Sve objave od brTiho

Mladomisnici u Stepinčevom Karmelu

Mladomisnička zahvala Bogu za dar svećeništva

Na uočnicu prvog dana ljeta, u utorak, 20. lipnja, mladomisnici zagrebačke nadbiskupije vlč. Željko Nestić, Brezovica, Danijel Hačko, Sveta Jana, Krunoslav Kolar, Kraljevec na Sutli, Tomislav Šagud, Zagreb, i Mario Dukić, Zaprešić, te vlč. Dominik Jarić iz Vrbovca u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, predvođeni svojim duhovnikom vlč. Vladom Razumom, zahvalili su svečanom euharistijom na daru svećeništva dobrome Bogu, Majci Božjoj i sestrama karmelićankama.
Nastavi čitati Mladomisnici u Stepinčevom Karmelu

Godišnje hodočašće članova austrijskog Karmelskog svjetovnog reda

U subotu 17. lipnja 2017. održan je nacionalni susret i zajedničko godišnje hodočašće (Sternwallfahrt) članova OCDS-a Austrije u Stift Reinu i našem samostanu u Grazu. Na susretu su sudjelovali i prior gračke zajednice o. Petar i novak br. Jakov sa svojim roditeljima koji su tada bili u posjeti zajednici.

Susret je započeo u 10 sati svetom misom u opatiji Stift Rein, najstarijoj cistercitskoj opatiji u kojoj redovnici u kontinuitetu žive od njezina osnutka 1129. godine.
Nastavi čitati Godišnje hodočašće članova austrijskog Karmelskog svjetovnog reda

Objavljena knjiga o. Ivana Podgorelca

Sredinom ožujka ove godine izašla je knjiga o. Ivana Podgorelca Marienrede, nicht Mariologie. Die Gestalt Marias bei Karl Barth. Objavljena je u nizu “Mariologische Studien” izdavačke kuće Friedrich Pustet iz Regensburga. Knjiga je malo prerađen i za tisak pripremljen doktorski rad “Die Gestalt Mariens in Barths Marienrede. Stellung, Aufgabe und Bedeutung Mariens im Heilsplan Gottes bei Karl Barth”.

Nastavi čitati Objavljena knjiga o. Ivana Podgorelca

Koncert u Stepinčevom Karmelu

Prijatelje Karmela i ljubitelje klasične glazbe ugodno je na svetkovinu Presvetog Tojstva, u nedjelju 11. lipnja, svojim bogatim koncertom iznenadio i oduševio mladi glazbenik iz Varaždina Nikola Hrupek.
Svetu misu predvodio je i uvjerljivo propovijedao don Stjepan Bolkovac, SDB. Tajna Presvetog Trojstva više se razumije srcem nego li mozganjem, jer „Bog ne stane u našu glavu, prevelik je, ali može ući u naše srce da ga spoznamo i slijedimo“, rekao je propovjednik. Nakon mise zajedno je sa sestrama i vjernicima pozdravio burnim pljeskom mladog umjetnika Nikolu, koji je otmjeno uzvratio.
Nastavi čitati Koncert u Stepinčevom Karmelu

Teološka večer “Pisma karmelićankama”

Studenti kolegija “Izabrane teme eshatologije” V. godine Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, zajedno s profesorom, doc. dr. sc. Borisom Vulićem, posjetili su u utorak, 6. lipnja, Karmel sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj i susreli se s cijelom samostanskom zajednicom. Tom je prigodom održana i teološka večer pod nazivom “Pisma karmelićankama”. Susret je vodio dr. Vulić, koji je nakon molitve, u uvodnoj riječi zahvalio sestrama i studentima za prihvaćanje inicijative da u međusobnom dijalogu rastu u vjeri i duhovnosti, a time i u svojoj ucijepljenosti u Krista i njegovu Crkvu.
Nastavi čitati Teološka večer “Pisma karmelićankama”

TEREZIJIN MISTIČNI PUT (3)

Godine 1558. kada Svetica ima 43 godine susreće budućeg sveca Petra Alkantarskog. On je u svim crkvenim krugovima toga vremena bio prihvaćen kao jedan veliki duhovni autoritet. Po Božjoj providnosti dolazi u Avilu i razgovara sa Terezijom. Terezija i Petar će se međusobno duhovno odmah prepoznati, to će biti jedan početak prijateljstva koji će trajati cijeli život. Sv. Petar je definitivno učvrstio Tereziju u uvjerenju da je vođena Božjim duhom, a ona će njega doživljavati kao jednu od najugodnijih osoba u svom životu (Ž 27,18): „Ostavio me je sasvim utješenu, umirenu, zadovoljnu,“ (Ž 30,7)

