Uočnica Gospe Karmelske u Brezovici

Brojni štovatelji Karmelske Gospe i članovi Škapularske bratovštine pohrlili su k Majci Božjoj i na uočnicu njezine svetkovine 15. srpnja 2021. godine, u njezino svetište, u Stepinčev Karmel u Brezovici. Zahvalno misno slavlje predslavio je mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu. Uz njega su bili ministranti i čitači Ana Purković i Luka i Lea Balaško.

Na početku homilije mons. Sente je zapitao vjernike zbog čega su večeras došli, i da li čuju Isusove riječi: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni“? Da li očekuju da će im Isus dati odmora? Ustvrdio je kako vjeruje da je to glavni razlog njihova dolaska.

U nastavku je rekao kako čovjek misli da su neka druga vremena bila bolja, kao i neki drugi prostori. Kada smo bili u ratu, molili smo za mir. Kada smo bili u krizi, molili smo da iziđemo iz krize. Tako je i sada s iskustvom Covida 19. Ograničeni smo u nekim svojim ponašanjima i kretanjima, pa želimo da to što prije prođe. To nam stvara opterećenje. Jedino nas dragi Bog može tu rasteretiti.

„Zanimljivo, Isus ne govori da će nas riješiti križa, nego ‘jaram je moj sladak i breme je moje lako’. Stječe se dojam kao da čovjek ne može živjeti bez jarma i bez bremena. Lako to možemo vidjeti i na starozavjetnom narodu. Dakle, nije teško zamisliti kako im je bilo u Egiptu jer su bili robovi. Ali isto tako znamo da su, kada su bili na putu u Obećanu zemlju, vrlo brzo prigovarali Mojsiju…Takvo je ljudsko srce. Ono nikad nema mira niti odmora dok se ne smiri u Bogu, kao što nas uči sv. Augustin: ‘Nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, o Bože.’ Zbog toga, kada Isus govori da trebamo doći k njemu sa svom svojom opterećenošću i izmorenošću, zapravo nas želi poučiti životu“, naglasio je propovjednik.

Isus ne nudi da će otkloniti breme i jaram, nego da će ga učiniti slatkim i lakim. Sam Isus nije nas spasio lijepim propovijedima, pa čak ni izlječenjem od različitih bolesti ni uskrišenjem Jairove kćeri, već prihvaćanjem volje Očeve, prihvaćanjem križa. Isus je dozvolio da bude raspet. Tim trpljenjem, bremenom i jarmom Isus Krist nas je spasio, ali nam je jasno pokazao da prihvaćajući križ zapravo čini nešto čime pobjeđuje svako zlo, dajući svoj zemni život da iz njega proklija radost uskrsnog jutra. To je zapravo glavna poruka Isusa koji nam neprestano iznova govori kako trebamo k njemu doći da bismo onda shvatili da svako naše breme i svaki naš jaram, ako se stavi u Božje ruke ili prikaže za bližnje, više nije teret, muka, nego radost iz koje izvire radost uskrsnog jutra.

Na kraju homilije rektor Sente je poručio vjernicima da je Isus svojom smrću i uskrsnućem obećao da će se brinuti za svakoga od nas i da je s Isusom sve moguće.

Prije svečanog blagoslova, vlč. Andrija Miličević, koji je ispovijedao hodočasnike, zahvalio je dragome Bogu na njegovoj dobroti i blizini, a mons. Senteu na misnome slavlju, nadahnutoj homiliji i duhovno-molitvenom zajedništvu sa sestrama karmelićankama. Isto tako uputio je riječ zahvale prisutnim vjernicima koji su se kroz dane trodnevnice spremali za svetkovinu Gospe Karmelske, primali sakramente i oblačili Gospin škapular.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.