Samostan Gospe Karmelske u Somboru proslavio svoju zaštitnicu

Svetkovina Gospe Karmelske u somborskom Karmelu uvijek se svečano slavila. Tako je bilo i ove godine. Činjenica da već nekoliko godina nema misa na slovačkom i njemačkom jeziku – jer nema vjernika – te su ostale samo mise na mađarskom i hrvatskom jeziku, ne umanjuje značaj proslave ove svetkovine.

Svetu misu na mađarskom jeziku u 9 sati predslavio je mons. Ferenc Fazekaš, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije, a koncelebrirao je o. Stjepan Vidak, prior samostana. Pošto je bila nedjelja, svećenici nisu mogli doći u koncelebraciju jer imaju svete mise na župama. Sviranje i pjevanje na svetoj misi animirala je orguljašica Éva Matijevics i par zborašica iz Subotice, a njima su se pridružili i naši pjevači. Ministrirali su br. Josip Marija i postulant Mislav. Nakon svete mise vjernici su pozvani na okrepu i druženje u naše samostansko dvorište gdje su ih čekali naši služitelji oko stolova.

Misu na hrvatskom jeziku u 11 sati predslavio je mons. Đura Džudžar, eparh (episkop, vladika, biskup) grkokatoličke eparhije svetog Nikolaja koja ima sjedište u Ruskom Krsturu, a obuhvaća oko 20 000 tisuća vjernika Rusina, Ukrajinaca i Rumunja u Republici Srbiji. Uz njega su u koncelebraciji bili mons. Ferenc Fazekaš, vlč. Dominik Ralbovsky, vlč. Árpád Pásztor, župnik iz Telečke, te o. Srećko Rimac, o. Nikola Grizelj i o. Stjepan. O. Zlatko je bio ceremonijar, a u asistenciji su bili naši postulanti i bogoslovi, ministranti Aleksej i Nikola te mladić Andrija iz Selenče. Vladika je dakako služio euharistiju po latinskom obredu. Crkva je bila lijepo popunjena vjernicima koji su došli i iz drugih mjesta i župa. Počastile su nas svojim prisustvom i redovnice Marijine sestre čudotvorne medaljice iz Osijeka, redovnice družbe koja je nekad imala samostane u Somboru i Apatinu i bavila se njegom bolesnika. Dana 16. srpnja 1878. njihovu je družbu službeno utemeljila sestra Leopoldina Brandis u Ljubljani. Redovničku prisutnost su pojačale i dvije grkokatoličke redovnice službenice Bezgrešne Device Marije koje su bile u pratnji vladike Džudžara.

U 11 sati krenula je procesija iz dvorišta samostana prema ulazu crkve. U procesiji su djevojke u narodnim nošnjama nosile kip Blažene Djevice Marije od Gore Karmela. Bilo je i drugih vjernika u narodnim nošnjama, a i braća i sestre iz Svjetovnog reda imali su svoje istaknuto mjesto. Nakon mise uslijedilo je druženje i okrepa u našem dvorištu, a potom ručak za predviđene goste i dobročinitelje u blagovaonici. Nakon što su završili sa svojim svećeničkim obvezama na župama, zajedničkom stolu su se pridružili vlč. Franjo Ivanković, župnik u Žedniku, vlč. Jakob Pfeifer, župnik u Odžacima i Apatinu te vlč. Josip Štefković, dekan somborskog dekanata i župnik župa Uzvišenja sv. Križa i sv. Nikole Tavelića u Somboru. Liturgijska proslava ovog dana završila je misom u 18 i 30 koju je predslavio o. Zlatko Žuvela.

Zahvaljujemo svim dobročiniteljima koji nam pomažu u ovakvim prilikama na razne načine, a ovaj put posebno zahvaljujemo našoj braći o. Nikoli, br. Josipu Mariji i br. Mihaelu Mariji na njihovoj prisutnosti i pomoći u ovom slavlju.

Hvala Bogu i Majci i Kraljici Karmela na ovoj lijepoj proslavi i zajedništvu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.