Nastavi čitati TEREZIJIN MISTIČNI PUT (3)

Izbor provincijalnih savjetnika i priora

Drugog dana provincijalnog kapitula izabrani su članovi provincijalnog savjeta. Za prvog savjetnika izabran je o. Petar Janjić, za drugog o. Zvonko Martić, za trećeg o. Vinko Mamić, a za četvrtog o. Jure Zečević. Birani su i priori pojedinih zajednica. Prior samostana u Somboru postao je o. Bernardin Viszmeg, samostana u Remetama o. Stjepan Vidak, splitskog samostana o. Zlatko Pletikosić, krčkog o. Dominik Magdalenić, samostana na Buškom jezeru o. Zvonko Martić, samostana u Sofiji o. Joan Hadziev, samostana u Grazu o. Petar Janjić, dok je prior naše zajednice u Rimu ostao o. Dario Tokić. Za provincijalovog pratitelja (sociusa) na sljedećem generalnom kapitulu izabran je o. Dario Tokić, dok je njegov zamjenik o. Franjo Podgorelec. Neka dragi Bog blagoslovi i vodi svu braću izabranu na poglavarske službe.
Nastavi čitati Izbor provincijalnih savjetnika i priora

O. Srećko ponovo izabran za provincijala

Na duhovski ponedjeljak, 5. lipnja 2017., u Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru započeo je kapitul Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa. Prvoga dana braća okupljena na kapitulu ponovno su izabrala dosadašnjeg provincijala, o. Srećka Rimca, za provincijala u idućem trogodištu. Za našeg ponovno izabranog provincijala molimo vodstvo Duha Svetoga, zagovor i zaštitu Blažene Djevice Marije, Majke i Kraljice Karmela, i njezinog zaručnika sv. Josipa, zaštitnika naše provincije, te vaše molitve.
Nastavi čitati O. Srećko ponovo izabran za provincijala

TEREZIJIN MISTIČNI PUT (2)

U Avili počinju kružiti glasine da Terezija de Ahumada ima mistična iskustva i viđenja. U to vrijeme vlada jedno antimistično raspoloženje i strah od lažnih mističara. Tako na primjer Magdalena de la Cruz u Sevilji bila je došla na glas kao mističarka i svetica do te mjere da je tadašnji veliki inkvizitor don Alonso Manrique došao da se njoj preporuči u molitve. Ona obuzeta grižnjom savjesti javno je priznala da je sve izigravala i imala lažne zanose, a da čudesa koja su se događala bila su posljedica ugovora koji je sklopila s đavlom. Ako tome dodamo još i oštre osude inkvizicije protiv svih koji su se na bilo koji način udaljavali od prave vjere i bili proglašeni pristašama Lutera. Tako npr. kanonik Cazalla u Salamanci, propovjednik kralja Karla V. osuđen je na lomaču kao i don Ocampo, vitez reda sv. Ivana… sve do paradoksa da su mrtvo tijelo done Leonore di Vibero koja je umrla prije procesa iskopali i spalili na lomači, onda se s pravom Terezija imala čega pribojavati.

Nastavi čitati TEREZIJIN MISTIČNI PUT (2)

“Moj” Krist u tvojoj duši

Moja draga sestrice, upravo sam pročitala u sv. Pavlu predivne stvari o otajstvu božanskog posinjenja i naravno da sam pomislila na tebe – bilo bi čudno da nije tako. Ti koja si mama i koja znaš koje je dubine Božje ljubavi stavio u tvoje srce za tvoje djevojčice, možeš shvatiti veličinu ovoga otajstva. Sinovi Božji! Zar te to ne ushićuje, draga Gita? Slušaj riječi mog dragog sv. Pavla: “Bog nas sebi izabra prije postanka svijeta, u ljubavi nas predodredi za posinstvo, na hvalu slave svoje milosti.” To znači da On u svojoj svemogućnosti ne namjerava raditi ništa veće od toga. Slušaj još: “Ako smo djeca, onda smo i baštinici.” A kakva je to baština? “Bog nas je učinio dostojnima da imamo udjela na baštini svetih u svjetlosti.” Potom, kao da nam želi reći da se to neće ostvariti tek u dalekoj budućnosti, Apostol dodaje: “Više niste tuđinci ni pridošlice, nego ukućani ste Božji”, i još: “Naš je život na nebesima”.
Nastavi čitati “Moj” Krist u tvojoj duši

