Dvanaesto pismo Generalnog definitorija

Rim, 16. lipnja 2024.

Draga braćo i sestre terezijanskog Karmela!

Bratski vas pozdravljamo na kraju sastanka Generalnog definitorija koji se održao u Rimu od 4. do 15. lipnja. Podijelit ćemo s vama najznačajnije teme koje smo obradili i odluke koje smo donijeli sa željom da u svjetlu Božje volje odgovorimo na trenutnu situaciju Reda i njegove potrebe.

Na početku naših radnih sjednica prisjetili smo se dana promišljanja i suživota koji smo početkom prošlog travnja podijelili s Generalnim definitorijem karmelićana (O.Carm.) u našem samostanu u Bocci di Magra (Italija). Uz pomoć o. Emilija Martíneza, dopustili smo da nas prosvijetli naša sestra Terezija od Djeteta Isusa.

Ponavljamo naše čestitke i najbolje želje za njihovu crkvenu službu o. Aureliju Gazzeri, koji je 9. lipnja zaređen za biskupa Bangassou (Srednjoafrička Republika), i o. Johannesu Gorantli, zaređenom 24. travnja za biskupa Kurnool (Andhra Pradesh, Indija).

Proteklih dana dobili smo službenu potvrdu beatifikacije Ane od Isusa koja će se održati 29. rujna u Bruxellesu (Belgija), na slavlju koje će predvoditi papa Franjo. Neka nam njezin primjer i zagovor pomognu rasti u vjernosti našem pozivu učenika Gospodinovih, u školi Terezije od Isusa.

 

PROGRAM ŠESTOGODIŠTA

Kao i obično, prvo smo se usredotočili na neke prioritetne teme u ovom šestogodišnjem razdoblju, na temelju naznaka posljednjeg Generalnog kapitula 2021. i rada samog Generalnog definitorija.

Identitet i poslanje

Imajmo uvijek na umu promišljanje koje Red posljednjih godina provodi o našem identitetu i načinu na koji ga danas živimo, što je rezultiralo Deklaracijom o karmelsko-terezijanskoj karizmi koju je odobrio Generalni kapitul. Svi se moramo osjećati uključenima u želju za obnavljanjem sadašnje vjernosti Božjem pozivu preispitujući primjenu odluka posljednjih provincijalnih kapitula. Bitan element naše karizme je poslanje. Kako kaže Deklaracija o karizmi: „Poziv uvijek odgovara poslanju u povijesti spasenja. Poslanje ne pripada redu aktivnosti, nego je sastavni dio identiteta onoga koji je pozvan“ (br. 45). Na nedavno održanom Izvanrednom definitoriju u Lisieuxu razmišljalo se o značenju i trenutnim značajkama poslanja Reda u Crkvi, te o različitim aktivnostima u kojima se ostvaruje. Završno izvješće govorilo je o nužnoj provjeri karizmatske kakvoće apostolata, tražeći uvijek „uravnoteženo i plodonosno jedinstvo između života molitve, bratskog života i apostolskog života“, a citirane su riječi pape Franje na Generalnom kapitulu 2021.: „Ne oponašajte poslanje drugih karizmi, nego budite vjerni svojoj vlastitoj, dajte svijetu ono što vam je Gospodin dao za dobro svih, to jest živu vodu kontemplacije“ (Audijencija, 11. rujna 2021.). Ovo čitanje poslanja u svjetlu naše karizme mora imati težinu u konkretnim odlukama koje donosimo. Prije svega, želimo izraziti zahvalnost i ohrabriti sve misionare koji djeluju u doista teškim i izazovnim krajevima, uprisutnjujući svojim življenjem našu karizmu i našu duhovnost.

Formacija

Nastavljamo raditi na promicanju primjerene početne formacije u svim okružjima Reda jer o tome ovisi vitalna postojanost naše karizme u sadašnjosti i budućnosti. Nacrt revidiranog Ratio Institutionis već je sastavljen i prevodi se na uobičajene radne jezike. Uskoro će biti poslan svim okružjima kako bi ga mogli ocijeniti i obogatiti odgojitelji i Provincijalni savjeti.

