Pismo povodom Svjetskog dana mladih

Povodom organizacije Svjetskog dana mladih od 1. do 6. kolovoza 2023. u Lisabonu (Portugal), tajnik Europske konferencije OCD provincijala je proslijedio ovo pismo – poziv na sudjelovanje br. Renata od Križa, zaduženog za pastoral zvanja i mladih u Portugalu.

 

Draga braćo,

Nadam se da ste dobro i da će vas ovaj formacijski susret osnažiti da svatko, poput Marije i Josipa, može plodonosnije ispuniti poslanje pomaganja karmelićanima u početnoj formaciji da rastu u karizmi Terezije i Ivana, blagu koje smo primili u nasljedstvo.

Pišem vam da podijelim s vama neke podatke i informacije o karmelićanskom sudjelovanju na Svjetskom danu mladih u Lisabonu 2023., koji će se održati od 1. do 6. kolovoza. Ovim pismom želimo potaknuti našu mladu braću karmelićane na sudjelovanje u ovom milosnom trenutku.

a) Kao i obično, prije velikog svjetskog događaja s Papom, imat ćemo Međunarodni susret karmelske mladeži, koji će se održati 31. srpnja u Fatimi. Prve informacije objavljene su kroz najnovije Communicationes, a trenutno su dostupne i na službenoj web stranici sastanka:https://jmj2023.carmelitas.pt/. Preporučljivo je povremeno ih pregledati, podijeliti i ažurirati sve potrebne informacije i, iznad svega, moći pristupiti obrascu za prijavu na susret, koji će biti dostupan od veljače. Sudjelovanje naše braće u početnoj formaciji bit će važno i pomoći će današnjim mladima svjedočiti kako je radosno biti karmelićanin. Nadalje, molimo vas da promičete ovaj susret, također tako da vijesti dopru do svih ustanova i zajednica povezanih s karmelskom obitelji, kako bismo imali autentično iskustvo raznolikosti i univerzalnosti našega Reda.

b) Tijekom trajanja Svjetskog dana mladih u Lisabonu želimo prije svega doprijeti do mladih kroz dvije inicijative:

1. Prva inicijativa će ostvariti, kao dio Festivala mladih, opsežan program kulturnih, vjerskih i sportskih događaja koje Svjetski dan mladih nudi mladima tijekom tih dana. Budući da je molitva nešto posebno za našu karizmu, želimo mladima ponuditi prostor za molitvu, u skladu s duhovnošću Karmela, na različitim jezicima. Kako bismo konkretizirali ovu inicijativu, želimo ispitati raspoloživost naše braće u formaciji. Ideja je animirati molitvene susrete na raznim mogućim jezicima i da te susrete koordiniraju naša braća u formaciji iz zemalja u kojima se govore ti isti jezici.

Vrijedi pojasniti da to što se koordinacija molitvenih susreta predlaže našoj mladoj braći u formaciji ni na koji način ne isključuje sudjelovanje naših mladih laika. Doista, nadamo se da će naša braća u nekoj susljednoj fazi moći zatražiti potrebnu suradnju i od samih mladih koji će sudjelovati na ovom susretu. I ostale ustanove i zajednice povezane s našom karmelskom obitelji moći će sudjelovati i surađivati u ovim molitvenim susretima.

2. Druga inicijativa kojom želimo doprijeti do mladih ljudi tiče se naše prisutnosti na Smotri zvanja u gradu Alegría, prigodom koje želimo mlade upoznati s Karmelom kao obitelji redovnica, redovnika i laika.

U tom smislu bitna je prisutnost braće/mladih u formaciji, raspoloživih za prijam i dijalog sa svim mladima koji će pohoditi našu postaju kako bi upoznali našu karizmu. Naša prisutnost na ovom događaju je izvrsna prilika za pastoral zvanja, jer se možemo približiti mladim ljudima koji normalnim kanalima možda ne mogu lako upoznavati i razgovarati s redovnikom karmelićaninom. Nadalje, iz toga mogu nastati kontakti za nastavak dijaloga i nakon Svjetskog dana mladih.

Smatramo da je iz navedenih razloga opravdana mobilizacija i nazočnost na smotri zvanja naše mlade braće i ostale braće karmelićana raznih stupnjeva formacije. Kako bismo koordinirali i osigurali da tijekom svakog dana imamo nazočnost karmelićanske braće i studenata iz različitih zemalja i jezika, od velike je važnosti znati njihovu raspoloživost.

Radi lakše prijave raspoloživosti naše braće za navedene aktivnosti, molimo svakoga da od 2. veljače ispuni obrazac dostupan na ovoj poveznici: https://forms.gle/DJ4AnhpjAyJ1kCFG7.

Ovaj obrazac ima mogućnost uređivanja, odnosno nakon slanja obrasca možete i dalje napraviti potrebne izmjene. Upravo iz podataka navedenih u ovom obrascu koordinirat ćemo kvalitetno sudjelovanje svih. Iz tog razloga molimo Vas da ispunite obrazac. Ostale podatke ili zahtjeve za informacijama možete dobiti pisanjem na [email protected].

Valja dodati da, osim naše braće u početnoj formaciji, pozivamo i svu ostalu braću i svećenike karmelićane koji će sudjelovati na Svjetskom danu mladih. Stoga vas molimo da obrazac i sve podatke podijelite sa svima koji bi mogli biti zainteresirani.

S druge strane, zbog velikog broja zahtjeva za smještajem na Svjetskom danu mladih koje smo već primili, želimo pojasniti da nemamo kuću/samostan u ovom mjestu, tj. nemamo prisutnost braće karmelićana ili časnih sestara u Lisabonu. Najbliža kuća mjestu događanja je Fatima, a zbog udaljenosti i mogućih prometnih gužvi tih dana, bilo bi vrlo teško noćiti u našoj kući u Fatimi i putovati u Lisabon svaki dan na aktivnosti Svjetskog dana mladih. Iz navedenih razloga pozivamo vas da prilikom prijave na Svjetski dan mladih odaberete opciju: „s uključenim smještajem“. Isto će učiniti i naši karmelski mladi iz Portugala.

Zahvalni na pozornosti, molimo vas da se pridružite molitvi za događaj Svjetskog dana mladih, a posebno za mlade koji će sudjelovati u ovom velikom iskustvu, kako bi se mogli dublje pronaći u svom odnosu s Isusom Kristom i, sjedinjeni s Marijom, zajedno s njom krenuti dalje bez straha.

Ujedinjeni u Isusu i pod zaštitničkim pogledom Marije i Josipa, primite moj bratski zagrljaj. U ime Pastorala mladih i zvanja bosonogih karmelićana u Portugalu,

br. Renato od Križa, OCD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.