Završno druženje polaznika Sustavnog studija duhovnosti

Subota 3. lipnja 2023. godine, dan koji je, sudeći po jutru, obećavao oblake, ali kako je odmicao, tako je počeo dobivati i obilježja koja su karakteristična za lipanj, sunce i toplina. Bio je to gotovo uobičajen vikend, obilježen predavanjima, ali poseban po svečanosti koja je uslijedila nakon službenog dijela: završno druženje polaznika Sustavnog studija duhovnosti generacije 2021./2022. i pridruženih im polaznika novije generacije.

Druženje je bilo na vanjskom prostoru u blizini našeg Studija, s prekrasnim pogledom na obližnje vinograde i karmelski samostan Majke Božje Remetske. Svečanost je počela pjesmom koju su izvele naše kolegice Katarina Rončević i s. Ana Terezija Vuradin i tako obogatile i uzdigle naše slavlje.

 Nakon njih, uvodnu riječ održao je o. Vinko Mamić, provincijal Hrvatske karmelske provincije a ujedno i predavač na Studiju. Rekao je kako smo ovim Studijem skinuli jednu novu GPS aplikaciju koja nam može biti smjernica i pomoć za snalaženje u duhovnom životu, a to znači za snalaženje općenito u životu i za pomoć drugima. Na jednom od predavanja naveo je da kvalitetu ljudskog života ne određuju ni materijalne stvari, ni naše zdravlje, nego odnosi s drugim ljudima i da je bitno pitanje što moja duhovnost čini od mene. Gledajući Isusa, bitna karakteristika njegove duhovnosti bila je da je bio empatičan, da je imao razumijevanje za drugoga. To je ono što nedostaje ovom svijetu, a ključno je za međuljudske odnose, biti tu za drugoga. Empatija se razvija relacijama i komuniciranjem s drugima i fokusom na njihove probleme, a to je način da činimo dobro ne samo sebi nego i drugima.

Predstojnik Studija, o. Franjo Podgorelec, istaknuo je u svom govoru kako je sadašnje vrijeme obilježeno traganjem, odnosno našom „žeđu za duhovnošću“ koja nas je i dovela u Remete kako bismo napravili odmak od ovoga svijeta konzumerizma i hedonizma. Bitno je da to traganje ide u pravom smjeru koji će dovesti do Onoga koji je izvor i ispuniti naše praznine, ili riječima o. Podgorelca: „Tu žeđ za duhovnošću čovjek nerijetko utaži u prvoj dostupnoj vodi, makar ona i ne bila iz čistog izvora. Naša duhovnost polazi iz već dogođenog spasenja, ostvarenog u Isusu Kristu. Ona je ponajprije darovana, a iza nje slijedi naše usklađivanje s tim darom. Vjerujem da vam je ovaj studij pomogao da bolje i sustavnije upoznate kršćansku vjeru i duhovnost kako biste je integrirali u vlastiti život, te bolje mogli obrazložiti nadu koja je u vama.“

Predstavnica studenata završne godine, Martina Čuljak, nenametljiva ali uvijek prisutna s tihim ali autentičnim autoritetom, kako ju je lijepo opisao predstojnik Studija, zaokružila je ovaj uvodni dio sa svojim govorom zahvale profesorima, našoj dragoj Snježani i svim kolegama i kolegicama. Rekla je da su vikendi provedeni na remetskom Karmelu bili poput duhovnih obnova i odmak od užurbane svakodnevice, „iz Babilona (kako bi rekao jedan od naših profesora) i penjanje ‘gore na brdo Karmel’. Ovdje smo bili poučavani kako susretati Onoga koji je transcendentan, koji je izvan naše stvarnosti, a istovremeno imanentan i prisutan duboko u nama. Poučavani smo o tome tko je Bog, tko je čovjek i da je Crkva Njegova ljubljena zaručnica. Sve je sustavno sjedalo na svoje mjesto.“

Sve ovih riječi iznosile su ljepotu novog zajedništva ljudi koji su nam se polako ali sigurno zavukli u srca i novih spoznaja koje su nam otvorili profesori i ostavili slobodu da i mi pišemo i otvaramo se za daljnja putovanja u skrovito u nama i u Božje visine.

Naše drage Katarina i s. Ana Terezija skladnošću svojih glasova punile su naša srca notama slavlja božanskih darova i tako nas uvele u završni dio druženja, domjenak koji je pokazao neizmjernu nesebičnost kolega Ivana Samaržije i Marka Celinića, koji su se potrudili da nas počaste izvrsnim delicijama roštilja. Da ne bi bili zakinuti i za slatko, pobrinuli su se Luka i Željka. A da bi sve bilo dokumentirano i za druge generacije, cijelo događanje je, kao i prijašnjih godina, slikao Marko Gluhak.

Za glatko odvijanje čitavog Studija velika zasluga ide našoj dragoj Snježani Foršek, koja je uvijek bila na raspolaganju za bilo koje pitanje i pomoć. I to je jedna od vidljivih kvaliteta ovoga Studija: dostupnost za razna pitanja i nedoumice i njihovo rješavanje. A na kraju malo i o brojkama. Redoviti program studija polazila su 33 studenta. Od toga je ove godine njih 17 završilo pohađanje nastave. Kolegama i kolegicama koje ostaju želimo isti žar i radost koja je nosila nas, pa da iduće godine opet razmijenimo iskustva novih spoznaja u zajedničkom druženju u ovoj duhovnoj oazi.

Miljenka Kuridža, polaznica SSD-a

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.