SJEDNICA SAVJETA UDRUGE “BL. ALOJZIJE STEPINAC”

Na blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja 2017., u Karmelu sv. Male Terezije u Kloštar Ivaniću održana je prva redovita sjednica Savjeta u novom trogodištu rada Udruge “Bl. Alojzije Stepinac” bosonogih karmelićanki u Hrvatskoj i Bosni Hercegovini. U radu sjednice sudjelovale su s. M. Jelena od Krista Kralja, Lipić (Karmel – Breznica Đakovačka), s. Danijela Terezija od Svete Obitelji, Licul (Karmel – Kloštar Ivanić), s. M. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi, Batelja (Karmel – Marija Bistrica), s. M. Alojzija od Krista Kralja, Čarapina (Karmel – Brezovica) i s. Lucija od Gospe Fatimske, Peša (Karmel – Sarajevo) te duhovni asistent Udruge o. Jakov Mamić, OCD. Nastavi čitati SJEDNICA SAVJETA UDRUGE “BL. ALOJZIJE STEPINAC”

ŠTO ĆE MI ATRAKCIJE SVIJETA, IMAM ISUSA U SVETOHRANIŠTU!

Sto devetnaesti rođendan bl. kardinala Alojzija Stepinca, 8. svibnja 2017., obilježen je u njemu posvećenoj crkvi i Karmelu u Mariji Bistrici svečanom svetom misom koju je predslavio mons. Juraj Batelja, vicepostulator njegove kauze. S njim je suslavio vlč. Antun Motočić.

Povezujući liturgijska čitanja i Stepinčev život, mons. Batelja je, promatrajući u Stepincu lik Dobroga Pastira, ukazao na to da nas on, kao pravi pastir, vodi i da nam osvjetljava put k jasnom cilju. Čovjek koji je, kako je naglasio mons. Batelja, živio iz ideala za ideal pokazuje “kako protivnosti koje proizlaze iz naravi bivaju dobro kanalizirane i upravljene prema svom uviru.“ Nastavi čitati ŠTO ĆE MI ATRAKCIJE SVIJETA, IMAM ISUSA U SVETOHRANIŠTU!

Svečani zavjeti s. M. Jelene od Milosrdne Ljubavi

“Danas je rođendan bl. Alojzija Stepinca. On je osnovao ovaj samostan. Stoga ima lijepo značenje to što se upravo danas rađa nova članica u ovoj zajednici… Karmel znači vrt. To je mjesto koje se mora obrađivati, plijeviti, čistiti od korova, zalijevati, a za to se traži napor i odricanje. S. Jelena je darovana svojim roditeljima od Boga i oni je vraćaju Bogu”, rekao je između ostalog vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti gospodin Vinko kardinal Puljić, u ponedjeljak, 8. svibnja, u nadahnutoj homiliji, na svečanoj euharistiji koju je predslavio, a na kojoj je doživotne zavjete položila s. M. Jelena od Milosrdne Ljubavi, OCD, (Jelena Filipović). Uz kardinala Puljića bilo je preko 30 suslavitelja: svećenika, kanonika, profesora, redovnika i đakona. Crkva i prostor oko nje bili su prepuni rodbine, prijatelja, dobročinitelja i domaćih vjernika. Nastavi čitati Svečani zavjeti s. M. Jelene od Milosrdne Ljubavi

Koncert Klape „Sveti Juraj“ u Karmelu sv. Josipa

Na blagdan sv. Josipa radnika, 1. svibnja 2017., Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice održala je koncert u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj. Na samom početku koncert je najavio, te klapu i sve pristigle posjetitelje pozdravio, domaći župnik vlč. Miro Tomas. U toplom ozračju nizale su se pjesme domaćih i stranih kompozitora, u koje je s nekoliko riječi uvodio voditelj klape Marko Bralić. Nastavi čitati Koncert Klape „Sveti Juraj“ u Karmelu sv. Josipa