Obavijesti s 10. sjednice Provincijalnog savjeta

Redovita deseta sjednica Provincijalnog savjeta Hrvatske karmelske provincije održana je u Krku, 22. listopada 2021. U prvom dijelu o. provincijal je podnio izvješće o radu na Generalnom kapitulu, posebice s obzirom na konkretne obveze na kojima će trebati raditi. Sljedeći provincijalni kapitul 2023. će trebati usvojiti i poslati u Rim „Popis osnovne imovine“  („patrimonio stabile“) cijele provincije. Za to je nužno da svaka zajednica prethodno predloži popis svoje imovine koja na taj način dolazi pod posebnu zaštitu Svete Stolice. Prije polaganja svečanih zavjeta, pored oporuke, uvodi se i „Izjava o odreknuću dobara“, koju treba formulirati tako da vrijedi i prema civilnim zakonima. Ta je izjava zapravo dio našeg zavjeta siromaštva, a ne oporuka koja vrijedi tek nakon smrti. Provincijalni savjet treba odrediti postupak u slučajevima optužbe za zlostavljanje („delicta graviora“), pa ćemo sljedeći Sabor provincije, koji se planira održati u Duhovskom tjednu 2022., u dijelu o trajnoj formaciji posvetiti toj temi. Očekujemo smjernice iz Generalne kuće za daljnji rad na primjeni u pojedinim zajednicama Deklaracije o karizmi terezijanskog Karmela. Svaka će pojedina zajednica morati izraditi „Zajednički projekt života i apostolske aktivnosti“ prije dolaska vizitatora iz Generalne kuće. Treba na prikladan način iskoristiti priliku za promociju zvanja i karmelske duhovnosti koju nam pružaju predstojeće obljetnice: 400 godina od kanonizacije sv. Terezije Avilske (2022.),  150. obljetnica rođenja Male Terezije (2023.) i prva stoljetnica njene kanonizacije (2025.), 300. obljetnica kanonizacije sv. Ivana od Križa i prva stoljetnica njegova doktorata (2026.).

U drugom dijelu sjednice odobren je Pravilnik Kuće molitve „Karmel Alojzija Stepinca“ na dodatnih godinu dana. Odobren je i tekst Konvencije s Gospićko-senjskom biskupijom, s kojom sada treba upoznati Generalni definitorij radi konačnog odobrenja. Odobren je i plan trogodišnjeg financiranja poslijediplomskog studija o. Joana u Rimu. Odlučeno je da stari auto zajednice u Sofiji ostane eparhiji koja ga slobodno može preuzeti, jer je na nju i naslovljen. Odobrena je i nabavka novog automobila Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru.

U trećem dijelu sjednice istaknuto je da desetogodišnji zajednički ugovor o osiguranju istječe 15. veljače 2022., te da od toga datuma svaka zajednica preuzima na sebe odgovornost za osiguranje vlastite pokretne i nepokretne imovine. Obaviješteni smo da je Župa Kamen ušla u radove na krovu sadašnje župne crkve i starom zvoniku radi njihove sanacije. Razvidjet će se mogućnost da sljedeći susret braće neklerika naše provincije bude u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru od 17. do 22. listopada 2022.

Sljedeća redovita sjednica Provincijalnog savjeta najavljena je za 26. siječnja 2022. u 16 sati u Remetama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.