu. Čudesna je to ljubav Oca spram nas jer nije se ustezao predati u smrt svoga Sina, radi nas i radi našega spasenja. Blažena Djevica Marija bila je predodređena da začne po Duhu Svetom i da bude Bogomajka, Bogorodica. Zato su svi bili potaknuti da se otvore Duhu Svetom kako bismo donosili plodove dostojne djece Božje, a to su plodovi ljubavi koju primamo svaki dan od Oca. Dužni smo tu ljubav dijeliti drugima bez obzira na njihovu vjeru ili nevjeru. Slušali smo ove večeri mnogo pjesama posvećenih Bogomajci. Neka nam Bogorodica Djeva ne bude samo čašćena usnama, nego neka u našem životu odsijevaju njezine kreposti.

Koncert su izvođači nazvali “Presveta Bogorodice, spasi nas!” Pjesme koje su se čule bile su slijedeće:

Carju nebesni (molitva Svetom Duhu) – Ruski napjev iz 16.stoljeća
Bogorodice Djevo- Himna Presvete Bogorodice – Jeruzalemski napjev
Shen-Kar Veniki – (Ti si loza istinita)– Car Dimitrije I Gruzijski
Aksion estin – Liturgijska himna Presvetoj Bogorodici na grčkom
Dostojno jest – Vojislav Voja Ilić – Karlovačko pojanje 8.glas
Angel vopijaše – Liturgijska himna
O Tebje radujetsja – Liturgijska himna u toku Velikog posta
Vozbranoj – Kondak (Kontakion) Blagovjesti
Marijo Slavna – Pobožna pjesma
Brzopomoćnica – Pobožna pjesma
Bruje tiho zvučna zvona – Pobožna pjesma
Pesma nad pesmana (Solomonova pjesma iz Starog zavjeta)

Nakon ovog koncerta, bogoslužni prostor karmelićanske crkve sv. Stjepana kralja, ostao je titrati pohvalama Majci Božjoj, a vjerujemo da su radosno titrala i mnoga srca onih koji su slušali ove prekrasne pjesme u izvedbi srpskog pravoslavnog hora “Sveti car Konstantin i carica Jelena.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.