„Poslušnost je odlika hrabrih“ – redovnički podmladak u Karmelu

U remetskome Karmelu na blagdan Male Gospe, 8. rujna 2013., šestorica su karmelićanskih novaka položila svoje prve redovničke zavjete, a dvojica postulanata primila sukarmelski habit. Na uočnicu pak Male Gospe osmorica su privremenozavjetovanih karmelićana obnovila svoje zavjete.

Prve zavjete novaci su položili u ruke provincijala o. Vinka Mamića tijekom euharistijskoga slavlja u 10.30h u svetištu Zagovornice Hrvatske, koje ove godine obilježava svoju 725. obljetnicu. Imena novozavjetovane braće su: Krešimir Josip od Muke Kristove (Bahmec), Ivan od Božanskog Milosrđa (Živković), Mate od Muke Kristove i Marijine (Danolić), Željko od Srca Isusova i Marijina (Bezić), Nikola od Svete Obitelji i Male Terezije (Grizelj) i Ivan od Presvetoga Trojstva (Pleše). Provincijal je istaknuo sretnu podudarnost svetkovine Marijina rođenja sa zavjetovanjem pripadnika marijanskoga reda, tj. „Reda bosonoge braće Blažene Djevice Marije od Gore Karmela“. U svojoj homiliji predslavitelj se osvrnuo na nesigurnost kao obilježje današnjice te izrazio zadovoljstvo i čestitke mladićima koji svoju sigurnost polažu u Boga u vjeri. O. Mamić naglasio je da su čistoća povezana s posluhom i siromaštvo svijetu neprivlačni, ali su u vjeri zapravo izraz hrabrosti i izvor sigurnosti. Stoga nisu slabići i kukavice ti koji su poslušni, nego odvažni ljudi. „I Isusu je bilo teško poslušati i molio je da ga mimoiđe kalež, ali je ipak smogao snage poslušati te je time učinio najvažnije djelo u svome životu“, istaknuo je o. Vinko te dodao: „Vi sada zavjetujete čistoću, siromaštvo i posluh zato što je Isus tako živio i iz ljubavi prema njemu. Radujemo se vašoj službi Bogu i ljudima. Računajte s našom molitvom“.

Prije slavlja zavjetovanja u intimi samostanskoga kora dvojica su mladića, Tomislav Atelj i Leopold Kolić, primili karmelski habit i započeli svoj novicijat koji ima svoje sjedište u Grazu. Tom prigodom o. Provincijal naglasio je kako odijevanje odijela Blažene Djevice Marije, kako se zbog Škapulara u Karmelu naziva habit, obilježava novi identitet dvojice mladića: „Danas mnogi mladi tragaju za identitetom. Vi ste ga pronašli u stoljetnoj stalnosti Karmelskoga reda“, naglasio je o. Vinko. Redovnička imena novoodjevenih novaka su: br. Tomislav od Majke Božje Vukovinske i br. Leopold od Predragocjene Krvi Kristove.

Osmorica karmelićana koji su na uočnicu Male Gospe obnovili svoju odluku nasljedovanja Isusa Krista prema Pravilu i Ustanovama Karmelskoga reda sada će zajedno sa novozavjetovanicima sačinjavati četrnaestočlanu zajednicu klerikata Hrvatske karmelske provincije sv. O. Josipa sa sjedištem u zagreačkim Remetama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.