Svečani zavjeti u Sofiji

DSC_0075

Radošću silnom u Gospodinu se radujem, duša moja kliće u Bogu mojemu, jer me odjenu haljinom spasenja, zaogrnu plaštem pravednosti, kao ženik kad sebi vijenac stavi il’ nevjesta kad se uresi nakitom.” (Iz 61, 10)

Draga braćo i sestre,

Evo riječi proroka Izaije koje odjeknuše u našem hramu u jednom od prazničnih tropara za vrijeme svečanog bogoslužja 16. srpnja ove godine. Osim za nebesku Kraljicu –  ukrašenu sa svom veličanstvenom ljepotom Karmela i od svoje djece kao Majka, Zaštitnica i Sestra opjevanu na taj dan po cijelom svijetu – te riječi se ispuniše i za našu sestru Kristinu od Presvetog Srca Isusovog i Prečistog Srca Marijina, koja je na taj dan zauvijek potvrdila svoje DA Bogu kroz polaganje svečanih zavjeta.

Ujedno to je i dan, kada se u rodnom mjestu s. Kristine (Olena) – koja je već druga Ukrajinka u našoj zajednici – slavi Mukačevska čudotvorna ikona Majke Božje. Presveta Bogorodica! Tko može izbrojiti njezine darežljivosti i dobročinstva prema svima koji se njoj utječu? Ona je poželjela da s. Kristina postane njezina izabrana kćer, da joj služi i da ju nasljeduje, sakrita u tišini i samoći Karmela. Poželjela je da ju uzme pod svoju nježnu majčinsku zaštitu i da ju odjene svojom odjećom. Ona ju je dovela u Bugarsku, da s. Kristina ovdje usred ovoga naroda, otkrije svoju novu obitelj u Kristu i da se moli i žrtvuje i za njega.

U toj srpanjskoj suboti, osvježenoj od dugoočekivane kiše – donesene kao od same Djevice i podsjećajući nas, taj “mali oblak veličine čovječjeg dlana”, na oblak nad gorom Karmel – skupilo se u našu crkvu mnogo vjernika, kako bi bili svjedoci tog odlučnog koraka s. Kristine na put do vrha gore Karmela. Ceremoniju svečanih zavjeta predvodio je mons. Hristo Projkov, apostolski egzarh katolika istočnog obreda. U samoj svečanosti sudjelovao je nadbiskup mons. Anselmo Guido Pecorari, apostolski nuncij u Bugarskoj. U ime mukačevskog biskupa mons. Milana Šašika, iz Ukrajine su došla trojica svećenika, od kojih je jedan bio župnik rodnog sela s. Kristine. Na svečanoj liturgiji koncelebrirali su oci karmelićani o. Bernardin Viszmeg i o. Joan Hadžiev, kao i neki od otaca salezijanaca, redemptorista, asumpcionista i pasionista. Došli su i oci kapucini i drugi dijecezanski svećenici katoličkih župa u Bugarskoj sa svojim vjernicima, zatim braća karmelićani Ivan, Mate i Stanko iz Hrvatske, sestre euharistinke, sestre Majke Terezije iz Kalkute, sestre franjevke, jozefinke te članovi svjetovnih karmelskih i dominikanskih redova, kao i mnogi prijatelji Karmela. Zaista, velika je bila naša radost zbog tog mnoštva svećenika i vjernika koji su ispunili crkvu i posvjedočili snagu molitvenog zajedništva.

Za vrijeme svete Mise molili smo ne samo obilje milosti sestri Kristini, nego i za njezine roditelje: za njezinog oca Ivana i za pokoj duši njezine majke Marije, koja se – prema riječima propovjednika mons. Hrista – s neba raduje zajedno sa svojom kćeri i nevidljivo prisustvuje u tom svečanom trenutku.

Osim prekrasnih pjevanih pjesama istočne liturgije, na radost s. Kristine otpjevali smo i dvije ukrajinske pjesme: na samom početku “Proslavimo Mamu” u čast Djevici Mariji, a za vrijeme svete Pričesti jednu vrlo osjećajnu pjesmu Isusu, čiji pripjev “Sve ću predati Isusu, srce, dušu i život i zauvijek ću se sjediniti s Njim”, prekrasno izražava potpuno predanje Njemu.

Na kraju božanske liturgije, nadbiskup mons. Anselmo Guido Pecorari blagoslovio je sve prisutne u ime Svetog Oca, pozdravio sestru Kristinu i podario joj molitvu pape Franje svetoj Tereziji od Djeteta Isusa, pod čijim pokroviteljstvom je i sam Karmel Svetog Duha u Sofiji. Je li to slučajnost, ili obazriv znak ljubavi i duhovne prisutnosti svete Male Terezije?

Zahvaljujemo i svima vama, koji ste bili duhovno sjedinjeni s nama na taj dan i koji gajite u svojim srcima prijateljstvo prema Karmelu u Bugarskoj. On je jedan mali i skromni kutak u velikom karmelskom vrtu, no – uvjerene smo – kutak koji su Gospodin i Njegova Presveta Majka izabrali da se za nj na neizreciv način brinu i čuvaju ga ljubomornom ljubavlju.

Daj, Bože, da sestra Kristina i svi mi, kćeri i sinovi Karmela u Bugarskoj, i ne samo u Bugarskoj, budemo iz dana u dan sve vjerniji svome zvanju i sve više ražareni od Živog plamena ljubavi koji je Spasitelj donio na zemlju po svom Utjelovljenju u utrobi Marije kako bi sve privukao Ocu. Amen.

Sestre iz Karmela Svetog Duha, Sofija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.