Sve objave od brTiho

Karmelska zajednica od Djeteta Isusa u brezovičkom Karmelu

Članovi Zajednice od Djeteta Isusa Karmelskog svjetovnog reda, pod vodstvom svoga priora, br. Ivana Jurića, i uz asistenciju njihovog člana, vlč. Damira Cekovića, župnika u Prelošćici, Gušću i Kratečkom, imali su na Leopoldovo, u subotu 12. svibnja, duhovnu obnovu kod svojih sestara u Stepinčevom Karmelu u Brezovici.

Susret je započeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Ceković, a sestre i braća animirali su ga skladnim pjevanjem. Misao vodilja prigodne homilije bio je Isusov odlazak Ocu i silazak Duha Svetoga na apostole: „No, kažem vam istinu: bolje je za vas da ja odem; jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama; ako pak odem, poslat ću ga k vama“ (Iv  16, 7). Propovjednik je naglasio da je Isus Krist jedini naš zagovornik u nebu, kod Oca, jer je On jedini za nas svoju Krv prolio. I Majka Božja je naša zagovornica, naš najkraći put do Isusa, kao i sveci, koji su dulji put do Isusa i do Oca. Tu se vlč. Ceković zadržao na liku i poslanju sv. Leopolda Bogdana Mandića, koji se posvetio po neumornom dijeljenju sakramenta milosrđa, a isticao se strpljivošću i blagošću prema svojim pokornicima. Nastavi čitati Karmelska zajednica od Djeteta Isusa u brezovičkom Karmelu

Čistoća je najradikalniji i upravo zato najlakši put

„…Ništa što zarobljuje nije jače od strasti. Pod njezinim jarmom tijelo, duša i duh gube silu, prozračnost i ljepotu. Kao što je za čovjeka skoro nemoguće da nakon istočnog grijeha posjeduje, a da ne bude posjedovan, tako i svaka prirodna sklonost riskira da degenerira u strast, sa svim njezinim uništavajućim posljedicama. Bog nam je dao dva sredstva kao bismo si pomogli: brak i zavjet čistoće. Čistoća je najradikalniji i upravo zato najlakši put. No, sigurno, nije to najdublji razlog zbog kojega nam je Krist prethodio na tome putu. Već je brak velika tajna kao znak sjedinjenja Krista i Crkve, i istovremeno sredstvo toga sjedinjenja. No čistoća je još dublja tajna: ona nije samo znak i sredstvo bračnog sjedinjenja s Kristom i nadnaravna plodnost, nego je to jedno sudjelovanje. Čistoća ima svoje porijeklo u dubinama božanskog života, i vodi do njega. Nastavi čitati Čistoća je najradikalniji i upravo zato najlakši put

Blaženi siromasi duhom

U blaženstvima izrečenima u propovijedi na Gori, Gospodin nam je pokazao sliku savršenog kršćanina, kojoj ljudska duša treba težiti na zemlji, kako bi bila zrela za nebo. I na početak – kao temelj svega ostaloga – On postavlja siromaštvo duhom.

Spasitelj puno puta ponavlja i visoko uzdiže slobodu od vanjskog posjedovanja, kao neophodnu za onoga koji želi zadobiti Kraljevstvo nebesko. On je savjetovao bogatog mladića da razda cijelo svoje imanje siromasima.

Nastavi čitati Blaženi siromasi duhom

30. obljetnica preminuća vlč. Augustina Korpara

Na svetkovinu Uzašašća, 10. svibnja, trojica gimnazijskih kolega vlč. Augustina Korpara, nekadašnjeg brezovičkog župnika i prijatelja Karmela, plodnog pisca i pjesnika, obilježila su 30. obljetnicu njegova preminuća. Bili su to p. Petar Galauner, DI, dr. Ivan Petričević, liječnik, i Drago Ručević, pravnik, zajedno sa sestrama karmelićankama i vjernicima.