U ovom području formacije dovršena su imenovanja nove skupine odgojitelja Međunarodnog zavoda u Rimu, koju će činiti Paweł Porwit (Krakow) kao poglavar, Markus Ture (Indonezija), Kelvin Ekhhoegbe (Nigerija – Anglo-irska provincija), Vivin Rodrhic (Tamilnadu), Claudiano de Aragão Lima (jugoistočni Brazil) i Rikardus Lodo (Indonezija). Želimo im plodonosnu službu na ovom mjestu tako simboličnom za Red. Ujedno zahvaljujemo redovnicima koji su do sada vršili ovu zadaću na njihovoj predanosti, posebno onima koji će se ovog ljeta vratiti u svoje provincije: Juan Miguel Henríquez Tobar (Srednja Amerika) i Gustavo Prats (Iberijska provincija). Ponovno podsjećamo provincijale na mogućnost slanja studenata na Međunarodni zavod, gdje nastojimo promicati kvalitetu teološkog studija i karmelskog obrazovanja u kontekstu međunarodnog suživota.

Intelektualni život

Što se tiče intelektualnog života Reda, Teološki fakultet Teresianum pohodila je redovitim obilaskom Agencija Svete Stolice za vrednovanje i promicanje crkvenih sveučilišta i fakulteta. Naznake dobivene na kraju posjeta poslužit će kao smjernice za neke aspekte života Fakulteta. General je sudjelovao na sjednici Fakultetskog vijeća prošlog svibnja, gdje su se razmatrala neka pitanja vezana uz sadašnjost i budućnost Teresianuma. Također smo primili ažurirane informacije o CITeS-u i drugim akademskim središtima Reda. Zajednica Seminarium Missionum priprema se za primanje redovnika koji će u sljedećoj akademskoj godini raditi na svom licencijatu ili doktoratu na rimskim fakultetima.

Kao i svake godine, Definitorij dodjeljuje stipendije onima koji studiraju na Teresianumu i dolaze iz okružja kojima je potrebna pomoć.

Što se tiče redovnika koji odlaze studirati izvan svoje provincije i primaju se u zajednicu, oni se moraju što više uključiti u život dotične zajednice, nalazeći se pod brigom i odgovornošću mjesnog poglavara koji ih prima. Kada je riječ o boravku duljem od šest mjeseci, potrebno je ugovoriti pisani sporazum između oba okružja kako bi se utvrdili konkretni uvjeti suradnje.

Obljetnice

Što se tiče obljetnica naših svetaca, nastavili smo dijalog o 2026. godini kao godini posvećenoj svetom Ivanu od Križa o 300. obljetnici njegove kanonizacije i o 100. obljetnici proglašenja crkvenim naučiteljem. Obilježavanje će službeno započeti 14. prosinca 2025. i trajat će do 27. prosinca 2026. Nekoliko radnih sveščića sanjuanističkih tekstova bit će pripremljeno za Red. Neka okružja već planiraju različite aktivnosti, posebice Iberijska provincija.

Također podsjećamo da će 12. siječnja 2025. biti stota obljetnica rođenja bl. Marije Felicije od Isusa u Presvetom Sakramentu (Chiquitunga), kao i da će 7. lipnja 2026. biti 400. obljetnica smrti bl. Ane od sv. Bartolomeja.

Marijanski život

Povjerenstvo za marijanski život u dijalogu s Definitorijem nastavlja iz Fatime (Portugal) prikupljati podatke i razvijati konkretne inicijative za promicanje marijanske dimenzije u Redu. Prigodom sljedeće svetkovine Gospe Karmelske (16. srpnja) generali dvaju karmelskih redova potpisat će zajedničko pismo. Po cijelom Redu bit će podijeljena i anketa o raznim aspektima marijanskog života, kao i pismo o sestri Luciji.

 

PASTORALNI POHODI

U travnju i svibnju obavili smo nekoliko pastoralnih pohoda. U skladu s trenutnom praksom, Definitorij je analizirao detaljne informacije koje su dali pohoditelji i odobrio završna izvješća i operativne zaključke za svako od njih.

Avignon-Akvitanija

O. Christophe-Marie i o. Agustí obavili su pastoralni pohod provinciji Avignon-Akvitanija. Od 23. travnja do 24. svibnja posjetili su pet zajednica na francuskom teritoriju i zajednicu Freiburg u Švicarskoj. Prije toga, od 7. do 14. travnja, o. Christophe-Marie pohodio je zajednicu Trois Rivières u Québecu (Kanada). Misija u Senegalu bit će pohođena sljedećeg listopada. General je sudjelovao na posljednjim sastancima pohoda.

