Izlet u Rovišće i Lepavinu

U nedjelju 18. listopada bogoslovi su posjetili rodnu župu njihova magistra o. Srećka Rimca u Rovišću u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji. Ondje su pjevanjem i asistiranjem kod mise pratili euharistijsko slavlje koje je predslavio o. Srećko.
Nakon mise bogoslovi su se predstavili župi, a br. Ante od Gospe od Blagovijesti govorio je o svome redovničkom i svećeničkom pozivu. Nakon toga uslijedilo je kratko upoznavanje vjernika te ručak.

Nakon ručka uputili smo se u pravoslavni manastir u Lepavini. Ondje su nas monasi iznimno lijepo primili te su nam predstavili povijest manastira i hrama, kao i osnove istočne liturgije, ikonografije i sakralne arhitekture.

Nakon povijesnog dijela i molitve na grobu o. Gavrila, jerođakon Sava nam je detaljno predstavio red monašenja, odnosno čin male shime ili mandije. Ovo nam je bilo iznimno korisno budući da u mnogim elementima čina monašenja nalazimo dodirne točke sa stavkama našega Pravila, što je moguća posljedica nastanka našega Pravila u okruženju kršćanskog istoka. Nakon ugodnog i informativnog druženja uputili smo se u Remete, Bogu zahvalni za primljene darove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.