Karmelski svjetovni red

Što je Svjetovni red?

Više je puta u prošlosti bilo izraženih sumnji je li pripadanje Svjetovnom redu poziv ili samo izbor vrste organizacije. Zato koncilski tekst Dekreta “Apostolicam actuositatem” naglašava da se radi o “posebnom pozivu” članova  Svjetovnog reda.

Svjetovni red nije bilo koje udruženje kršćana, nego je udruženje laika čije je obilježje ukorijenjeno u duhovnosti određene redovničke obitelji i upravo taj element razlikuje Svjetovni red od drugih udruženja i organizacija.

Svjetovni red je isključivo duhovna zajednica i tu dimenziju nastoji očuvati kao temelj vrednota Svjetovnog reda.

Tko su članovi Svjetovnog reda?

Članovi Svjetovnog reda su laici, kršćani koji su pozvani na savršenstvo karitativne ljubavi i svetosti u okrilju pojedinih zajednica. To su osobe, piše o. Anastazio kard. Balestrero, koje tražeći Boga, instinktivno se obraćaju svetima. A upravo ti sveci su oni koji daju karizmu i duh tim zajednicama.

Kršćanin, privučen sadržajem i duhom evanđeoskih savjeta ide u potragu za izrazom takvog života. Ostaje u svom zemaljskom zvanju i zvanju čovjeka na svom radnom mjestu, ali posredstvom crkvene karizme redovničkog života, potpomognut je potpunije živjeti kršćanskim životom.

Članovi Svjetovnog reda puno puta stižu tamo kamo Red ne može stići, ti laici nose duh Zajednice kamo ga redovnici ne mogu nositi. Upravo zbog toga veza između Prvog reda – redovnika i Svjetovnog reda – laika je živa i stalno prisutna. Bez uske veze s redovnicima, Svjetovni red bi oslabio i postao anemičan. Isto tako članovi Svjetovnog reda pomažu redovnicima u stalnom i neizbježnom prilagođavanju svijetu.

http://ocds.karmel.hr/

9 misli o “Karmelski svjetovni red”

  1. Hvaljen Isus i Marija, zanima me gdje mogu naci ovaj vas karmelski vijesnik sto izlazi…izgleda jako zanimljiv za citanje?

    Lp

  2. Hvaljen Isus i Marija!
    Zanima me kome se javiti vezano za formaciju za Karmelski red. Moje ime je Zoran, imam 46 godina, u vjerskom sam braku i otac jednog djeteta. Nalazim se u Krapinsko zagorskoj županiji mjesto Desinić. Aktivni sam
    župljanin svoje župe, kao ministrant i lektor. Volio bih znati dali ono što osječam je poziv od Boga za nešto više. Inače sam član škapularske bratovštine. Veselim se Vašem odgovoru. Bog Vas blagoslovio!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

"U zemlju Karmela ja vas dovedoh da se hranite plodom i dobrotom njezinom." (usp. Jr 2,7)