Zagrebački bogoslovi u Karmelu

U subotu, 11. lipnja 2022., zagrebački bogoslovi prve godine studija posjetili su sestre u Karmelu u Brezovici pod vodstvom svojeg odgojitelja, vlč. Marija Dukića. Susret je započeo svečanim misnim slavljem koje je predslavio vlč. Dukić, a bogoslovi su uveličali slavlje svojim krasnim pjevanjem i sviranjem.

Prvo čitanje pročitao je bogoslov Fabijan Križanović, psalam je otpjevao Adrian Bogdan, dok su molitvu vjernika pročitali Nikola Sabljić i Martin Benceš.

U prigodnoj homiliji, vlč. Dukić se osvrnuo na liturgiju ljetnih kvatri s posebnim naglaskom na posvećenje ljudskoga rada. Tako je, nadahnjujući se misnim čitanjima, rekao da se sv. Pavao obraća onima koji žive neuredno – ne obaziru se na vlastiti rad, na vlastite mogućnosti, već im je u centru to koliko drugi rade, koliko zarađuju i time mjere sebe. „Naravno da u svakom ljudskom aspektu života postoje nepravde. Mi smo pozvani u miru i s mirom raditi i svoj kruh jesti. Ono što ti je Gospodin dao, bilo pet talenata, dva ili jedan, nije svima dao isto, s tim što imaš učini najbolje. Gledaj na ono što ti imaš i učini najbolje što ti možeš s tim. Ne gledaj koliko i što drugi čine. Gospodin će od nas tražiti račun za način života koji provodimo; kako koristimo slobodno vrijeme u odnosima s drugima, ne samo u poslu. Želimo biti oni koji neće sakrivati svoje talente, u poslu ići na minimalno, a ne davati maksimalno od sebe“, rekao je propovjednik. Na kraju je poručio svima prisutnima da mole u ovoj svetoj misi da Gospodin posveti njihov rad, te da iskoriste svoje talente na dobro drugih i na veću slavu Božju.

Prije završnog blagoslova, voditelj slavlja se zahvalio vjernicima i sestrama karmelićankama za molitve koje upućuju za bogoslove i nova duhovna zvanja koja su potrebna svijetu, kao i za ustrajnost i vjernost postojećih duhovnih zvanja, sa željom da Gospodin dovrši dobro djelo koje je u bogoslovima započeo.

Na kraju misnog slavlja, bogoslovi i vjernici preporučili su se Majci Božjoj i zapjevali joj omiljenu pjesmu „Čuj nas Majko“.

Susret sa sestrama karmelićankama nastavio se u sestarskoj govornici, gdje su se bogoslovi i sestre bolje upoznali i izmijenili iskustva o svom bogoslovskom i redovničkom životu, te o molitvi i radu. Susret je bio na obostrano obogaćenje i ohrabrenje, uz preporuke u molitve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.