Mlada misa na svetkovinu Majke Božje Bistričke

U četvrtak, 13. srpnja 2023. sestre karmelićanke u Mariji Bistrici svečanom su euharistijom koju je predslavio vlč. Krunoslav Hikec, ovogodišnji mladomisnik zagrebačke nadbiskupije, proslavile svetkovinu zaštitnice svog samostana, Majke Božje Bistričke. Mladomisnik Krunoslav rado se odazvao pozivu sestara da predvodi euharistijsko slavlje, i ujedeno prvi dan trodnevnice kao pripravu za svetkovinu Gospe Karmelske. U asistenciji kod liturgijskog slavlja bio je bogoslov Luka Žeželj.

U uvodu u misno slavlje vlč. Hikec je izrazio svoju zahvalnost što upravo pod Marijinim okriljem smije slaviti ovu svetu Misu u bistričkom Karmelu.

Na početku propovijedi spomenuo je da smo se okupili oko Majke Božje Bistričke, naše Majke, zaštitnice mjesta, samostana, „koja u nama može proizvesti samo radost, ponos i zahvalnost. Koga duboku u srce ne diraju molitve i pjesme svih onih koji ovdje dolaze izdaleka kako bi izrazili svoju ljubav i zahvalnost Kraljici Hrvata, Mariji. Koga ne ispunjavaju ponosom oni veliki skupovi pod znakom crnog Marijinog kipa: 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata, međunarodni mariološki kongres, NEK“ i proglašenje blaženim bl. Alojzija Stepinca, koji je toliko truda uložio u uređenje Svetišta i koji je doveo karmelićanke u ove krajeve da mole za hrvatski narod.

Odabrani odlomci Pisma današnje svetkovine, naglasio je propovjednik, žele nam predstaviti Marijinu sveprisutnost u Božjim planovima, u životu Crkve i našega naroda. Knjiga Sirahova govori o prisutnosti mudrosti u svim Božjim djelima, a Crkva to primjenjuje na Mariju i time nas uči da je Marija od vječnosti bila u Božjim planovima u stvaranju, izabranju izraelskog naroda, u pozivu svih naroda i svih ljudi na spasenje. Poslanica Galaćanima govori još detaljnije da se sam Isus podložio tim Božjim planovima po ženi po kojoj je rođen, po Mariji najodličnijem izdanku izraelskoga naroda. Marija je prisutna u tom najodličnijem djelu spasenja po Gospodinu Isusu Kristu.

Evanđeoski izvještaj o svadbi u Kani govori o Marijinoj prisutnosti u Crkvi – u liturgijskim svečanostima u kojima se slave zaruke Crkve i Zaručnika Krista. Prisutna je osobito kod krštenja i euharistije. Marija je zadužena za radost i ljepotu. Prisutna je u cjelokupnom životu nas vjernika: u našim problemima, životnim mukama kao pomoćnica, zagovornica, tješiteljica.

Vlč. Hikec je potom izdvojio neke elemente prave pobožnosti prema Mariji. Prvo, pridružiti se Mariji u njezinom štovanju Boga. Ona je bila zajedno s Kristom ne samo suotkupiteljica, nego i suštovateljica – prisutna kod svih bogoštovnih čina. Osobito od nje možemo naučiti kako prinositi Bogu žrtvu Krista s Kalvarije i svoju žrtvu. Drugi element prave pobožnosti jest molitva u svim životnim potrebama jer ona u svim našim životnim potrebama ostaje savjetnica i pomoćnica. Treći izraz prave pobožnosti je nasljedovanje Marije u našem vjerničkom životu – pohađanjem sv. Mise, molitvom, trudom oko čistoće srca i poštenjem. Na kraju je zahvalio sestrama za njihovu molitvenu prisutnost u Svetištu.

Po završetku misnog slavlja vlč. Krunoslav ostao je u srdačnom razgovoru sa sestrama u govornici samostana, te im u molitve preporučio svoj daljnji svećenički život i poslanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.