Karmel na Stupu proslavio svoju nebesku Zaštitnicu

Mons. Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, predslavio je svečano misno slavlje u subotu 16. srpnja 2022., na svetkovinu Gospe Karmelske, u crkvi samostana sestara karmelićanki na Stupu u Sarajevu, a s njim su slavila četrnaestorica svećenika uz asistenciju bogoslova Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Vogošći.

Prije početka svete mise s. M. Jelena od Krista Kralja (Lipić), poglavarica samostana Bezgrešne Kraljice Karmela, poželjela je dobrodošlicu Nadbiskupu te brojnim nazočnim svećenicima, redovnicama i hodočasnicima. Zahvalila je svima na lijepom zajedništvu prigodom  proslave zaštitnice samostana i zaštitnice Karmelskog reda i obećala da će ih se sestre sjećati u molitvama.

U propovijedi je mons. Vukšić podsjetio na početke Karmelskog reda na brdu Karmel, koje se, kako je rekao, često spominje na stranicama Svetog pisma kao sveto tlo na kojemu se odvija susret sa Svetim. Marija je, istaknuo je Nadbiskup, od početka uzor karmelićanima kao ona koja je trajno živjela u Božjoj blizini i dopustila da se Bog u njoj nastani i tako „ postala sveto tlo, mjesto prisutnosti Svetog“. Ali ona treba biti uzor i svakom kršćaninu jer je, „u duhovnom smislu, svatko od nas hram Božji i pozvan je biti mjesto nastanjenja Božjega“, rekao je mons. Vukšić. Objasnio je da se to može dogoditi samo ako egzistencijalno živimo Marijinu riječ: „Neka mi, Gospodine, bude po tvojoj riječi.“ Rekao je da se posredstvom ponizne službenice rodio Spasitelj svijeta i da smo i mi, po uzoru na nju, pozvani rađati Boga drugim ljudima. To zapravo znači evangelizirati, a da bismo to mogli, moramo prvo dopustiti da mi budemo evangelizirani, da se Bog u nama nastani, što nas jedino čini autentičnima. Na kraju propovijedi mons. Vukšić pozvao je na molitvu Blaženoj Djevici Mariji da nam pomogne tako živjeti.

Svečanosti su animiranjem pjevanja tijekom misnog slavlja uvelike doprinijeli članovi Tamburaškog orkestra „Mostar“ iz Mostara pod ravnanjem g. Davora Kožula. Nakon svete mise obred oblačenja u Gospin škapular predvodio je karmelićanin o. Ivan Živković, koji je tijekom trodnevnice pripremao vjernike za taj čin.

Kroz devet dana pobožnostima Gospi Karmelskoj i svetim misama sestre su se zajedno s hodočasnicima pripremale za samu proslavu svetkovine. U bližoj pripravi, trodnevnici, svete mise su predslavili: o. Ivan Živković, OCD, fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, te vlč. Vlado Vrebac, župnik u Borovici.

Prvog dana trodnevnice, 13. srpnja,  o. Ivan Živković potaknuo je na razmišljanje o duši kao uređenom vrtu u kojemu je Gospodinu drago boraviti. Tada su s njim kao domaćinom u vrtu i Njegova Majka i svi sveci, cijelo Nebo, rekao je o. Ivan. Zato je važno zapitati se: „Tko je glavni u našem vrtu? Jesmo li svaki dan spremni obrađivati taj vrt molitvom i iskorjenjivanjem korova? Jesmo li spremni dijeliti plodove iz tog vrta?“ Na odlomcima iz pisama sv. Terezije iz Los Andesa, karmelićanke čiji se spomendan slavi taj dan, pokazao je primjer dobro obrađenog vrta koji uistinu sav pripada Isusu i Mariji.

Drugog dana trodnevnice, 14. srpnja, fra Josip Jozić je kroz simboliku brda opisao stanje današnjega čovjeka i  njegovu potrebu za povlačenjem, šutnjom i tišinom kako bi se ponovno susreo s Bogom. Objasnio je da žurba, stres, čežnja za slavom, čašću i karijerom, umor, stvaraju brdo naših problema, a da na tom brdu možemo naći Boga ako se povučemo u osamu, tišinu i molitvu. Pozvao je da molimo Gospu da baci svoj škapular na brdo naših problema i izmoli nam da možemo pronaći vremena za Boga.

Trećeg dana trodnevnice, 15. srpnja, vlč. Vlado Vrebac govorio je o Mariji čija se punina poslanja odražava u zazivima: Majka Kristova i Majka Crkve. Rekao je da nas Marija potiče da se takvi kakvi jesmo predamo Bogu i da nas ona uči putu svetosti. A „nemamo na svijetu nikakvu drugu svrhu osim kroz ljubav prema Bogu i čovjeku steći svetost“, podsjetio je vlč. Vrebac. Trebamo svoj život predati Mariji i tako sigurno koračati „po Mariji Kristu, po Mariji u raj“, zaključio je domaći sin sarajevske stupske župe na uočnicu svetkovine Gospe Karmelske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.