NOVACI NA SVEĆENIČKOM REĐENJU U GRAČKOJ PRVOSTOLNICI I NA PROSLAVI KARMELSKE GOSPE U BEČU

U nedjelju 30. lipnja sudjelovali smo na svećeničkom ređenju u gračkoj prvostolnici koja je, za ovu prigodu, bila dupkom puna. Uz veliko sudjelovanje svećenika i vjernika iz Graza i okolice, osobito brojni bili su vjernici podrijetlom iz Nigerije. Naime, od tri ovogodišnja svećenička kandidata biskupije Graz-Seckau dvojica su nigerijaci (Anthony Ndubueze Nwachukwu i Isidore Ifeadigo Ibeh) a samo jedan domaći sin (Thomas Franz Sudi). Pored mjesnog biskupa Egona Kapellaria i umirovljenog biskupa Johana Webera ređenju je sudjelovao i biskup iz Nigerije. Tijekom liturgije izmjenjivale su se pučke crkvene popjevke uz pratnju bubnjeva i drugih instrumenta iz Nigerije i gregorijansko pjevanje u izvedbi gračkog katedralnog zbora. I nakon ređenja nastavila se nigerijska pjesma i ples u dvorištu biskupijskog sjemeništa kamo su bili pozvani svi sudionici liturgijskog slavlja na domjenak i bratsko druženje. Sudjelovanjem u ovom ređenju imali smo prigodu doživjeti jedinstvo Crkve u bogatstvu različitosti. Zbilja lijepo i nezaboravno iskustvo.

Drugi događaj koji bismo željeli podijeliti s vama jeste proslava Gospe karmelske koju smo ove godine čak u tri navrata slavili. Dva puta u Grazu (14. i 16. srpnja) i jednom u Beču (21. srpnja). Na ovu vanjsku proslavu Gospe Karmelske u Beču pozvao nas je prior bečkog karmelskog samostana P. Roberto Maria Pirastu. Proslava je prebačena na nedjelju kako bi vjernici u što većem broju mogli sudjelovati u njoj. Tom prigodom pozvani su svi članovi Bratovštine karmelskog škapulara a tijekom liturgije, nakon homilije, u Bratovštinu je primljeno oko 30-ak novih članova. Liturgijsko slavlje predslavio je prior o. Roberto u koncelebraciji provincijala o. Paula i magistra novaka o. Petra te drugih svećenika bečke karmelske zajednice. Nakon svečanog misnog slavlja, za sve sudionike, upriličen je prigodni domjenak u samostanskom vrtu.

Drugi dan, 22. srpnja, iskoristili smo u cijelosti za obilazak grada i njegovih znamenitosti. Onoliko koliko se dalo vidjeti u jednom danu. Budući smo prvog dana uspjeli posjetiti katedralu (Stephansdom) – nakon jutarnje molitve, mise i doručka – zaputili smo se pravac Donauturma, smještenog na umjetnom otoku usred Dunava. Donauturm je sa svojih 252 m najviša građevina u Austriji i među 75 najviših građevina u svijetu. Do podnožja vrha, gdje se uz restoran i kafić nalazi vidikovac, stiže se liftom koji vozi brzinom do 6.5 m/s. Vidikovac se nalazi na visini od 150 metara i prostire se na četiri kata. Najviši kat se nalazi na 170-om metru odakle se pruža prekrasan pogled. Taj pogled s vidikovca Donauturma na Beč ostavio nas je bez daha i stvarno smo uživali promatrajući grad koji se prostirao ispod nas kao na dlanu.

Nakon Donauturma svratili smo do zabavnog parka Pratersterna. Tu smo obišli gotovo sve što se dalo vidjeti. Oni, hrabriji provozali su se tzv. „vlakovima smrti“ i sličnim sredstvima. Tu smo nešto i prezalogajili, a potom smo se zaputili u daljnji obilazak grada. Preko Schwedenplatza prošetali smo glavnom ulicom uz katedralu do Hofburga. Od znamenitosti vidjeli smo središnju palaču dinastije Habsburg i okolne palače negdašnjeg plemstva s velikim parkom iz kojega puca pogled na vijećnicu (Rathaus) i parlament. Mnoge od tih zgrada i palača danas su muzeji. U sva ta zdanja ugrađena su stoljeća rada najboljih majstora i prikupljeni najbolji materijali iz svih zemalja podređenih austrijskoj kruni. Sve u svemu, ostali smo zadivljeni tim ljepotama.

Nakon napornog, ali nadasve divno provedenog dana u razgledavanju ljepota i bratskom zajedništvu, vratili smo se oko 18 sati u samostan. Malo smo se odmorili, spremili, potom večerali te se zaputili nazad, za Graz, puni dojmova i zahvalnosti za lijepo provedeno vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.