Hodočasnici iz Tuhlja kod Gospe Karmelske u Brezovici

Na spomendan sv. Klare, u četvrtak 11. kolovoza 2022. godine, i na uočnicu trodnevnice Velikoj Gospi, župljani Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Tuhlja, pod vodstvom svoga župnika vlč. Bože Belinića, hodočastili su Gospi Karmelskoj i sestrama karmelićankama u Brezovicu. Misno slavlje predvodio je vlč. Belinić, a uz njega su bili ministranti.

U uvodnim mislima, predvoditelj slavlja osvrnuo se na značenje kontemplativnog života u Crkvi, osobito na značenje molitve kojoj se sestre posvećuju za život Crkve i cijelog svijeta. Naglasio je da se po molitvi svijet spašava i da na zemlju padaju sve milosti iz Očeva, Isusova i Majčina srca. Potom je spomenuo da se Crkva danas spominje sv. Klare, djevice, koja je veliko svjetlo za Crkvu jer se svega odrekla kako bi potpuno pripadala Isusu.

Nadahnjujući se na evanđelju dana, vlč. Božo je ustvrdio da je nemoguće biti Marijino dijete i nositi škapular, a ne praštati svima svim srcem. Isto tako je naglasio da je nemoguće biti Marijino dijete i imati bilo kakvu mržnju prema bilo kome. „Gledajmo Isusa na križu kada je bio popljuvan, ismijan, prezren, bičevan… Gledajte to Lice! Ni najmanje mržnje nema na njegovom Licu, niti u njegovom Srcu. Za one koji ga pljuju kaže: ‘Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine’ (LK 23,34). Njegova narav je ljubiti. Njegova narav je Ljubav. On ne može nego da ljubi. Isus to hoće od svih nas, da budemo ljubav kao i on. Nošenje škapulara nas potiče da budemo što sličniji Isusu. Kad nas netko povrijedi, ne možemo prestati voljeti jer je Isusovo Srce i Marijino Srce u našem srcu“, riječi su predvoditelja slavlja.

Zatim je usporedio naš život sa lijepim mirisavim cvijetom. Ako ga otkinemo jer nam se sviđa, mi ga ubijamo. Potom se propovjednik zapitao: „Je li taj cvijet kaže da više neće mirisati za tebe jer si mu uskratio život? Ne, cvijet i dalje miriše.“Tako smo i mi pozvani da poput cvijeta i dalje mirišemo za druge i kad nas povrijede.

Na kraju homilije vlč. Belinić je poručio da treba bezuvjetno ljubiti poput Marije i da, primajući Isusa u hostiji, zamolimo da nam po Majci Mariji dadne tu savršenu ljubav jer na kraju našeg života, kako nas uči sv. Ivan od Križa, bit ćemo pitani samo kako smo ljubili.

Misno slavlje animirale su lijepim pjevanjem sestre karmelićanke, a hodočasnici su im se zdušno pridružili. Domjanićevom pjesmom „K suncu prosi“ pozdravili su Gospu Karmelsku i gotovo svi primili Gospin haljetak – škapular, o kojemu je progovorila s. Ilijana T. Cvetnić.

Druženje kod korske rešetke nije izostalo, kao ni uzajamno ohrabrenje i preporuke u molitve.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.