Zagrebački mladomisnici posjetili Karmel u Brezovici

Na blagdan sv. Tome apostola, u ponedjeljak 3. srpnja 2023., zagrebački mladomisnici Krunoslav Hikec, Petar Tisaj, Domagoj Topić, Sebastijan Valjavec i Matej Zakanj pod vodstvom svoga duhovnika vlč. Ante Pavlovića posjetili su sestre karmelićanke u Brezovici.

Posjet je započeo misnim slavljem koje je predslavio vlč. Krunoslav Hikec. Prvo čitanje pročitao je vlč. Domagoj Topić, a Evanđelje vlč. Petar Tisaj.

Na početku misnog slavlja vjernike i sestre pozdravio je vlč. Pavlović rekavši da ovom sv. misom zahvaljuju Gospodinu i Majci Božjoj na daru svećeništva, a sestrama na molitvama i žrtvama koje su ugradile u životni put svakog mladomisnika.

U prigodnoj homiliji, vlč. Zakanj je istaknuo dva biblijska lika: sv. Tomu apostola i Blaženu Djevicu Mariju. „Kada razmišljamo o sv. Tomi, razmišljamo o tome što je tražio. Vidimo da nije drugačiji od mentaliteta našega vremena. Želi dotaknuti, imati Isusa u svojoj blizini poput nas danas; ako ne možemo vidjeti, dotaknuti, ako znanost ne može dokazati, onda ne vjerujemo“, naglasio je te dodao kako je Tomin problem bio u tome što je bio sam, što je tragao neovisno o Crkvi i zajednici Kristovih učenika, a drugi problem je bio u tome što nije vjerovao na riječ, što nije bio poslušan.

Blažena Djevica Marija je drugačija. Na nju se mogu primijeniti riječi Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju (Iv 20, 29). Za razliku od sv. Tome, Blažena Djevica Marija je bila poslušna Božjoj Riječi: nije vidjela, ali je vjerovala. Cijeli svoj život vršila je volju Božju, misli su vlč. Zakanja koji je pozvao prisutne da razmisle o temeljnom stavu vjere, a to je poslušnost Bogu i njegovoj Riječi. Jednako tako govorio je o redovničkoj, svećeničkoj i vjerničkoj poslušnosti naglasivši da je svatko od vjernika pozvan biti poslušan Bogu u konkretnosti svoga života. „Svetost nije samo za sestre karmelićanke. Svatko od nas je pozvan biti svet… Blažena Djevica Marija nije tražila dokaze, nije stavljala zapreke, već se prepustila volji Božjoj. U svojoj slobodi dala je svoj ‘Da’ Bogu. Na to smo pozvani i mi danas“, poručio je mladomisnik Matej.

Na kraju misnog slavlja vlč. Pavlović zahvalio je voditelju slavlja i propovjedniku, te je preporučio njih i ostale mladomisnike u molitve sestara i vjernika. Mladomisnici su podijelili svim prisutnima svoj mladomisnički blagoslov, dok su sestre zapjevale svečani Do nebesa nek se ori pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić. Prijateljski susret nastavio se u sestarskoj govornici gdje su se mladomisnici izbliza upoznali sa sestrama i s njima razmijenili svoja duhovna iskustva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.