Provincija Avignon-Akvitanija trenutno ima 63 svečanozavjetovana redovnika, 7 bogoslova, 1 novaka i 4 postulanta. Pet redovnika je u službi Reda. Prosječna dob je 55 godina. Na teritoriju provincije nalazi se 27 zajednica karmelićanki. Što se tiče svjetovnog Karmela, u Francuskoj postoje 33 zajednice, 2 u Švicarskoj i 10 u Québecu.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća provincija Avignon-Akvitanija doživjela je proces obnove i donijela bremenite odluke kako bi učvrstila svoj karmelski identitet na kojemu i danas ustraje. Osobna i zajednička vjernost ističe se liturgijskom molitvom i razmatranjem u šutnji. Život u samostanima je jednostavan i skroman. Redovnici se posvećuju specifičnom apostolatu Reda: duhovnoj pratnji, duhovnim obnovama, pomoći bosonogim karmelićankama i Svjetovnom redu, animaciji grupa mladih, školama molitve… Izdavačka kuća Éditions du Carmel i Institut „Jean de la Croix“ i dalje imaju veliku vitalnost.

Redovnici su tijekom pohoda ohrabreni da nastave produbljivati svoje karmelsko iskustvo na takav način da vjernost formama uistinu hrani život molitve, bratstva i apostolata, što sve karakterizira karizmu Reda. Govorilo se i o prikladnosti nastavka njegovanja osjećaja pripadnosti Redu i Crkvi.

Pored toga, potrebno je preispitati neke vidove provincijalnih dinamika, na primjer po pitanju načina upravljanja, početne formacije i vođenja ekonomije. Što se tiče organizacije provincije, počela se razmatrati mogućnost napuštanja onih prisutnosti koje je trenutno teško održavati, i raspravljalo se o tome kako pojačati suradnju s pariškom provincijom, uzimajući u obzir kartu naših prisutnosti koju je priredio Generalni definitorij prošlog rujna.

Napulj

O. Roberto Marija je obavio pohod napuljskoj poluprovinciji od 1. do 18. svibnja. General je bio na zaključnom susretu pohoda.

Napuljska provincija je osnovana 1626. Današnja poluprovincija obuhvaća 5 zajednica u kojima živi 18 domaćih svečanozavjetovanih redovnika, 8 svečanozavjetovanih redovnika na ispomoći iz drugih provincija, 3 bogoslova i 2 postulanta, te još jedan svećenik kao brat iz Svjetovnog reda. Na području poluprovincije je 7 samostana bosonogih karmelićanki. Svjetovni Red je aktivan i brojan, sveukupno 15 zajednica.

Posljednjih godina se zapaža porast broja zvanja, zbog čega treba nastaviti rad na promociji zvanja, koji je već sad aktivan i dobro organiziran. Pastoralne aktivnosti su raznolike, imaju dva duhovna centra, jedno svetište, jednu župu i četiri crkve otvorene za javno bogoslužje. Pojedine bi zajednice trebalo osnažiti. Prikladno je uz to i ojačati odnose i suradnju među zajednicama i redovnicima cijele poluprovincije.

Pohod je potaknuo poluprovinciju da zažive pravo bratstvo, koje traži uzajamno prihvaćanje i preispitivanje života kod svakoga. Istovremeno treba pojačati odnose s drugim okružjima, ne zanemarivši pri tom ni odnos sa središnjicom Reda. Generalni definitorij prikuplja podatke potrebne za određivanje konkretnih mjera koje bi trebale poboljšati neke vidove života u poluprovinciji, te će nastaviti pratiti taj proces sljedećih mjeseci.

Singapur – Malezija – Tajland

Od 16. travnja do 2. lipnja o. Kristijan je posjetio zajednice u Singapuru, Tajlandu i Maleziji. General ga je pratio u posljednjem tjednu pohoda. Osim zajednica braće, vizitator je posjetio i neke od 11 zajednica bosonogih karmelićanki prisutnih u toj regiji i susreo se s raznim zajednicama OCDS.

Prisutnost braće počinje 1981. s jednim redovnikom porijeklom iz Malezije i formiranim u Filipinima,  i u suradnji s Malteškom provincijom. Trenutno postoje 4 zajednice braće: 2 u Singapuru, 1 u Maleziji i 1 u Tajlandu, dok je Tajvan odnedavno pridružen Korejskoj provinciji. Svečanozavjetovanih ima 23, bogoslova 5 i 2 postulanta. Slijedeći smjernice Izvanrednog definitorija iz Lisieuxa, okružje (do sada Generalna delegacija Tajvan-Singapur) će postati povjerenstvo, što je više u skladu s aktualnim zakonodavstvom.

