Bogoslovi u pohodu sestrama karmelićankama

Bogoslovi prve godine teologije iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, predvođeni odgojiteljem vlč. Tonijem Potrebićem, pohodili su u subotu 3. lipnja 2023. bosonoge karmelićanke u Brezovici. Pohod je započeo misnim slavljem koje je predvodio vlč. Potrebić, a animirali su ga bogoslovi svojim lijepim pjevanjem pod ravnanjem bogoslova Marka Pratljačića, koji je i svirao.

U homiliji je vlč. Potrebić istaknuo kako starozavjetni pisac Knjige Sirahove govori da je tražio mudrost od svoje mladosti, svjestan da istinska mudrost dolazi od Boga. „Mi ljudi mudrost primamo kao dar od dragoga Boga. Što je ta mudrost? Mudrost je ispravan način življenja, prepoznavanja dubljeg smisla u svim stvarima, a tako i u svakodnevnici. U današnjem svijetu rad bi se mogao prepoznati kao nešto što mi služi da preživim. Međutim, biblijska mudrost govori da u radu čovjek pronalazi svoje posvećenje. Bog u kojega vjerujemo radi: stvara svijet i čovjeka koji radeći nastavlja njegovo djelovanje i stvaranje. Prava istinska mudrost prepoznaje u ljudskome radu mogućnost nastavka Božjega djela. Svaki put kad se opredjeljujemo za ljudski rad, postajemo sličniji Bogu, doživljavajući Boga u punini“, istaknuo je vlč. Potrebić.

Pri kraju homilije potaknuo je sve prisutne da zajedno mole Gospodina da im podari istinsku mudrost u svim stvarima: ne samo u molitvi i kontemplaciji, već i u trenutcima svakodnevnog služenja i rada. Jednako tako, zaželio je da nam euharistijsko slavlje bude orijentir i svjetionik da sve ono što primamo, primamo iz Božje ruke; da sve prepoznamo kao dar, kao Božju milost, te da budemo spremni prepustiti sve Bogu.

Prije završnog blagoslova, vlč. Potrebić još jednom je preporučio buduće svećenike koji su odlučili predati svoj život Bogu u molitve sestara i vjernika kako bi svi zajedno bili sugraditelji Kraljevstva Božjega.

Nakon misnoga slavlja uslijedio je duhovno-prijateljski susret u sestarskoj govornici gdje je č. Majka M. Regina Popić pozdravila bogoslove i njihovog odgojitelja vlč. Tonija Potrebića, te im obećala duhovno-molitvenu pratnju sestara. Susret se nastavio kroz međusobno upoznavanje i izmjenu iskustava, te uz pjesmu i međusobno ohrabrenje na Božjem putu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.