P. Galauner predvodio je misno slavlje u samostanskom svetištu Majke Božje Karmelske, gdje se podno oltara nalazi i grob vlč. Korpara. Sestre su slavlje animirale skladnim pjevanjem. Propovjednik je mudro objedinio obljetnicu pokojnog prijatelja s otajstvom Uzašašća. Rekao je da se malo tko od njihovih prijatelja nalazi tako blizu svetohraništu i oratoriju, gdje se dnevno dižu molitve k Bogu, kao njihov prijatelj vlč. „Gušta“. Naglasio je duhovno zajedništvo s njime po molitvi, jer se molimo ne samo za njega, već i s njime koji je u Božjoj slavi. Također je spomenuo da nas obuzima sjeta na grobu prijateljevu, ali i nada uskrsnuća, koja nas vodi u vječnost, da se pridružimo njemu. Nastavi čitati 30. obljetnica preminuća vlč. Augustina Korpara

UZ 120. ROĐENDAN UTEMELJITELJA PRVOG HRVATSKOG ŽENSKOG KARMELA

Ovogodišnji 120. rođendan bl. Alojzija Stepinca, utemeljitelja i duhovnog oca prvog hrvatskog Karmela u Brezovici, sestre karmelićanke i njegovi štovatelji proslavili su u utorak, 8. svibnja, misnim slavljem koje je predvodio vlč. Damir Ocvirk, župnik Župe sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci, uz ministranta i čitača Tomislava Skendera, te studenticu i čitačicu Doru Nestić. Sestre karmelićanke animirale su slavlje skladnim pjevanjem.

„Danas se radujemo ne samo zbog vazmenog otajstva, već se radujemo i zbog 120. rođendana bl. Alojzija Stepinca, kojega slavimo i zahvaljujemo Gospodinu na daru njegova života i na pouzdanju koje je kroz život imao u Gospodina“, rekao je vlč. Ocvirk na početku misnog slavlja. U prigodnoj homiliji, nadahnjujući se na misnim čitanjima, osobito na Evanđelju (Iv 16,5-11), govorio je o vrhuncu vazmenog slavlja, a to je dolazak Duha Svetoga kojega nam je Isus obećao i poslao, kako bi nas poučio u uveo u svu istinu, branio i hrabrio u našem vjerničkom svjedočenju. Nastavi čitati UZ 120. ROĐENDAN UTEMELJITELJA PRVOG HRVATSKOG ŽENSKOG KARMELA

PRVA HRVATICA VRHOVNA POGLAVARICA KARMELIĆANKI BOŽANSKOG SRCA ISUSOVA

S radošću smo primili vijest da je na XVI. redovitom Generalnom kapitulu Karmelićanki BSI, koji se od 30. travnja do 14. svibnja održava u generalnoj kući u Sittardu (Nizozemska), izabrana po prvi put u povijesti generalna poglavarica Hrvatica s. Karla Marija od Križa, Magdalena Peranović.

Obitelj nove generalne poglavarice M. Karle Marije porijeklom je iz Bošnjaka kod Vinkovaca. Odselili su se u Njemačku i tu im se rodila 31. kolovoza 1971 kćer kojoj su dali ime Magdalena. U Njemačkoj je završila svoje školovanje te godine 1992. ulazi u samostan u Zagrebu gdje i započinje svoju redovničku formaciju. Doživotne zavjete položila je 2. srpnja 2000. godine. U proteklih šest godina M. Karla Marija bila je vrhovna savjetnica za hrvatsko govorno područje u vrhovnoj upravi.

Novoj vrhovnoj poglavarici M. Karli Mariji, kao i njezinim savjetnicama, želimo Božji blagoslov i svijetlo Duha Svetoga kako bi mogla u njegovom svijetlu i sili voditi Družbu karmelićanki BSI.

Kao braća u Marijonom Karmelu radujemo se i obećajemo svoje molitve i bratsku podršku.

o. Srećko od BDM, OCD

provincijal

STUDIJSKO-KULTURALNI DAN SUSTAVNOG STUDIJA DUHOVNOSTI U GRADIŠĆU

U subotu, 5. svibnja 2018., polaznici našeg Sustavnog studija duhovnosti u Remetama imali su svoj Studijsko-kulturalni dan. Sukladno odluci Vijeća SSD-a, te u organizaciji o. Franje Podgorelca, predstojnika studija, o. Jure Zečevića i tajnice Snježane Foršek, ove godine nam je cilj bilo Gradišće (Burgenland) u Austriji.

