Riječ u Karmelu donosi plod

U nedjelju 16. srpnja 2023. svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić proslavljena je svetkovina Gospe Karmelske u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici. U koncelebraciji su bili i postulator za kauze svetaca i blaženika zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Batelja te supsidijar u bistričkom svetištu vlč. Kornelije Grgić. Za asistenciju kod misnog slavlja pobrinuli su se bogoslovi Luka Žeželj i Kristijan Kolonić.

U propovijedi je mons. Zgrablić spretno povezao bogatstvo karmelske duhovnosti s evanđeljem dana. Istaknuvši značenje hebrejske riječi ‘karmel’, koja označava plodnu zemlju ili plodan vinograd, ukazao je na to da je upravo ta plodna zemlja ona u kojoj sjeme riječi može donijeti deseterostruk, trideseterostruk ili stostruk plod života. Sin Božji onaj je koji sije riječ, a svi smo zajedno pozvani klicati i veseliti se jer riječ u našem karmelu donosi plod spasenja života.

„Blažena Djevica Marija je nepodijeljenim srcem pripadala Bogu i njeno je srce bilo pravi karmel, plodna zemlja, jer je plod njezine utrobe, Isus, nama postao hrana života vječnoga“, rekao je.

Na završetku propovijedi mons. Zgrablić je zahvalio bistričkim karmelićankama, kao i svim drugim zajednicama kontemplativnog života, na molitvi i svjedočanstvu života s Bogom, rekavši između ostalog: „Ove nam sestre koje se više puta dnevno okupljaju na zajedničku molitvu, oficij, svjedoče kako najdublja čežnja našeg ljudskog srca, čežnja vjernika kao i nevjernika, čežnja za smislom, puninom sreće i dobra, u konačnici čežnja za Bogom, za kraljevstvom nebeskim, nije besmislena, ne završava u praznini. Dapače, pokazuje nam ne samo da mi za Bogom čeznemo, nego da je Bog onaj koji tu čežnju za njim u našem srcu budi kako bismo ga mogli sresti, upoznati, ljubiti i biti dionici njegove vječne ljubavi i vječnog života.“

Nakon završetka misnog slavlja vjernici koji su to željeli mogli su obući karmelski škapular. Obred oblačenja predvodio je vlč. Kornelije Grgić.

Jutarnju sv. Misu svetkovine Gospe Karmelske u bistričkom je Karmelu ove godine predslavio p. Stjepan Horvat, CPPS, koji je vjernicima ujedno bio na raspolaganju za svetu ispovijed tijekom središnjeg misnog slavlja. Proslavi središnje svetkovine Karmelskog reda prethodila je trodnevna priprava u kojoj su sudjelovali ovogodišnji mladomisnici vlč. Krunoslav Hikec 13. srpnja (svetkovina Majke Božje Bistričke), vlč. Josip Špoljarić 14. srpnja, te fra Ivan Majić, OFM, 15. srpnja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.