Priopćenje s osme sjednice Provincijalnog savjeta

Osma sjednica Provincijalnog savjeta Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa održana je u našem samostanu  u Krku 10. travnja.

  1. Zbog narušene zdravstvene situacije o. Ante Kneževića odgovarajućim dekretima privremenog dijecezanskog upravitelja mons. Richarda Pavlića župničke ovlasti u Gospiću preuzeo je o. Marko Maglić, a kao pomoć mu je župnim vikarom imenovan o. Tiho Radan. O. Đani Kordić će do daljnjega biti na bolovanju.
  2. Prijedlog novog dnevnog reda zajednice u Gospiću je usvojen.
  3. Radi usklađivanja sa zakonodavstvom Reda (OPU 258) ukida se „Fond solidarnosti“ koji nije obveza po zakonodavstvu Reda, a obnavlja obveza „Godišnjeg doprinosa provinciji“ (OPU 258, Statut 2023, 38).
  4. Usvojen je prijedlog da se na sljedećem Saboru provincije pokuša postići suglasnost oko uvođenja centraliziranog sustava ekonomske administracije. U pripremi tog prijedloga o. Ivan Pleše će razvidjeti detaljnije informacije oko moguće realizacije jednog takvog projekta i o tome izvijestiti članove Provincijalnog savjeta na slijedećoj sjednici.
  5. Odobren je Praktični program formacije kojim se do dolaska najavljenog novog Ratija želi učvrstiti sadržajnost i kontinuitet početne formacije između različitih njenih faza (postulatura, novicijat, klerikat), osobito za odgajanike koji nisu u službenim kućama formacije.
  6. S povećanim brojem časne braće i primjenom disperzivnog modela njihove početne formacije, uočena je potreba da se u svim zajednicama imenuju osobe zadužene za početnu formaciju koje će u dogovoru s odgovarajućim magistrima osigurati izvršenje Praktičnog programa formacije u slučaju dužeg boravka odgajanika u njihovim zajednicama. Odlučeno je da u formativnim zajednicama tu službu obavljaju odgovarajući magistri, a da u zajednicama koje „de iure“ nisu formativne to budu priori.
  7. Razvoj Provincije donosi nove situacije i zahtjeve koje proizlaze iz same naravi širenja Provincije. Radi boljeg ostvarivanja formacijskih programa te boljeg uvida u prilike Reda i specifičnosti naše Provincije, naša braća koja imaju specijalizacije ili stručna znanja iz raznih područja teologije i duhovnosti, kao i povijesti Reda i naše Provincije, stavit će se na raspolaganje magistrima za dogovor oko višednevnog boravka u formativnim zajednicama, gdje bi putem predavanja, ali i zajedničke molitve i bratskog života tih dana ponudili odgajanicima vlastite stručne spoznaje i redovničko životno iskustvo. O. Provincijal će još dodatno uputiti magistre u konkretan način ostvarenja ove suradnje sa stručnjacima-predavačima.
  8. Odlučeno je da se dogovor o kriterijima za vođenje urudžbenog zapisnika predloži na sljedećem Saboru provincije u jesen ove godine, na temelju tzv. Upute za praktično vođenje urudžbenog zapisnika. Prijedlog će sastaviti Tajništvo provincije i kao radni materijal za pripravu unaprijed razaslati po zajednicama.
  9. Odlučeno je da se radi obilježavanja terezijanskih obljetnica 2023.-2025. prigodom blagdana sv. Male Terezije ove godine organizira predstavljanje knjige njenih pisama u Splitu i Zagrebu. U međuvremenu će biti pozvani razni autori da surađuju na izradi međunarodnog zbornika radova o sv. Maloj Tereziji koji će biti predstavljen javnosti u Zagrebu po mogućnosti u dvorani „Vijenac“ u subotu 17. svibnja 2025. na 100. obljetnicu njenog proglašenja svetom. Zaključak obilježavanja ovih terezijanskih obljetnica bit će posjeta relikvija Svetice u svibnju 2026. koja se organizira u suradnji s karmelićankama Božanskog Srca Isusova.
  1. Razno

10.1.    Na zahtjev sadržan u Pismu br. 11 Generalnog definitorija od 24. ožujka 2024. o. Jakov Milić je imenovan za kontakt osobu za međunarodnu suradnju u pastoralu mladih.

10.2.    Br. Izak (Antonio Šarin) je napustio zajednicu 29. veljače 2024., a br. Ivan Čičak 25. ožujka 2024.

10.3.    Nakon obavljenih pastoralnih vizitacija na Buškom jezeru i u Gospiću o. Jakov Milić dobio je premještaj u Remete, a br. Boško Roguljić u Sombor.

10.4.    Br. Ante Slavić je 1. travnja 2024. položio svoje prve zavjete i ostaje u Grazu kao član zajednice.

10.5.    Kako bi se odgovorilo na zamjetnu potražnju za proučavanjem djela i nauka naših karmelskih svetaca, o. Provincijal će za sljedeću sjednicu pripremiti konkretan prijedlog operativnog postupanja.

10.6.    Sljedeći Sabor Provincije održat će se u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru od 26. do 28. studenog 2024.

10.7.    Susret svečanozavjetovanih redovnika do 10 godina od polaganja svečanih zavjeta, koji se trebao održati u Krku od 22. do 26. travnja 2024., do daljnjega je odgođen.

Sljedeća sjednica Provincijalnog savjeta zakazana je za 7. lipnja 2024. u 10 i 30 u Remetama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.