Tradicionalna zahvala svećenika u Svetištu Kraljice Karmela

Na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, u petak 16. lipnja 2023., svećenici zagrebačke nadbiskupije zahvalili su svečanim misnim slavljem dobrome Bogu i Majci Božjoj Karmelskoj na šestoj obljetnici svećeničkog života i rada. Misno slavlje u ime svojih kolega predslavio je vlč. Tomislav Šagud, župnik Župe Presvetoga Trojstva u Prečkom. Uz njega su slavili vlč. Željko Nestić, župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi, vlč. Krunoslav Kolar, župnik Župe Rođenja Isusova u zagrebačkoj Kajzerici, te vlč. Mario Dukić koji je na poslijediplomskom studiju kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a u duhu im se pridružio vlč. Danijel Hačko, upravitelj Župe sv. Vida mučenika u Brdovcu.

U uvodnim mislima vlč. Šagud je između ostaloga istaknuo da nas Isus poziva na krotkost i poniznost srca, a to znači ne nečiju ljepotu osobnosti, nego životni program koji je nužan za ulazak u Božje Kraljevstvo. Dodao je da su se danas okupili u Karmelu jer imaju običaj da se o obljetnici svojeg svećeničkog ređenja zahvale dragome Bogu i Majci Božjoj Karmelskoj na daru svećeništva, te je stavio svim prisutnima na srce molitvu za nova duhovna zvanja, kao i za postojeća da ustraju na Božjem putu.

U nadahnutoj homiliji, govoreći o nasljedovanju Presvetog Srca Isusova, propovjednik je istaknuo da u biblijskom govoru srce predstavlja središte osobe: „Stoga, kad govorimo o Isusovom srcu, govorimo o samom središtu Boga, a to je ljubav… Osim samog Isusova srca, umjetnička djela često prikazuju i Isusa kako rukom pokazuje na svoje srce. To je poziv na nasljedovanje koje se može iščitati i iz današnjeg evanđeoskog ulomka, u kojemu nam Isus upućuje riječi: ‘Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti’ (Mt 11,28).“

U nastavku homilije vlč. Šagud je pojasnio da riječ ‘dođite’ u Matejevom evanđelju Isus upotrebljava još samo tri puta, ali svaki put poziva ljude da uđu u njegovo Kraljevstvo. Dakle, riječ ‘dođite’ nije samo poziv na zajedništvo, nego i na nasljedovanje, što potvrđuje i poruka iduće rečenice iz današnjega čitanja: „Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca (Mt 11,29).“

Govoreći o današnjem čovjeku koji se osjeća izmorenim i opterećenim, propovjednik je rekao da Isus poziva takve k sebi kako bi shvatili ljepotu Božjega zakona koji se u Bibliji često uspoređuje s jarmom. U tom jarmu čovjek može naći svoju radost, sreću, ispunjenje, zato Isus i kaže da je njegov jaram sladak, a breme lako (usp. Mt 11,30). Drugim riječima, mada nam Božje zapovijedi izgledaju teške, kao da će dokinuti našu slobodu i radost, one ipak donose spokoj našim dušama.

„Biti ponizan u susretu s drugim čovjekom znači smatrati da njegov život vrijedi više od mojega. Da Isus nije imao takvo srce, ne bi nikada dao svoj život za nas. Najlakše je drugu osobu odbaciti, maknuti iz svoga vidokruga, jer onda je problem riješen: ne moram više moliti i postiti za nju, ne moram joj naviještati evanđelje, ne moram ništa… Takvo srce nije Isusovo srce“, naglasio je vlč. Šagud.

Na kraju homilije zaključio je da kao kršćani imamo dužnost pobrinuti se da čovjek u nama ne vidi neprijatelja, nego da može prepoznati Isusov lik – lik onoga koji ga je cijelo vrijeme strpljivo čekao, trpeći sve udarce i nasilje, iščekujući trenutak kada će kroz njegovu gluhoću napokon podrijeti riječi: „Dođi k meni! Ja ću te odmoriti!“

Misno slavlje, koje su svojim lijepim pjevanjem pratile čuvarice svetišta, završilo je svečanim blagoslovom te pjesmom Presvetom Srcu Isusovu „Do nebesa“ Petra Perice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.