Drugi dan trodnevnice u Brezovici

U srijedu, 8. veljače 2023., misnim slavljem koje je predslavio monfortanac o. Mihovil Filipović, obilježile su sestre karmelićanke i vjernici drugi dan trodnevne priprave za Stepinčevo.

Misao vodilja prigodne homilije bila je sloboda i odgovornost. Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige Postanka, o. Filipović je rekao da je Gospodin Bog stvorio čovjeka i postavio ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva. Bog je stvorio čovjeka slobodnog, ali mu je zato dao odgovornost, koja se u konačnici ostvaruje u poslušnosti svome Stvoritelju.

„Adam i Eva su stvoreni na sliku Božju, ali još nisu postigli onu slavu koju je Bog za njih predvidio: ‘Bog ga je učinio malo manjim od anđela i slavom i čašću ga je okrunio’ (usp. Ps 8,5). Kad bi bili poslušni, Bog bi ih preobrazio, pobožanstvenio. Zato to radi sada u snazi Duha Svetoga i po Kristovim zaslugama: ‘Naša je pak domovina na nebesima, odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista: snagom kojom ima moć sve sebi podložiti, on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo i suobličiti ga tijelu svom slavnom’ (Fil 3, 20-21)“, pojasnio je o. Mihovil.

Po milosti koja nam je darovana objavom Isusa Krista, mi ulazimo u „Novi Eden“, u stanje Božje prisutnosti. Taj novi Eden se živi u našem odnosu s Bogom, u vjeri i poslušnosti srca. Zato je čovjek pozvan da živi odgovorno, čuvajući svoj odnos sa živim Bogom, koji govori u njegovom srcu, a to je najveći dar koji se ostvaruje zahvaljujući milostima Duha Svetoga. „Dakle, u našem izboru možemo ostati na vanjskom, materijalnom Edenu, ili možemo izabrati onaj nutarnji, duhovni Eden koji se po milosti Božjoj treba ostvariti u našem srcu, po preobrazbi i sjedinjenju s novim Adamom, po kojemu smo pozvani ući u novi Eden. Taj novi Eden, zar to nije Marija u kojoj se ostvaruje to savršeno zajedništvo s novim Adamom?“, poručio je na kraju propovjednik.

Misno slavlje pjevanjem su animirale čuvarice svetišta pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.