TV prilog o obnovi somborskih orgulja

Orgulje u karmelićanskoj crkvi sv. Stjepana kralja u Somboru zaštitini su znak grada pa i cijele Vojvodine, a nekada se gledalo i mnogo šire: naime za vrijeme Jugoslavije slovile su kao treće po veličini orgulje – nakon onih u zagrebačkoj te đakovačkoj katedrali.

Orgulje su izrađene u Salzburgu tijekom 1925. godine, u poznatoj radionici orgulja „Cäcilia“. Nadaleko znane po svojoj veličini i ljepoti, a posvećene sv. Maloj Tereziji, somborske orgulje imaju tri manuala i pedale, te ukupno 43 zvučna registra, pomoćne registre, 3.180 svirala ili piskova.

Povijesni podaci govore da su orgulje blagoslovljene u nedelju, 14. veljače 1926. godine, u prisustvu tadašnjeg apostolskog administratora za Bačku, kasnije biskupa, Lajče Budanovića (1873.-1958.), predsjednika Narodne skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Marka Trifkovića (1864.-1928.), velikog župana Bačke županije Milivoja Petrovića i mnogobrojnih rimokatoličkih vjernika iz Sombora i okolice. Poslije blagoslova održana je svečana misa kojoj je prisustvovao velik broj vjernika (u crkvu može stati i do 3.000 ljudi), ali su mnogi ostali i izvan crkve. Svečanost je trajala tri dana, a drugog dana svečanosti (15. veljače) orgulje je kolaudirao znameniti hrvatski orguljaš, kompozitor i akademik, profesor Franjo Dugan (1874.-1948.), koji je odsvirao šest kompozicija.

Održavanje i obnova ovako velikih orgulja podrazumijevali su izuzetno visoke izdatke, koje somborska crkva i njena redovnička zajednica, posebno u periodu nakon Drugog svjetskog rata, nisu mogli pokriti. Orgulje su uz minimalna održavanja bile u funkciji sve do prošle godine, kada se krenulo u potpunu obnovu orgulja zahvaljujući vladi Republike Mađarske koja financira obnovu preko Nacionalnog savjeta mađarske nacionalne manjine sa sjedištem u Subotici. Obnovitelj je orguljarska radnja Apro Tibora iz Bačke Topole, a kraj restauracije predviđen je za lipanj 2024. godine.

Pogledajte prvi dio priloga o somborskim orguljama koji je napravila ekipa portala 025.

Somborske orgulje, dragulj među vojvođanskim orguljama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.