Zajednice žive u u dobrom bratskom ozračju. Pastoral je raznolik s jednom župom, jednom kućom formacije i dvije zajednice posvećene prvenstveno pastoralu duhovnosti. Odnos sa sestrama i laicima je pozitivan i osjeća se pravo ozračje karmelske obitelji. Treba poraditi na suradnji između zajednica i redovnika okružja i na osjećaju jedinstva, unatoč poteškoćama koje proizlaze iz činjenice da je riječ o tri različite države. Potrebno je i pojačati odnose s drugim okružjima, ponajprije s Filipinskom provincijom.

Nad pastoralom zvanja i početnom formacijom treba uvijek bdjeti. Za ovu potonju se priželjkuje da ima veću stabilnost mjesta i odgojne skupine, kao i dobar formativni program. Od velike je važnosti da formatori budu prikladno pripravljeni.

Tanzanija

Od 1. do 26. svibnja o. Filibert i o. Ivan Krstitelj pohodili su Regionalni vikarijat Tanzanija provincije Karnataka-Goa. Zbog zdravstvenih razloga General nije mogao prisustvovati, ali je poslao pismo vikarijatu izrazivši želju da u neko drugo vrijeme osobno posjeti regiju.

Prisutni smo u Tanzaniji od 1983. kao međuprovincijski projekt. Od 2003. ona je regionalni vikarijat provincije Karnataka-Goa. Čine ga 33 svečanozavjetovana redovnika, 22 bogoslova, 2 novaka, 3 postulanta i 8 kandidata. U Tanzaniji je 8 zajednica, a 2 redovnika studiraju u Rimu i 5 u Denveru (SAD). Prisutnost u Denveru prestaje koncem ovog lipnja.

U zajednicama je dobro ozračje bratstva i molitve. U nekima od njih na liturgiji su prisutni i laici. Apostolat je uglavnom župni jer su čak sedam zajednica povjerene župe. Redovnici služe i u pet škola. Njihov apostolski rad je jako cijenjen u biskupijama. Pri svakom samostanu postoji i zajednica Svjetovnog reda.

Početna formacija je razdijeljena u 4 etape, svaka u zasebnoj kući: kandidatura, postulatura, novicijat, studentat. U kući studenata u Koli su i naši studenti iz Malawija, Burundi-Ruande, Madagaskara i Zambije, sveukupno njih 36. Potrebno je osnažiti formativnu zajednicu s više redovnika, računajući na okružja koja šalju vlastite studente. Bilo bi uputno razdvojiti filozofiju i teologiju. Potrebno je poboljšati knjižnicu i informatička sredstva.

Ostali pohodi i susreti

O. Roberto Marija i o. Christophe-Marie sudjelovali su na susretu Europske konferencije OCD provincijala (CEP) od 28. do 30. svibnja u Czerni (Poljska) na kojoj je bilo 25 provincijala, vikara i delegata te dva prevoditelja. Središnja tema bio je pastoral mladih i promocija zvanja, s predavanjem don Maurizija Botta, oratorijanca sv. Filipa Nerija iz Rima. Dva su defnitora izvijestila o aktualnim izazovima u Redu te potakla na dijalog o formaciji, restrukturaciji Reda i zvanjima.

 

ŽIVOT OKRUŽJA

Jedna od osobitih i znakovitih prisutnosti Reda jest ona u Izraelu. Za vrijeme Definitorija imali smo priliku primiti o. Jean-Joseph Bergara, Generalnog delegata za Svetu zemlju. S njim smo podrobno razgovarali o trenutnom stanju i o budućim perspektivama. Život i aktivnost braće, ali i sestara, nastavljaju se s relativnom normalnošću usred rata i složene političke, društvene i religiozne situacije. Posljednjih mjeseci je bilo nekih novosti obzirom na braću u službi Delegacije, kojih je trenutno 11. Nastavljamo s naporima da ojačamo našu prisutnost u Izraelu novim dolascima. Nastavljaju se i ekonomski i administrativni napori na očuvanju i vrednovanju materijalne baštine Reda u suradnji s Generalnim definitorijem.

