Svetkovina Karmelske Gospe u Brezovici

Svečano liturgijsko slavlje u prigodi svetkovine zaštitnice Karmelskog reda i zaštitnice Karmela u Brezovici u petak, 16. srpnja 2021., predslavio je župnik vlč. Vladimir Cvetnić iz zagrebačke Odre. Uz njega su bili suslavitelji msgr. Zvonimir Sekelj, kanonik, msgr. Stjepan Bradica, kanonik, vlč. Zvonko Vuković, mr. Mijo Matošević, vlč. Andrija Miličević, p. Davor Lukačević, CPPS, mladomisnik vlč. Vatroslav Siketić, dok su ostali svećenici dijelili sakrament pomirenja. Tu su bili i ministranti i čitači: Maja i Marija Marić te Luka Balaško.

Na početku misnoga slavlja, vlč. Zvonko Vuković, domaći župnik, pozdravio je vlč. Cvetnića i sve prisutne, te im zaželio da molitveno i raspjevano slave svetkovinu Gospe Karmelske.

Voditelj slavlja u uvodu je naglasio da bogoslužje današnje svetkovine započinje riječima proroka Izaije: „Dana joj je slava Libanona, divota Karmela i Šarona“, koje se odnose na Gospu Karmelsku: „Ljubav prema njoj i prema njezinom sinu Isusu Kristu dovela nas je na ovo sveto mjesto. Blagoslovljeni ste svi vi ovdje koji ste došli iz Brezovice, iz grada i okolice i iz daleka. Sve vas dovodi ista vjera, ljubav, isto štovanje prema Mariji koja nas povezuje. Blagdan Gospe Karmelske je patron ove crkve. Svi skupa sa sinovskim pouzdanjem ovdje stojimo, pod njezinim plaštem, škapularom koji je simbol zaštite.“

Pjesmom „K visokom vrhu Karmela, uputimo sad korake“ započeo je vlč. Cvetnić svoju prigodnu homiliju: „I mi smo krenuli da se popnemo, da dođemo pod Marijino okrilje. Ova svetkovina vezana je uz Karmelski red. Marija je trajna suputnica Karmelskom redu. Marija je trajna suputnica kroz 82 godine povijesti ovog zdanja posvećenog njoj u čast. U temelje ovoga samostana utkana su dva imena: bl. Alojzije Stepinac i Majka Regina Terezija. Njihova zamisao je bila da u ovom Karmelu budu trajno uzdignute ruke na molitvu“, rekao je između ostalog predslavitelj.

U nastavku homilije govorio je o gori Karmel, njezinim ljepotama, njezinoj tišini i samoći, o prorocima i pustinjacima koji su tamo obitavali, s osobitim naglaskom na sv. Iliju. Kao što su se na brdo Karmel ljudi povlačili na molitvu, tako isto dolaze Majci Božjoj, da pod njezinim okriljem osjete duhovni hlad, okrepu i milinu.

Vlč. Cvetnić je potom istaknuo nauk sv. Ivana od Križa i njegovo djelo Uspon na goru Karmel, koje pokazuje siguran put do Boga. Ivan od Križa govori o oslobođenju od svega onoga što nije Bog, što nije po Božjoj volji. Suvremena civilizacija, pomutnja vjere i morala, potiče nas da se držimo kompasa, da sačuvamo put do Boga. Sačuvati taj put, istaknuo je, znači tražiti put do nutarnje sreće našega srca i duše, znači naći sebe.

Pri kraju homilije poručio je vjernicima da poput Blažene Djevice Marije slušaju Božju Riječ, da po njoj žive, da po Mariji dođu do Isusa, a da ne zaborave ni sv. Josipa u čijoj smo godini, te je zaključio riječima Gospine pjesme: „O divna Djevice, nebeska Kraljice, moli za nas. Ti znadeš najbolje sve naše nevolje, o spasi nas.“

Misno slavlje završilo je pjesmom „Majko Božja Karmelska, moli se za nas“ u kojoj su se stopili glasovi sestara i prisutnih vjernika u jedno, te su jednim srcem hvalili i slavili Boga po njegovoj Majci Mariji, a vlč. Cvetnić je zaželio da ovo Euharistijsko slavlje bude „Bogu na slavu, Majci na čast, a svima nama na spas“.

