Uređenje zimske kapele i mise zornice u somborskoj karmelićanskoj crkvi

Dulje vrijeme razmišljalo se da se jedan prostor karmelićanske crkve sv. Stjepana kralja u Somboru – uz oltar nasuprot sakristije – pretvori u tzv. zimsku kapelicu, prostor za liturgijska slavlja svagdanom u zimskom periodu. Prostor je do tada služio kao spremnica za razne crkvene potrepštine. Pošto je ove 2022. godine naša zajednica bila na redu da dobije sredstva iz gradskog proračuna koja se izdvajaju za katoličke župe na području općine Sombor, još 2021. godine redovnička je zajednica donijela odluku da se ova sredstva usmjere za uređenje kapelice. Kapelica ima i vanjski pristup, tako da je u toku 2021. godine betoniran vanjski prilaz kapelici i obnovljena fasada na samom ulazu.

Ove je godine projekt realiziran do kraja. Ukupno je utrošeno oko 20.000,00 eura. Iz gradskog proračuna dobili smo 2.000.000,00 dinara, što je oko 17.000,00 eura. Zajednica je još dodala oko 3.000,00 eura za uređenje koje obuhvaća:

  • uklanjanje dotrajalog poda, skidanje stare žbuke i postavljanje nove žbuke za zaštitu od zidne vlage, krečenje zidova i stropa, te termoizolazija poda uz postavljanje keramičkih pločica
  • uklonjena je dotrajala elektroinstalacija i položena nova uz montažu novih reflektorskih rasvjetnih tijela
  • instalirano je lokalno centralno grijanje ugradnjom mini elektro-kotla samo za prostor zimske kapele i 4 zidna radijatora
  • restaurirana su troja vrata koja povezuju ulaz u kapelicu i samo crkvu
  • restauriran je stari oltar za zimsku kapelicu
  • od proračunskih sredstava kupljen je i drugi luster za samu crkvu, a prvi luster je financirala zajednica
  • kupljen je tepison i vječno svjetlo.

Već postojeći pokretni inventar crkve iskorišten je za preostali potrebni inventar (klupe za vjernike, stolice uz oltar, pomoćni inventar, svetohranište). Ostalo je izvesti još neke manje dekorativne zahvate, što ćemo s vremenom učiniti iz vlastitih sredstava.

U samoj crkvi je, neovisno o ovom projektu, zamijenjena rasvjeta po stupovima i zidovima crkve koja je u skladu s lusterima. Radi sklada, a naravno i rasvjete zadnjeg dijela crkve, u planu je da se, kad bude moguće, postavi još jedan luster.

Ono što je najvažnije i najljepše jest da je ovaj prostor zimske kapele prepoznat od vjernika i iskorišten iznad naših očekivanja. Ne znamo nakon koliko vremena su se u našoj crkvi u ovom novouređenom prostoru slavile mise zornice i to u 6.30 sati. Nadišli smo vlastite sumnje i pitanja hoće li biti vjernika, jer inače na jutarnjim misama u 8 sati, osobito zimi, moglo je biti od jedne do pet ili šest osoba. Prvog svagdana došašća, u ponedjeljak 28. studenoga, slavila se prva misa zornica kojom je Bog pokazao da je On vodio naše misli. Na misu je došlo petnaest vjernika. I tako je u sve dane – od petnaest do osamnaest vjernika, plus redovnička zajednica.

Ovdje treba imati u vidu da smo u gradu s pravoslavnom većinom, da mnogi katolici ne prakticiraju dolazak na svetu misu (kao i svugdje), da mi nismo župna crkva (Župa Presvetog Trojstva u centru nema zornice), da grad ima tri crkve u koje vjernici mogu ići na svetu misu (Župa Uzvišenja sv. Križa na Velikom katoličkom groblju ima zornice u 6.00 sati i bude vjernika kao i kod nas u Karmelu), te da svagdanom ne dolazi puno vjernika na mise. Zbog svega toga, imati u Somboru 15-18 vjernika na misi u 6.30 sati je nešto divno. Hvala i slava Bogu!

Mise su pjevane s propovijedi i s kratkim druženjem uz kavu i čaj nakon mise za one koji žele. Ovdje je naime potrebno raditi na povezivanju ljudi, na upoznavanju, jer većina vjernika koji dolaze u crkvu redovito jedni o drugima ništa ne znaju.

U ovom vremenu Došašća ipak ima lijepih povezivanja koja možemo nazvati i ekumenskim, i to na području glazbe. Razni izvođači se povezuju u pripremanju koncerta koji će biti održan prije polnoćke, koja će pak ove godine, također nakon dugo vremena, biti ponovno u ponoć.

Želeći ovom objavom donijeti mali dašak Došašća iz Bačke, svima čestitamo Božić uz anđeoske riječi:

„Slava na visinama Bogu,

a na zemlji mir ljudima,

miljenicima njegovim!“

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.