Sve objave od brTiho

Središte duše je duhovna osoba

Otkrili smo da duša, sa svim onim što proživljava i sa svim svojim kvalitetama, ovisi o različitim okolnostima; i na nju se može utjecati s različitih strana, kao što su to npr. uvjetovanosti i kvalitete vlastitoga tijela; na kraju krajeva, sama duša nalazi sebe ubačenom između odnosa fizičke i psihičke stvarnosti. Pojedinac se razvija zajedno sa svim svojim kvalitetama pod neprestanim djelovanjem sličnih utjecaja. Ovaj čovjek je takav i takav jer je uvjetovan ovim ili onim, dok bi se u drugačijim okolnostima možda drugačije razvio; njegova „narav“ ima nešto empirijski slučajno i možemo zamisliti da bi se ona mogla razvijati na mnogostruke načine. Pa ipak, ta raznovrsnost nije bezgranična i susrećemo određene granice. Ne samo to da bi općenita struktura duše morala ostati sačuvana kao takva, nego i unutar same individualne forme nailazimo na jednu jezgru koja se ne mijenja: to je struktura osobe. Nastavi čitati Središte duše je duhovna osoba

U trajnom zajedništvu s Isusom

Napokon sam počela redovito pisati svoj Dnevnik.

Upravo sam završila meditaciju. Prvo sam čitala knjigu koju mi je dao pater o odlikama poziva. Prethodno sam se duhovno pričestila i Gospodin mi je rekao kako želi da živim u trajnom zajedništvu s Njim jer me puno voli. Ja sam mu rekla kako ću moći, ako On to želi, jer je svemoguć. Zatim mi je rekao da je Presveto Trojstvo u mojoj duši; da mu se klanjam. U trenu sam zadobila veliku sabranost, motrila sam ga te mi se činilo da sam puna svjetla. Moja je duša bila ispunjena. Vidjela sam njegovu beskrajnu Veličinu te kako se snizuje da bi se sjedinio sa mnom, jadnom ništicom. On, Neizmjernost, s malenošću, Mudrost s neukošću, Vječni s ograničenim stvorenjem, ali iznad svega Ljepota s ružnoćom, Svetost s grijehom. Tada, u nutrini moje duše, tako hitro, dao mi je da spoznam ljubav koja ga potiče da izađe iz samog sebe kako bi me potražio, ali ovo je bilo bez riječi te me je zapalilo ljubavlju Božjom. Nakon toga sam meditirala o tome kako me je Bog pozvao izabirući me među tolikim bićima koja ga nikad nisu uvrijedila i koja su odgovorila na njegovu ljubav postajući svetima, dok ja ne odgovaram na njegove milosti. Zatim sam ga pitala zašto me zove. Tada mi je rekao da je On stvorio moju dušu i sve što bi ona trebala činiti i kako bi to trebala činiti, da je vidio kako ću mu odgovoriti nezahvalnošću te me, usprkos tome, ljubi i želi se sjediniti sa mnom. Vidjela sam da se čak ni s anđelima ne sjedinjuje, a ipak, želi se sjediniti s jednim tako jadnim stvorenjem; želi ga poistovjetiti sa svojim vlastitim bićem izvlačeći ga iz njegovih bijeda kako bi ga pobožanstvenio na takav način da dođe do posjedovanja njegovih neizmjernih savršenosti.

Nastavi čitati U trajnom zajedništvu s Isusom

Središte duše je Bog

Središte duše jest Bog. Kad ona stigne do njega svom sposobnošću svoga bića i svom snagom svoga djelovanja i svoje težnje, stigla je u svoje zadnje i najdublje središte u Bogu. A dokle god ne stigne k Bogu, kako se to događa u ovom krhkom životu, svim svojim silama, premda se u svom središtu, to jest u Bogu, nalazi po milosti i po božanskom podavanju , imajući ipak mogućnost pokreta i sposobnost da pođe dalje a da nikad ne ostane zadovoljena, nije stigla do najdubljeg središta jer se može otisnuti još više u Božje dubine. Nastavi čitati Središte duše je Bog

Isusovo lice

Slika Raspetog na Torinskom platnu fascinira svojom ljepotom i dubinom Božjega otajstva. Usprkos brojnim ranama, posjekotini na sljepoočnici, oteklini na desnoj strani lica, slomljenoj nosnoj hrskavici od udarca bičem. U kosi se mogu prepoznati ugrušci krvi. Na čelu je ugrušak krvi u obliku broja 3. I brada i brkovi slijepljeni su krvlju. Vidljivi su tragovi čupanja kose i trganja površinskog sloja kože. Nastavi čitati Isusovo lice

O patnji kod sv. Elizabete od Trojstva

Zašto patnja? Koji je smisao čovjekove patnje? Kakvo mjesto u duhovnom životu ima patnja? Što je sa bolestima, kakvo mjesto ima bolest na duhovnome putu? Je li bolest i patnja nešto od kojega trebamo svim silama bježati? Je li to kazna za neke naše skrivene grijehe ili grijehe naše rodbine ili naših predaka? Ovo su pitanja koja se postavljaju čovjeku ne samo današnjice, no od davnih vremena. Kako možemo to vidjeti u Starome zavjetu. Na ova pitanja postoje brojni odgovori. Jedna od odgovora sigurno nam je dala i bl. Elizabeta od Presvetog Trojstva. Nastavi čitati O patnji kod sv. Elizabete od Trojstva

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2020.

