Postulanti na ekumenskom susretu

U subotu 13. svibnja, na Gospu Fatimsku,  karmelski su postulanti pod vodstvom priora somborskoga samostana oca Stjepana Vidaka pohodili Emaus fest. Ovaj je ekumenski događaj organiziran u Marijanskome svetištu Vodica, koje se nalazi u bačkom mjestu Ruski Krstur. Festival je održan u organizaciji Pokreta Fokolara – Djelo Marijino, parohijskog Caritasa,  Mjesne zajednice Ruski Krstur i Udruženja građana Pact Ruthenorum. Iako je na reklamnim materijalima događaj bio opisan kao ekumenski festival duhovne glazbe, radilo se o nečem puno širem i bogatijem.

Ruski Krstur najstarije je rusinsko mjesto na ovim prostorima, a postoji od sredine 18. stoljeća. Danas ima nešto više od 5000 stanovnika, većinom Rusina, a jedno vrijeme ovdje je bilo sjedište eparhije za grkokatolike u Srbiji, grkokatoličke eparhije sv. Nikolaja (Nikole). Marijansko svetište Vodica, koje je ugostilo ovaj ekumenski susret, prošle je godine proslavilo 200. godišnjicu postojanja. Na tome se mjestu, kod jednoga malog zdenca, dvjema djevojkama ukazala Gospa, a okolna su sela u više navrata vidjela stup svjetlosti kako se odande diže prema nebu.

Prvi dio programa kojemu smo prisustvovali bio je ekumenski forum Mladi pitaju: Da li možemo zajedno?, na kojem su sudjelovali domaćin susreta, grkokatolički paroh krsturske parohije protojerej stavrofor o. Vladislav Varga, pravoslavni svećenik protojerej stavrofor o. Branko Ćurčin, koji je na susret došao s blagoslovom episkopa novosadskog i bačkog Irineja, prof. Ekonomskog fakulteta u Osijeku Domagoj Sajter, pravoslavni teolog i vjeroučitelj Marko Radaković, pastor Evangelističke slovačke crkve Vladimir Lovas te naš o. Stjepan Vidak. Moderator foruma bila je Snežana Stojković Pavlović iz Ministarstva pravde i Uprave za saradnju sa Crkvama i verskim zajednicama iz Beograda.

Pitanja mladih bila su vrlo izravna i u pozitivnom smislu provokativna. Naime, mlade su doista zanimali, na primjer, točan povijesni opis okolnosti i razloga razjedinjenjâ kršćana, pitanje odgovornosti za raskole i uvjeti mogućnosti ponovnoga ujedinjenja. Sudionici foruma ipak su ispravno procijenili da ovakav susret jednostavno nije prikladno mjesto za makar i pokušaj odgovaranja na većinu takvih pitanja, pa su se radije koncentrirali na mogućnost današnjega zajedničkog nastupanja i djelovanja te pitanje osobne odgovornosti svakoga od nas da se te stvarne podjele dodatno ne produbljuju.

U 20 sati počeo je festival duhovne glazbe na kojem je sudjelovalo 9 glazbenih sastava. Prigodnim govorom otvorio ga je episkop grkokatoličke eparhije sv. Nikole Đura Džudžar, a pjevane su pjesme na rusinskom, hrvatskom, latinskom, srpskom, staroslavenskom, mađarskom, slovačkom, engleskom i talijanskom jeziku. Posebno su inspirativne bile izvedbe tradicionalnih pravoslavnih pjesama sastava Pravoslavni Pojci te renesansne sakralne glazbe Vokalnog ansambla „Quadrivia“ (njihove izvedbe možete pronaći ovdje i ovdje). Doista, tko bi mogao i pomisliti da će u malenome marijanskom svetištu u Vojvodini moći čuti tonove Palestrinine svete polifonije?

Cijeli je susret bio obilježen uzornim gostoprimstvom domaćinâ i dobronamjernošću svih prisutnih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.