Božićno i predbožićno ozračje u novicijatu u Grazu

U adventskom raspoloženju i iščekivanju Božića slavili smo svetkovinu našega svetog oca Ivana od Križa (15. 12.), prije podne kod nas u Grazu, a u ranim popodnevnim satima zaputili smo se k našim klauzurnim sestrama u Bärnbach. Po dolasku, na brdu potpuno izoliranom od grada, pred očima su nam se pojavili crkvica i samostan prepuni tišine. Čitav okoliš odiše šutnjom i mirom. Na prvi pogled doima se kao da tu nema žive duše. No, čim smo stupili u unutrašnjost samostana osjetili smo prisutnost punu topline i života. Razdragane sestre su nas primile s prepuno radosti i sestrinske ljubavi. Sjaj lica sestara, prepun nade i ljubavi, nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Očito je, Krist je s njima. Nošeni vjerom, uputili smo se na Euharistijko slavlje koje je predslavio prior, o. Endre u koncelebraciji o. Stipe i o. Petra. Euharistijsko slavlje završilo je pjesmom na hrvatskom jeziku (Poslan bi anđel Gabrijel) u izvedbi novaka. U povratku posjetili smo stilski zanimljivu, s puno simbolike i pomalo neobičnu župnu crkvu svete Barbare, koju je projektirao poznati austrijski umjetnik i projektant Meister Friedensreich Hundertwasser. Nakana umjetnika je bila da crkvu učini atraktivnom i privlačnom, da se svatko u njoj može osjećati lijepo i ugodno te da ona bude svojevrsni most prema prirodi, stvaranju i Bogu.

Nakon posjeta dvaju provincijala (našega – o. Srećka i austrijskoga – o. Roberta) 20. prosinca 2014. otpočinje intenzivnija priprava za nadolazeće blagdane. Novaci uredjuju crkvu, prostore samostana, izradjuju Božićne čestitke.

Na Badnjak, novaci ministriraju na jutarnjem Euharistijkom slavlju kod klauzurnih sestara karmelićanki u Grazu, koje predslavi biskup mjesne crkve Egon u koncelebraciji naše subraće svećenika, što je tradicija gotovo 40 godina. Dan prolazi nestrpljivo iščekujući Kristov dolazak među nas, postavljanjem jaslica i kićenjem borova pokušavajući razumjeti prilike u koje On dolazi sa željom da Mu dom učinimo što ugodnijim. Po završetku večernjih hvala neposredno prije večere otac prior nam je još jednom posvjestio događaj Isusova rodjenja, kao najveći dar Neba i sve nas potaknuo da u svojim srcima uvijek imamo mjesta za Krista, jer ćemo tako onda imati i više osjećaja i oka za potrebe jedni drugih. Tom prigodom prior nam je svima uručio i prigodne darove. Svečanu misu tzv. „polnoćku“ slavili smo u 22 sata kod naših sestara karmelićanki zajedno sa narodom, malim ali vjernim stadom. Na završetku slavlja pjevala se neizostavna „Stille Nacht“ na tri jezika, najprije njemačkom a potom na hrvatskom i mađarskom.

Blagdansko ozračje Božićne osmine obilježeno je molitvom, svečanim euharstijskim slavljima sa hrvatskim Božićnim pjesmama u novicijatskoj kapelici te snježnim radostima poput sanjkanja, grudanja, uz neizostavne šetnje. Tih dana više puta nam se kvario sustav za grijenje tako da smo ostajali na neko vrijeme bez grijanja i tople vode, te smo se time mogli barem na kratko približiti brojnim siromasima kojima je nedostatak grijenja i tople vode surova svakodnevica. No, to nam ipak nije uspjelo pokvariti Božičnu atmosferu. Kao što su malom Isusu u hladnoći i siromaštvu betlehemske špilje Josip i Marija svojom ljubavlju pružali sigurnost i toplinu, tako je i nama zajedništvo sa svetom nazaretskom obitelji te radosno zajedništvo braće omogućilo da nam nikakve vanjske nepogodnosti ne pomute toplinu i radosti Božićnog ozračja. U tom duhovnom raspoloženju ušli smo i u novu godinu zajedničkom večerom uz prigodno veselo druženje i rekreaciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.