Dan trajne formacije i Sabor Hrvatske karmelske provincije

Hrvatska karmelska provincija svetog oca Josipa održala je tečaj trajne formacije za svoje članove u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru (BiH) 9. i 10. studenog te svoj Sabor dan kasnije, 11. studenog. 

Dvadeset i dvojica redovnika slušali su prvog dana tečaja dva predavanja. Dr. don Edvard Punda govorio je o važnosti sv. Terezije od Isusa za teologiju, a o. Dražen Marija Vargašević predstavio je bulu Pape Franje Misericordiae vultus – Lice milosrđa. Dr. Punda istaknuo je kako Terezijina teologija proizlazi iz živog mističnog iskustva te nosi obilježje divljenja pred trajnom Božjom prisutnošću i progresivnog rasta k punini teologalnoga života. Takvo povezivanje teološkoga pisanja sa životom ideal je koji suvremena teologija često ističe, premda ga ne uspijeva dostatno dosegnuti. O. Dražen Marija ponudio je pogled na temu Božjeg i međuljudskog milosrđa, prisutnu u buli najave Izvanrednoga jubileja i u enciklici Bogat milosrđem sv. Ivana Pavla II., iz motrišta molitvenog odnosa s Isusom Kristom. Istaknuo je da se jedino iz iskustva Božjeg životvornog i životoobnovnog milosrđa rađaju naša djela milosrđa.

Drugi dan tečaja bio je posvećen razmatranju sadržaja i poticaja s ovogodišnjega Generalnog kapitula bosonogih karmelićana u Avili. O. Srećko Rimac, provincijal, i o. Vinko Mamić, njegov pratitelj na Generalnom kapitulu, predstavili su pothvat novoga iščitavanja Ustanova Reda, kojem je cilj poboljšanje redovničkog života i služenja. Uz to, predstavljena je čitava lepeza ustanova i aktivnosti Reda u njegovu trostrukom izražaju: braća, sestre i Svjetovni red. 

Završnog dana održan je Sabor provincije na kojem je predstavljen život osam zajednica provincije prisutnih u šest različitih država: Sombor (Srbija), Zagreb, Split, Krk (Hrvatska), Buško jezero (BiH), Sofija (Bugarska), Graz (Austrija) i Rim (Italija). U tim zajednicama živi 46 svečanozavjetovane braće (od kojih su 36 svećenici) i 15 jednostavnozavjetovane braće, te petorica novaka. Kandidatura i postulatura nalaze se u Somboru, novicijat u Grazu, a klerikat u Zagrebu. 

Braća su upoznata i s djelatnošću ustanova Hrvatske karmelske provincije: Sustavnoga studija duhovnosti, Teologije posvećenog života i Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu. Predstavljen je i provincijalni nekrolog. O. provincijal izrazio je zadovoljstvo brojnim aktivnostima članova Provincije, naglasivši pritom veliku važnost molitvenoga života. 

Po završetku Sabora upriličeno je hodočašće na obližnje mjesto mučeništva i groblje sudionika kršćanske svadbe iz obitelji Nakić koje su pobili Turci u 16. st., tzv. „Nakića križ“ ili „Nakića grob“. Na tom mjestu stoljetnoga pučkog hodočašćenja dogodila su se brojna čudesna uslišanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.