Kad je riječ o suradnji među okružjima i prisutnosti redovnika izvan teritorija vlastite provincije, primili smo pismo od Indijske konferencije provincijala (IPCI) zajedno s drugim pismima pojedinačnih provincija. Definitorij ih je pomno analizirao i odgovorio, podsjećajući još jednom na odluke posljednjih godina i na razloge zbog kojih su bile donesene, utemeljene na duhu, predaji i zakonodavstvu Reda. Trebamo rasti u međusobnom poznavanju različitih stvarnosti Reda i promicati uzajamnu pomoć, kako bismo nastavili živjeti naš identitet bosonogih karmelićana u različitim regijama svijeta. Nastavimo tražiti oblike suradnje unutar Reda koji će odgovarati na aktualno stanje Karmela, Crkve i društva, poštujući uvijek naš stil života i naše propise.

I druge su teme bile predmet razgovora i odlučivanja. Donosimo slijedeće:

– O. Martin je izvijestio o nedavnoj skupštini Povjerenstva Čile, koje nastavlja svoj proces obnove pomoću nekoliko redovnika iz Meksika i Kolumbije i pod nadzorom Generalnog definitorija.

– Zaprimili smo molbe i vrednovali nekoliko dogovora za premještaj redovnika jednog okružja na službu u drugo, za što uvijek treba tražiti Generalovo odobrenje (OPU 136).

– Na zahtjev provincije Karnataka-Goa odobrili smo preuzimanje skrbi za nove župe Malishi i Nsala, u nadiskupiji Mbeya (Tanzanija), i St. Catharines (Kanada), kao i jednu promjenu župne službe u Cape Townu (JAR).

– Dozvolili smo provinciji Andra Pradesh da preuzme skrb za jednu župu u kontekstu reorganizacije pastoralne zone Kamalapuram već povjerene istoj provinciji.

– Radimo na tome da se u bliskoj budućnosti nekoliko redovnika pridruži misiji u Iraku te se na taj način očuva naša prisutnost u toj zemlji. Zahvalni smo za raspoloživost onima koji su se ponudili u tu svrhu, i priželjkujemo da će neki od njih moći započeti što prije neophodnu pripravu, počevši od učenja arapskog jezika.

– Primili smo na znanje informacije provincije Tamilnadu u pogledu poduzetih koraka za formiranje postulantata u Sri Lanki.

– Dali smo dopuštenje na molbu austrijske poluprovincije za izvjesna ulaganja, nužna kako bi se normalizirala ekonomska situacija. Izražavamo svoju zahvalnost austrijskoj poluprovinciji za veliku velikodušnost koju je uvijek pokazivala prema Redu, i razumijemo da ovoga trenutka njihov doprinos mora biti umanjen.

– Razmotrili smo projekt mogućeg osnutka u Gabonu od strane Povjerenstva Kongo, što bi bila prva prisutnost Reda u toj državi.

– Dobili smo informacije Malabarske provincije o raznim vidovima njihovog života, pa i o ekonomskoj situaciji. Nastavljamo donositi mjere na koordiniran način kako bi se riješila neka žurna pitanja. U tom smislu, odobrili smo izvjesna ulaganja na sjeveru Malabara radi budućeg samofinanciranja.

Što se raznih molbi za pomoć tiče, vrednovali smo ih i u najvećem broju slučajeva odobrili, osobito one koje su se odnosile na početnu formaciju, kao u Odishi (Manjummel), Tanzaniji, Madagaskaru, te na mjestima od posebne potrebe kao što je Venezuela.

 

GENERALNA KURIJA

Generalni prokurator o. Juan David Noguera predstavio je Definitoriju trenutni status predmeta koji se rješavaju po vatikanskim dikasterijima. Prokurator zahvaljuje za aktivnu suradnju poglavarima okružja pri reguliranju raznih pravnih situacija.

Generalni ekonom o. Paolo De Carli iznio je tromjesečno izvješće o ekonomskom stanju, kao i nedavne aktivnosti vezane uz materijalnu imovinu Reda i uz središta podučavanja koja izravno ovise o generalnoj upravi. Ekonomsko stanje izgleda stabilno, no unatoč tome je važno da se doprinos okružja ne smanji. Nastavljamo s raspodjelom pomoći iz donacija zaprimljenih za razne dijelove Reda ili svijeta koji se nalaze u potrebi (Ukrajina, Venezuela, Sirija, Burkina Faso…).

