“Flauta uvijek, flauta svugdje”

U subotu 16. lipnja 2023. godine u somborskoj karmelićanskoj crkvi održan je flautistički koncert koji su izvele prof. Daliborka Krešić i osam učenica osnovnoškolske dobi muzičke škole iz Nove Gradiške.

Ansambl flauta le pont Nova Gradiška pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška realizira projekt „Flauta uvijek, flauta svugdje“. Cilj projekta je uključivanje što većeg broja mladih u stjecanje glazbenih znanja, razvijanje osjećaja komornog muziciranja, osjećaja važnosti vlastitog doprinosa skupini, produbljivanje stečenog umjetničkog i estetskog iskustva i obrazovanja te uključivanje u glazbeno stvaralaštvo i praktičnu primjenu usvojenih ishoda uvijek i svugdje.

Ansambl nastaje 2019. godine dolaskom u Novu Gradišku prof. Daliborke Krešić koja, kao veliki zaljubljenik i iskusni komorni glazbenik, svoju ljubav i znanje prenosi na buduće mlade umjetnike. Prije toga ansambl je djelovao pod nazivom Ansambl flauta i organizirao je koncerte u Župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Nova Gradiška, franjevačkoj župnoj crkvi Sv. Petra Apostola u Cerniku, župnoj crkvi Krista Kralja u Rešetarima, Gradskom muzeju Nova Gradiška, Turističkoj zajednici Nove Gradiške, Gradskoj knjižnici Nova Gradiška. Nastupao je i na Letu s Gavranom(Mirom). Na njegov poziv bile su gošće u Zagrebu na 160. obljetnici osnutka Matice hrvatske te u sklopu božićnih svečanosti.

Tradicionalno svake godine ansambl nastupa u vrtićima kako bi se malenima približilo glazbeno stvaralaštvo i flautu, suvremen, lijep i raskošan instrument. Rado se odazivaju na pozive uprave grada Nove Gradiške te su svojim nastupom članice ansambla uveličale svečanu proslavu 42 godine prijateljstva i suradnje grada Nova Gradiška i njemačkog grada Herzogenauracha 13. siječnja 2023.

Naziv le pont (na francuskom le pont znači ‘most’) predstavlja most između klasike u glazbi i vremena u kojem živimo, načinima modernog sviranja, zvučno-scenskog izričaja i glazbe koja se iz popularne kulture preobražava u ozbiljnu klasičnu glazbu.

Voditeljica ansambla, gospođa Daliborka Krešić rođena Malenić, rođena je Somborka i njena obitelj je generacijama povezana s Karmelom i karmelićanima pa je i ona bila most koji je povezao Novu Gradišku i Karmel u Somboru. ²Ljubav se umnaža dijeljenjem², rekla je, te je s tom nakanom i organiziran ovaj koncert kao poklon Somborcima s ljubavlju.

Nakon koncerta uslijedilo je druženje i zakuska u našoj samostanskoj blagovaonici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.