 

Večernja misa

Istoga dana štovatelji Karmelske Gospe i sestre karmelićanke slavili su večernju sv. Misu, kojoj su prethodili Večernja Časoslova, litanije Majci Božjoj i ostale pobožnosti. Misno slavlje predslavio je vlč. Željko Nestić, župnik u zagrebačkoj Kajzerici. Uz njega su slavili doc. dr. sc. Krunoslav Novak, generalni tajnik HBK i preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati, te ministranti i čitači: Tomislav Skender, Ivona Kubalo, Ana Purković, Lea Balaško, Petra Bašić i Marija Vukelić. Evanđelje je otpjevao vlč. Novak.

U prigodnoj homiliji, vlč. Nestić, nadahnjujući se na misnim čitanjima svetkovine, govorio je o Gospi Karmelskoj koja nas je okupila da bismo kod nje našli pravi put do Gospodina i obnovili svoju odanost i privrženost, te primili svjetlost i utjehu. Iako svake godine slušamo ista misna čitanja, ona su aktualna za svako vrijeme i za svaku situaciju. Imamo iskustvo kako je samo jedna riječ u pogrešno vrijeme snažna i učinkovita da uništi odnos u braku, naruši odnos prijateljstva i život u zajednici. Isto tako, prava riječ u pravo vrijeme može obnoviti i oživiti naše međusobne odnose, pa tako i naš odnos s Bogom. Prava riječ je ona koja nam je naviještena u današnjim čitanjima.

U nastavku propovjedi vlč. Nestić se osvrnuo na bit prave riječi koja je neiscrpiva i koja za svako vrijeme ima svoju poruku; koja nas može oživjeti, podići, odmoriti. Današnja Riječ nam predstavlja i proroka Iliju koji nas vodi na goru Karmel, gdje se borio protiv lažnog boga Baala i branio pravu vjeru u Boga Abrahama, Izaka i Jakova.

„Opasnost svakog vremena, pa i ovog današnjeg, jest ustoličenje razno-raznih bogova koji se bore za našu naklonost. To može biti naša komocija, vrijeme, odmor, karijera, materijalna dobra, kućni ljubimci, zdravlje – sve što možemo i ne možemo zamisliti. To su često božanstva „uradi sam“, božanstva samo za vlastitu upotrebu i potrošnju – na svoju sliku i priliku. Zato je potrebno iznova dolaziti na goru Karmel koja nas podsjeća da pitamo: tko je to moj Bog? Gora Karmel nas, svakoga pojedinoga, ispituje: u kojeg to ja Boga vjerujem? Vjerujem li u Boga Isusa Krista? A možda i: zašto vjerujem? Puno je danas bogova i kao da ne prihvaćamo objavu živoga i istinitoga Boga koju nam je Isus donio“, rekao je voditelj slavlja.

Potom je protumačio poveznicu Ilije i Blažene Djevice Marije, čiji simbol vidimo u oblaku koji je donio kišu suhoj zemlji, što će reći da je Marija donijela spas ovome svijetu po svom božanskom sinu Isusu Kristu. Ona uvijek posreduje, u svim situacijama: u trenucima boli, u radosti, smrti i rođenju, nadi i pustoši. Zato joj se obraćamo, tražeći milost od nje. Ona nam posreduje i snagu da dnevno hodamo u svjetlu vjere.

Na kraju homilije, propovjednik je zahvalio Bogu za ovaj Karmel, maleni oblačić, koji daje nadu da će suša brzo proći. Karmel je mjesto odmora gdje se oslobađamo tereta koji nas guši. „Nad ovim mjestom, znamo, osobito bdije i zagovor našeg blaženog Alojzija Stepinca, koji je i sam toliko molio i volio Majku Božju. Ako ne znaš na kraju kamo se usmjeriti, kamo krenuti, u kojem smjeru, Isus tebi govori: Evo ti Majke! Pitaj ju i odgovoriti će ti. Neće te zaboraviti – jer to naša Majka ne čini!“, zaključio je propovjednik.

Prije završne pjesme „Ljiljane bijeli“, koju su oduševljeno zapjevali svi hodočasnici, sestre i svećenici, vlč. Andrija Miličević zahvalio je dragome Bogu, voditelju slavlja, čuvaricama svetišta i vjernim štovateljima Karmelske Gospe na euharistijskom i duhovno-molitvenom zajedništvu. Majko Božja Karmelska, moli za nas!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.