O. Jérôme Paluku, tajnik za misijsku suradnju, predstavio je Definitoriju izvješće o svojoj službi pomaganja okružjima, pa i samostanima sestara u pripravi i upravljanju projektima vjerskog i društvenog razvoja. Dobiti pomoć od različitih agencija i vjerskih i civilnih ustanova je moguće, pod uvjetom da su projekti prikladni i dobro pripravljeni. Isto tako, bitno je na vrijeme izvještavati o poduzetim koracima i načinu uporabe dobivenih sredstava za svaki projekt, jer o tome ovisi mogućnost Reda da traži novu pomoć. Zajedno smo razmotrili neke posebne situacije u različitim krajevima svijeta za koje se traži pomoć i raspolaže dobivenim sredstvima.

O. José Pereira, tajnik za informacije, obavijestio je o novostima vezanim za različite kanale informiranja. Web stranica je najslužbenije sredstvo Generalne kuće, dok društvene mreže najbrže i najšire dohvaćaju novosti iz cijelog svijeta. Tajnik za informacije pozorno prati aktualnosti karmelske obitelji u svijetu i zahvalan je za suradnju svima koji mu šalju informacije i slikovni materijal o događanjima i obljetnicama.

Generalni arhivar o. Angelo Lanfranchi izvijestio je o aktualnoj situaciji s drevnom ljekarnom Santa Maria della Scala. Provincija srednje Italije povjerila ju je Generalnom definitoriju, koji je zadužio o. Angela da iz bližega prati ovaj dragocjeni dio karmelske baštine u Rimu. Izvjesni projekti obnove su u tijeku od strane talijanske države. Proučava se mogućnost oblikovanja posebnog pravnog subjekta koji bi vodio skrb o upravljanju i vrednovanju velike ne samo umjetničke, nego i povijesne, pastoralne i duhovne baštine Reda u Rimu, čime bi konkretno bili obuhvaćeni Santa Maria della Scala, Santa Maria della Vittoria, San Pancrazio i Santa Teresa al Corso d’Italia.

 

BOSONOGE KARMELIĆANKE

S o. Rafalom Wilkowskim, tajnikom za klauzurne sestre, i s novim zamjenikom tajnika o. Juanom Pablom Patiñom naširoko smo razgovarali o susretu predsjednica i izaslanica federacija i udruga bosonogih karmelićanki iz cijelog svijeta, koji je održan u mjestu Nemi kraj Rima od 14. do 20. travnja, kao važnoj etapi u postupku prerade Konstitucija iz 1991.

Radni dio je bio jako plodan, stvoreno je ozračje uzajamnog slušanja i bratstva koje su sve sudionice jako cijenile. Materijali sa susreta su već raspodijeljeni na različitim jezicima i proces se nastavlja. Prvi je korak uspostava međunarodnog povjerenstva za koordinaciju, za čije članove će svaka federacija ili udruga predložiti dva moguća imena.

 

SVJETOVNI KARMEL

O. Ramiro Casale, delegat za Svjetovni red, izvijestio je Definitorij o pohodima koje je obavio posljednjih tjedana: Mađarska (16 zajednica), Austrija (4 zajednice), Indonezija (15 zajednica) i Nizozemska (6 zajednica).

Razmotrili smo neke posebne vidove organizacije Svjetskog susreta svjetovnog Karmela koji će se održati od 23. do 27. srpnja 2026. u Avili (Španjolska) s otprilike tisuću sudionika. Razgovarali smo i o preradi Obrednika OCDS koja je u tijeku u dijalogu s odgovarajućim Dikasterijem s ciljem da se ažurira slavlje obećanja članova Svjetovnog reda.

 

Zaključujemo naš susret zahvalni Gospodinu za život i svjedočanstvo braće, klauzurnih sestara i laika Reda, koje imamo povlasticu slijediti izbliza kao članovi Generalnog definitorija. Kako se približava svetkovina Gospe Karmelske, sjetimo se da su Isusovi učenici jednodušno ustrajali u molitvi s Marijom (Dj 1,14). U ovoj Godini molitve Marija, Majka i Sestra naša, neka nam pomogne dan za danom oživljavati sve više naše prijateljstvo s Ljubljenim, kao vjerni sljedbenici Terezije od Isusa.

Bratski pozdrav,

o. Miguel Márquez Calle, General

o. Agustí Borrell i Viader

o. Pius James D’Souza

o. Philbert Namphande

o. Roberto Maria Pirastu

o. Christianus Surinono

o. Martín Martínez Larios

o. Christophe-Marie Baudouin

o. Jean-Baptiste Pagabeleguem

 

Izvor: https://www.carmelitaniscalzi.com/documenti/definitorio-generale/2024_lettera-definitorio_12-it/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.