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog i Kršćanska sadašnjost objavili su priručnik za svjetsku Molitvenu osminu 2020. godine. Priručnik je rezultat suradnje Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Povjerenstva „Vjera i ustrojstvo“ Ekumenskog vijeća crkava, a materijale za 2020. godinu oblikovale su kršćanske crkve sa Malte pod biblijskim geslom: „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“ (Dj 27, 18 – 28, 10). Nastavi čitati Molitvena osmina za jedinstvo kršćana 2020.

SV. TEREZIJA – UČITELJICA MOLITVE

U Terezijinoj školi duhovnosti molitva je srce i duša duhovnog života. Ona je poziv terezijanskog Karmela, njegovo poslanje i život svake karmelićanke i karmelićanina. Biti s Bogom i stajati pred Licem Svevišnjega, „razmatrajući dan i noć o Zakonu Gospodnjem i bdijući u molitvi“ temelj je karmelskog Pravila i molitve. (usp. 1 Pt 4, 7).
Ponajprije ćemo se prisjetiti kako je sv. Terezija gledala na svoju dušu. Evo što nam ona sama kaže o tome: „…promatrati našu dušu zamkom, cijelim od jednog jedinog dijamanta ili presjajnog kristala, gdje ima puno prostorija, kao što na nebu ima puno stanova…, a u središtu i nasred svih njih jest najvažnija, gdje se zbivaju vrlo tajni događaji između Boga i duše… ulaz u taj zamak jest molitva i razmatranje.“ (ZD I, 1, 1.3.7). Nastavi čitati SV. TEREZIJA – UČITELJICA MOLITVE

Online duhovne vježbe – Advent 2019.

Dragi prijatelji, evo ponovno smo Vama kako bismo Vam predložili da živite u duhu zajedništva ove duhovne vježbe u Došašću koje su priredili bosonogi karmelićani misleći na na svakog od Vas.
 
Ako ste već ranije registrirani upisani i primali ste već meditacije prijašnjih duhovnih vježbi ne trebate se ponovno registrirati.
Slobodno pozovite Vaše prijatelje i poznate da oni ispune formular prijave na stranici

Predlažemo Vam da preuzmete plakat A4 i da ga podijelite u svojim zajednicama, župama, pokretima ili molitvenim skupinama. Ovu inicijativu možete objaviti i putem društvenih mreža.

Pozivanje na molitvu, na duhovne vježbe, je izvrstan način evangelizacije i svjedočenja svoje vjere.

Ove godine pomoći će nam o. Franjo od Svete Marije, bosonogi karmelićanin iz provincije Pariz, koji je svoj kratki život (1910-1961) posvetio prenošenju blaga karmelske baštine. Njegovo najpoznatije djelo bilo je objavljivanje autografa sv. Terezije od Djeteta Isusa, pod naslovom Autobiografski rukopisi, koji su danas poznati pod naslovom Povijest jedne duše. On je bio veliki poznavatelj nauka Male Terezije kojega je znanstveno proučavao. Upravo će nam njegovi tekstovi pomoći da živimo ovo Došašće 2019.
 
Krajem studenog dobit ćete prvi uvodni tekst ovih novih duhovnih vježbi. Tada ćete dobiti meditacije za svaki od 4 tjedna vremena Došašća, sa sljedećim temama:
 
– 1. nedjelja: Povratak Evanđelju
– 2. nedjelja:  Neusporediv pedagog
– 3. nedjelja: Radost najmanjih
– 4. nedjelja: Bezdan milosti
– Božić: Prava marijanska pobožnost.
 
Sadržaj će Vam biti na raspolaganju da organizirate svoje trenutke meditacije tijekom tjedna. Tekstove su pripremili oci karmelićanski iz Avona u Francuskoj, a tekstove na hrvatski je prevela s. Željka Mihljević, OCDS
 
Online duhovne vježbe su besplatne. U bilo kojem trenutku možete se prijaviti ili odjaviti.
   
Ako imate poteškoće s primanjem meditacija, pošaljite nam e-mail na: [email protected]
 
Želimo vam blagoslovljeno vrijeme Došašća uz pomoć ovog prijedloga za duhove vježbe! 

Ovu inicijativu su pokrenuli bosonogi
karmelićani, karmelićanke i OCDS –
karmel.hr

VJEŽBA PRISUTNOSTI BOŽJE kod sv. Elizabete od Trojstva

Sv. Elizabeta svoju majku potiče na vježbu Božje prisutnosti i piše: “Misli da ti je duša hram Božji, a to nam govori sveti Pavao svakog časa danju i noću tri božanske Osobe prebivaju u tebi…” (P273).

Poznato je da je sv. Elizabeta ima živo iskustvo da Bog prebiva u duši, no ona vrlo pedagoški savjetuje svojoj majci i govori: “Ako više voliš misliti da ti je dragi Bog blizu radije nego u tebi, idi za svojom sklonošću, glavno je da živiš s njime…” (P273).

Osim Božje prisutnosti u duši, sv. Elizabeta pronalazi tragove Božje prisutnosti u prirodi. Tako u pismu svojoj majci piše: “Sva mi se priroda čini tako puna Boga: vjetar što puše u velikom drveću, male ptičice što pjevaju, lijepo plavo nebo, sve mi to govori o njemu” (P 236).

Nastavi čitati VJEŽBA PRISUTNOSTI BOŽJE kod sv. Elizabete od Trojstva