Iz Remeta smo krenuli u 7 sati ujutro. Sveukupno nas je u autobusu bilo 43 osobe. Put je vodio kroz Mađarsku do glavnog grada Gradišća – Željeznog (Eisenstadt). Uz brata Željka Bezića, koji je polaznik SSD-a, putnicima su se pridružili još trojica naših bogoslova: br. Ante Travica, br. Stanko Pažin i br. Juraj Marinković. Nastavi čitati STUDIJSKO-KULTURALNI DAN SUSTAVNOG STUDIJA DUHOVNOSTI U GRADIŠĆU

Prva duhovna obnova za članove Škapularske bratovštine

Razmatranje o škapularu te bitnim odlikama karmelske duhovnosti, misno slavlje, molitva u šutnji, molitva časoslova i krunice te svjedočenje triju sestara o karmelskom pozivu i životu – dijelovi su programa prve duhovne obnove za članove Škapularske bratovštine održane na prvu subotu, 5. svibnja, u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Obnovu je vodio o. Stjepan Vidak, OCD.

Nositelje škapulara, koji čine dio karmelske obitelji, njih oko 80, na početku programa pozdravila je uime svih sestara karmelićanki priorica samostana M. Ljiljana od Duha Svetoga (Prelić). Prisutne je potaknula na molitvu promatranja Krista i Njegove Majke, bivanje s njima i osluškivanje onoga što Gospodin govori. „Sveta majka Terezija (Avilska) kaže da na duhovnom putu napredujemo malo pomalo – učimo polako, idemo korak po korak, pa neka i ova duhovna obnova bude jedan mali korak naprijed u iskustvu Božje blizine, a pod zagovorom naše drage Gospe od Gore Karmela“, naglasila je majka Ljiljana i članovima bratovštine poručila: „Ovaj Karmel vaš je duhovni dom i mi smo vaše sestre. Kada dolazite u ovu kuću molitve, budite kao među svojim najrođenijim sestrama, jer u Duhu Svetom mi jesmo vaše sestre, i više nego najrođenije.“ Nastavi čitati Prva duhovna obnova za članove Škapularske bratovštine

PRVI ZAVJETI SESTRE MARIJE ELIZABETE OD MILOSRDNOG ISUSA

Na spomendan sv. Josipa radnika, 1. svibnja,  u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca svoje prve redovničke zavjete u ruke časne majke Marije Petre od Presvete Euharistije (Mire Fišter) položila je sestra Marija Elizabeta od Milosrdnog Isusa (Ana Piplica).

Misno slavlje i obred zavjetovanja predvodio je o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa. S njim su suslavili o. Ivan Podgorelec, OCD, o. Ludwig Maria Gmoser, benediktinac iz Austrije, i vlč. Antun Motočić, a posluživali su karmelićani br. Željko Bezić i br. Ante Jakus. Nastavi čitati PRVI ZAVJETI SESTRE MARIJE ELIZABETE OD MILOSRDNOG ISUSA

Srebrni jubilej s. M. Ljiljane od Duha Svetoga

Na svečanom euharistijskom slavlju u nedjelju 29. travnja 2018., okružena obiteljskim zajedništvom sestara te u očinskoj prisutnosti nadbiskupa Đure Hranića i nadbiskupa u miru Marina Srakića, kao i kancelara vlč. Roberta Jugovića te tajnika vlč. Darija Hrge, priorica bosonogih karmelićanki u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj, s. Marija Ljiljana od Duha Svetoga (Prelić), obnovom zavjeta proslavila je svoj srebrni jubilej.

„Danas je bogat dan kada imamo tri titula: peta je vazmena nedjelja s bogatim čitanjima koja mogu biti program našega vjerničkog, svećeničkog i redovničkog života. Blagdan je sv. Katarine Sijenske – velike male žene neobičnog života. A danas je i 25 godina zavjeta sestre priorice“, rekao je na početku predvoditelj misnoga slavlja, nadbiskup Srakić. Pritom je naglasio kako su ovakve obljetnice prigoda za pogled unazad i zahvalu za sve ono što je prošlo, a isto tako i za pogled prema naprijed, da se ustraje na započetom putu. Nastavi čitati Srebrni jubilej s. M. Ljiljane od Duha Svetoga

sv. Edith Stein o Mariji

Za prve zavjete s. Mirjam od Male Terezije, na dan Gospe Karmelske 16.7.1940. Edith Stein piše:

“Odjenula nas je Majka Gospodinova haljinom spasenja, zaogrnula plaštem pravednosti” (Iz 61,10). Tako molimo na blagdan Kraljice Karmela, na svetkovinu našeg svetog Reda. Majka Gospodinova je posrednica svih milosti: i zbog toga svaki čovjek, kojega je milosrdna Ljubav uzdigla iz ponora njegove bijede, po njezinoj ruci prima odjeću spasenja, posvetnu milost i na taj način je posvećen za dijete Božje. Nastavi čitati sv. Edith Stein o Mariji

Što sv. Elizabeta od Trojstva poručuje Karmelu?

