Svečani zavjeti br. Lovre

U subotu 23. rujna u Šatoru sastanka u Remetama za vrijeme svete mise u 11 sati brat Lovro od svetog Josipa (Šterc) položio je svečane doživotne zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti u ruke o. provincijala Vinka od Bezgrešnog Srca Marijina.

Uz o. provincijala, na misi su koncelebrirala naša braća svećenici te vlč. Ivica Šimunović, župnik iz rodne župe br. Lovre. Evanđelje je pročitao i propovijed izrekao o. Ivan od Presvetog Trojstva. Dotakao se prispodobe o sijaču iz Evanđelja usporedivši ga s vrtom duše koji opisuje sv. Terezija Avilska. Polazeći od redovničkog imena br. Lovre, govorio je o svetom Josipu kao uzoru kreposti, rada, molitve i šutnje. Nakon propovijedi slijedile su litanije svih svetih te sam čin zavjetovanja. Na sv. misi bili su brojni župljani iz Remeta i Martinske Vesi te otac Tihomir i rodbina br. Lovre. Pjevanje je animirala zajednica „Nanovo rođeni“ uz pomoć mladih iz naše remetske župe.

Br. Lovro (Kristijan Šterc) rođen je 3. 7. 1997. godine u gradu Sisku od oca Tihomira i majke Jasminke, te ima mlađeg brata Hrvoja. Kršten je u Župi svetog Martina u Martinskoj Vesi gdje dobiva ima Kristijan. U istoj župi primio je i Prvu svetu pričest. Krizman je u Župi svete Margarete u Vrbovečkoj Dubravi. Osnovnu školu je pohađao u rodnom mjestu, Martinskoj Vesi, a potom je upisao srednju strukovnu školu u Ivanić Gradu. Od malih nogu je bio aktivan kao ministrant u rodnoj župi te se uz pastirsku brigu tadašnjeg župnika vlč. Ivice Berdika razvijao i rastao u duhovnom životu. Kada je u svom srcu osjetio ljubav i naklonost prema redovničkom životu, vlč. Berdik ga je usmjerio prema Karmelu. U samostan Majke Božje Remetske kao redovnički kandidat dolazi 2015. godine, te nakon 6 mjeseci kandidature započinje vrijeme postulature u našem samostanu u Somboru. Habit oblači 10. 9. 2017. u Somboru i uzima ime br. Lovro od svetog Josipa. Vrijeme novicijata je proveo u Grazu, gdje je 8. 9. 2018. položio prve zavjete. Svoju daljnju formaciju nastavlja u remetskom i somborskom samostanu vršeći službe sakristana i voditelja ministranata.

Zahvaljujemo dragom Bogu za još jednog svečano zavjetovanog brata i preporučamo br. Lovru u vaše molitve.

Autor fotografija je Šime Lugarov, naš župljanin iz Remeta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.