Somborski karmelićani na sprovodu majke patrijarha Porfirija

18. travnja 2023. u mjestu Čurug u blizini Bečeja, rodnom mjestu patrijarha srpskog Porfirija, pokopana je njegova majka Radojka Perić (81 g.), koja je dugo godina bolovala od posljedica moždanog udara. Posljednjih godinu dana, po želji svog sina, živjela je s njim u patrijarhovoj rezidenciji u Beogradu, a on se brinuo za nju.

U 9 sati u crkvi Kristovog Uznesenja u Čurugu služena je sveta liturgija za pokoj njezine duše, a u 12 sati služeno je opelo koje je predslavio arhiepiskop ohridsko-makedonski Stefan uz koncelebraciju 20 episkopa i 24 svećenika. Uz mnoštvo vjernika, sprovodu je prisustvovao i veliki broj monaha i monahinja. U ime Katoličke Crkve sprovodu je prisustvovao beogradski nadbiskup Ladislav Nemet. U ime karmelićana iz Sombora na sprovodu su bili br. Leopold i o. Srećko.

Mlađi brat patrijarha Porfirija, svećenik otac Srđan, predstojnik je pravoslavne crkve sv. Đorđa u Somboru, a njegova sestra Željka živi u Čurugu i radi kao učiteljica. Kada je odlazio u manastir, patrijarh Porfirije je poželio da njegov brat i sestra podignu djecu i za njega. Oni su to ispunili, tako da njegov brat otac Srđan ima osmero djece, a sestra Željka petoro.

Patrijarh Porfirije na različite načine je povezan s nama karmelićanima. Osobito su se te veze razvile za vrijeme njegovog boravka u Zagrebu, kada je više puta posjetio naš samostan u Remetama i imao susrete s našim redovnicima. Osobito surađuje s našim o. Jurom Zečevićem, pročelnikom Katedre za ekumensku teologiju KBF-a u Zagrebu. Mi, pak, karmelićani u Somboru imamo prigodne susrete s pravoslavnim svećenicima koji djeluju u Somboru i čiji je predstojnik patrijarhov brat otac Srđan.

Pokoj vječni gospođi Radojki, a patrijarhu Porfiriju, ocu Srđanu i gospođi Željki iskrena sućut od braće karmelićana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.