Upravljajte k Bogu “sve jednostavniji pogled”

Sestra Elizabeta nije nikada mislila da joj njezin karmelski poziv pruža privilegirano mjesto u Crkvi ili u prijateljevanju s Bogom. “Ovaj bolji dio koji se čini da je privilegij koji mi je darovan u mojoj ljubljenoj samoći Karmela, Gospodin podjeljuje svim krštenicima.” (Pismo 114) No ona je ozbiljno shvatila taj posebni poziv, radikalni poziv, poziv darivanja i radosti. Nastavi čitati Što sv. Elizabeta od Trojstva poručuje Karmelu?

Svečani zavjeti s. M. Ane od Božje Providnosti

Na svečanom euharistijskom slavlju u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj, koje je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić, 15. travnja 2018., svoje svečane zavjete položila je bosonoga karmelićanka s. Marija Ana Od Božje Providnosti (Ljubica Dropulja).

U koncelebraciji je bilo deset svećenika, među kojima i o. Srećko Rimac, provincijal Hrvatske karmelske Provincije, fra Josip Tomas, župnik iz Novog Šehera, rodne župe zavjetovanice, domaći župnik vlč. Miro Tomas, nacionalni predstavnik Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Toni Štefan, te duhovnik đakovačkog sjemeništa mons. Karlo Višaticki. Svojim skladnim pjevanjem te svečanom asistencijom slavlje su obogatili i bogoslovi đakovačkog sjemeništa, predvođeni svojim poglavarima, kao i karmelićanski đakon br. Tiho Radan te karmelićanski bogoslovi iz Remeta. Nastavi čitati Svečani zavjeti s. M. Ane od Božje Providnosti

Uskrsni koncert u Stepinčevom Karmelu

Među onima koji su i ovih uskrsnih dana obznanili i posvjedočili radost Krista Uskrsloga, bio je i „Prvi komin Snježanin“, mješovita klapa iz Zagreba, koja je u subotu, 14. travnja, u Stepinčevom Karmelu u Brezovici održala uskrsni koncert i svojim umjetničkim pjevanjem oduševila prijatelje klapskog melosa, kao i sestre karmelićanke.

Misno slavlje, koje je prethodilo koncertu, predvodio je don Stjepan Bolkovac, SDB, a „Prvi komin Snježanin“, pod vodstvom umjetničkog voditelja mo. Vlatka Panića, animirao je slavlje uskrsnim pjesmama. Na programu je bila i misa utemeljitelja mješovite klape, prve u Hrvatskoj, mo. Dinka Fia. Don Bolkovac pozdravio je biranim riječima sve prisutne i zaželio im dobrodošlicu, te spomenuo više razloga za uskrsnu radost u kojoj duša slavi Boga. Nastavi čitati Uskrsni koncert u Stepinčevom Karmelu

Susret s apostolskim nucijem u somborskom Karmelu

Apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Luciano Suriani, u sklopu svojeg posjeta subotičkoj biskupiji, 12. travnja 2018. godine posjetio je Sombor i susreo se s našom redovničkom zajednicom. Mons. Suriani došao je u pratnji tajnika nuncijature mons. Filippa Colnaga i tajnika Subotičke biskupije  preč. mr. Mirka Štefkovića. Nakon srdačne dobrodošlice, prior samostana o. Bernardin Viszmeg poveo je nuncija i njegovu pratnju u obilazak, predstavljajući povijest i umjetničke vrednote našega samostana i crkve u Somboru. Na kraju ovog vrijednog susreta gosti i domaćini zajedno su se pomolili na grobu sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Nastavi čitati Susret s apostolskim nucijem u somborskom Karmelu