Karamele za uočnicu Gospe Karmelske

Ni srpanjska vrućina nije zaustavila štovatelje Karmelske Gospe da sa sestrama karmelićankama u Brezovici proslave uočnicu Gospe Karmelske, na spomendan sv. Bonaventure, biskupa i crkvenog naučitelja, u petak 15. srpnja 2022. godine. Misno slavlje predvodio je vlč. Vatroslav Siketić, župni vikar u Zaprešiću.

U orginalnoj i metaforičnoj homiliji, vlč. Siketić je naglasio da Karmel stoji poput križa Gospodnjega, dok se svijet vrti. Stoga se uputio u „slastičarsko razmatranje“, u školu simbola, kako bi došao do nekoliko poticaja za sutrašnju svetkovinu. Tako je između ostalog rekao i ovo: „Karmel, ovaj Karmel, životno djelo našeg blaženog nadbiskupa, sličan je karamelu bojom, okusom i mirisom. Bojom jer je smećkast, smeđ, ponekad, ako je gorak, gotovo crn, a ako je spravljen s mlijekom, gotovo bijel. Okusom, dakako, sladak poput meda. I mirisom jer se u njemu ćuti lagana vatra na kojoj je spravljen.Karamel se dobiva polaganim zagrijavanjem šećera, ne naglim, ishitrenim, naprasnim, već pažljivim, ustrajnim i pozornim. Tako se i naše sestre oblikuju u ovim blagoslovljenim prostorima. Nadalje, dodaje se i maslac u smjesu. A njega je nemoguće dobiti od sirutke, mlaćenice ili bijele vode koju se običava nazivati obranim mlijekom s 0,9 % mliječne masti. Potrebno je svježe mlijeko zagrijati, pokupiti skorup i u stapu postojanim, ritmičnim udarcima započeti formirati maslac. I naše sestre sabrane su rukom Zaručnikovom i u ritmu bogoslužja časova polako oblikovane u maslac, dragocjeni zlatni plod mlijeka.“

Propovjednik je dodao kako su poslastice naizgled međusobno slične, identične, no istina je drugačija: svaka je čudo ljubavi Božje koje se daruje drugima. U postupku priprave karamele potrebno je dosta vremena, dragocjenih sastojaka (šećer, maslac, mlijeko) i ustrajnosti u oblikovanju – a koliko je više vremena, dragocjenih sastojaka iz vrta milosti Božjih i ustrajnosti potrebno da bi se oblikovalo jedno srce u Karmelu! Ovaj Karmel darovao je nove Karmele u kojima se spravljaju delicije za život vječni. To valja čuvati i za to moliti, zaključio je vlč. Siketić.

Misno slavlje uveličale su svojim pjevanjem sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić, uz orguljašku pratnju s. M. Kristine Jadanić.

Trodnevnom pripravom i devetnicom molitava, razmatranja i pjesama pripremale su se sestre karmelićanke, koje slave zaštitnicu svoga samostana i svetišta, i štovatelji Gospe Karmelske za njezinu svetkovinu koju sutra s ljubavlju i radošću očekuju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.