500. obljetnica rođenja sv. Terezije

Životopis sv. Terezije

Terezijanski “Put svjetla” u Hrvatskoj

Slike iz Avile za 500. rođendan sv. Terezije

Molitva za Petstotu obljetnicu rođenja svete Terezije od Isusa

Metoda molitve

Virtualni zbor sestara karmelićanki

Facebook stranica “Za tebe sam rođena”

Pod geslom „Za Tebe sam rođena“ u srijedu, 15. listopada u Avili (Španjolska) otvorena je jubilarna godina u čast petstotoj obljetnici rođenja sv. Terezije od Isusa. Tijekom proslave jubileja planiraju se brojne inicijative koje će uključivati i Hrvatsku.

Svečanu euharistiju otvorenja petstote obljetnice u Avili, rodnom gradu svete Terezije, na njezin liturgijski spomendan predslavio je mons. Ricardo Blázquez, predsjednik Biskupske konferencije Španjolske, a suslavio je generalni poglavar Reda bosonoge braće Blažene Djevice Marije od Gore Karmela o. Saverio Cannistrà.

Istoga dana iz nedalekog gradića Albe de Tormes, svetičina mjesta preminuća (4. listopada 1582.), krenulo je planetarno hodočašće pod nazivom „Put svjetla“ koje ima za cilj približiti lik svete Terezije i proslavu obljetnice na globalnoj razini.

Zaklada „Pestota obljetnica“, koja je organizator hodočašća, ističe da je Terezija za svoga života bila poznata kao „nemirna i putujuća sestra“ te je s njezinim životom i spomenom povezano shvaćanje života kao putovanja, hodočašća, misije.

Premda je bila klauzurna sestra i ponajprije učiteljica nutarnjeg hoda duše prema sjedinjenju s Bogom, njezin život je ipak bio izuzetno bogat apostolskim djelima, među kojima se najviše ističe osnutak šesnaest obnovljenih samostana karmelićanki. Ženski i muški obnovljeni Karmel kasnije se proširio po cijelom svijetu i sada broji oko dvanaest tisuća klauzurnih karmelićanki i oko četiri tisuće karmelićana, ne računajući brojne družbe posvećenog života i zajednice laika koji slijede terezijansku karizmu.

Terezija putem živućih sljedbenika karmelske karizme i kroz svoje duhovne spise u svim kulturama nastavlja privlačiti mnoštvo ljudi u potrazi za najvišim vrijednostima.

„Put svjetla“ želi biti priznanje i počast tome vidu njezina života i istovremeno, simbolički način započimanja petstote obljetnice kao takve. Želi se ujediniti osobe raznih rasa i kultura koje su otvorene da postanu dio toga iskustva i istaknuti sveopći duh sv. Terezije i njezina jubileja.

Dolazak četveročlanog hodočasničkog tima u Hrvatsku predviđen je za 17. ožujka 2015. godine, a hodočasnička ruta u razdoblju od 18. do 20. ožujka obuhvatila bi karmelske prisutnosti vezane uz Zagreb, pri čemu će biti organizirane razne inicijative. Znakovita relikvija koja će pratiti ovaj hod je Terezijin štap kao poziv da se nastavi koračati s njom.

Hodočašću će se pridružiti poznate osobe iz javnoga života te će ono biti u cijelosti prenošeno putem društvenih mreža i bloga na raznim jezicima (www.caminodeluz.stj500.com), iznoseći pritom povijest mjesta koja se posjećuju, svjedočanstva osoba koje se susreću i povezujući to s citatima iz Terezijinih spisa.

Povodom jubilarne godine Sveti Otac Franjo odobrio je potpuni oprost u brojnim španjolskim crkvama, a postoje naznake da bi Sveti Otac 2015. i osobno pohodio najvažnija terezijanska mjesta u središnjoj Španjolskoj.

Vrhunac svečanosti vezan je za 28. ožujka 2015., dan petstotog rođendana sv. Terezije, a svjetski susret terezijanske obitelji priprema se za početak kolovoza 2015. godine.

Članovi karmelske obitelji u Hrvatskoj planiraju izdanje sabranih djela avilske svetice i naučiteljice Crkve te zbornik radova s ciljem popularizacije Terezijine duhovne baštine, razne susrete za laike i mladež, kao i brojne druge inicijative o čemu će izvještavati putem svojih mrežnih stranica (www.karmel.hr, www.karmelbsi.hr) i osobito putem Facebook stranice „Za Tebe sam rođena“.

Redovničke zajednice nadahnute karmelskom karizmom u Hrvatskoj jesu, redoslijedom dolaska na ove prostore: Karmelićanke Božanskoga Srca Isusova (Hrvatski Leskovac, Zagreb, Poredje, Punat, Belica, Slavonski Brod, Strmec, Split, Gabela Polje i Bibinje), Bosonoge karmelićanke (Brezovica, Kloštar Ivanić, Marija Bistrica i Breznica Đakovačka), Bosonogi karmelićani (Remete-Zagreb, Split i Krk). Uz njih su povezani Karmelski svjetovni red i skupine vjernika laika karmelskoga nadahnuća: Zajednica karmelskih laika BSI, Mladi Karmela BSI, članovi Škapularske bratovštine i drugi.

br. Dražen Marija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

"U zemlju Karmela ja vas dovedoh da se hranite plodom i dobrotom njezinom." (usp. Jr 2,7)