Proslavljena svetkovina i proštenje Gospe Karmelske u Brezovici

Središnje misno slavlje svetkovine Gospe Karmelske u brezovičkom Karmelu ove je godine predslavio o. Slavko Slišković, OP, provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije. Uz njega su slavili preč. Stjepan Bradica, kanonik, preč. Zvonko Vuković te Željko Kovačević, trajni đakon.

Misao vodilja homilije o. Slavka bila je Marijina majčinska zaštita u Isusovom i našem životu. Tako je rekao da je sveta gora Karmel slika Djevice Marije jer se u njezinoj osobi uprisutnio sam Bog, postao nam najbliži te, ne umanjivši njezinu ljupkost, učinio je znakom plodnosti njegove milosti.

„Mi smo danas ovdje jer i sami težimo usponu na brdo Karmel, želimo se približiti Bogu. A taj put nam ne može nitko drugi tako lijepo predstaviti i na njemu nas pratiti kao Blažena Djevica Marija. Ona nam pruža i svoju majčinsku zaštitu koja je simbolično predstavljena u škapularu“, rekao je propovjednik pojasnivši da je smisao blagdana Gospe Karmelske da u njoj prepoznamo, častimo i molimo svoju zaštitnicu jer nam nitko ne može biti bolja zaštitnica od Majke kojoj je sami Bog povjerio svoga Jedinorođenoga Sina. „Dolazeći danas na ovo misno slavlje, mi želimo obnoviti i učvrstiti našu vjeru u moć njezine majčinske zaštite. Stoga ćemo se sjetiti njezina života kako nam ga opisuju sveta evanđelja i razmatrati o trenucima u kojima se ona pokazala zaštitnicom“, naglasio je.

Marija nije dopustila da Riječ Božja padne na neplodno tlo, već je po njoj Riječ Tijelom postala. Ona je to tijelo, malenog Isusa, štitila u jaslicama. I nas u našim životnim nevoljama, nesigurnostima i neprihvaćanju štiti i brine se za nas.

Niz biblijskih zgoda pokazuje nam Mariju kao zaštitnicu. Kad se Isus izgubio na hodočašću u Jeruzalemu, tri dana ga je zabrinuta tražila s Josipom. Nerijetko se i mi izgubimo na mnogim područjima: duhovnom, fizičkom, moralnom, a Marija nas poziva da slobodno svoju izgubljenost stavimo pred nju i molimo ju da nam pomogne.

Marija bila uz Isusa na njegovom križnom putu. Dok su ga drugi izrugivali, pogrđivali, Marija mu pruža majčinsku potporu. Time Marija i nama poručuje da nas ne ostavlja same u trenutcima napuštenosti, padovima i pod težinom križeva.

Pa i kad mrtvo tijelo Isusovo skidaju s križa i polažu ga Majci Mariji u krilo, znak je da je Marija prisutna i onda kada nam više nitko ne može pomoći.

„U ovih nekoliko primjera vidjeli smo kako je Marija doista prava nebeska Zaštitnica. Nema onoga što nije proživjela i što ne razumije… Zato nema nevolje u kojoj se ne smijemo njoj obratiti i pomoć zamoliti, niti trenutka u kojemu bi nas ona napustila“, istaknuo je o. provincijal.

Propovijed je zaključio pozivom vjernicima da se stave pod Marijinu zaštitu moleći zajedno s njima osamnaest stoljeća staru molitvu Majci Božjoj „Pod obranu se Tvoju utječemo“.

Misno slavlje uveličao je svojim oduševljenim pjevanjem mješoviti župni zbor Svete Cecilije iz Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini pod dirigentskom palicom orguljaša dr. sc. Branka Pucekovića.

Proštenje Gospe Karmelske otvorio je jutarnjom sv. Misom o. Zlatko Pletikosić, OCD, te se u prigodnoj homiliji osvrnuo na smisao hodočašća i na hodočasnike koji se u svome duhovnom životu nastoje susresti s Bogom i penjati se na brdo svoje nutrine kako bi bolje vidjeli svijet i život u sebi. Misno slavlje pratile su svojim skladnim pjevanjem sestre karmelićanke pod ravnanjem s. M. Bonite Kovačić.

Župni vikar Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini, vlč. Domagoj Koružnjak, predvodio je hodočasničku zavjetnu misu spomenute župe. U zapaženoj homiliji približio je vjernicima odnos Blažene Djevice Marije i Ivana, ljubljenog učenika, želeći potaknuti vjernike na dublju povezanost s Isusovom Majkom i na potpuno predanje njoj po primjeru bl. Miroslava Bulešića. Misu je svojim zanosnim pjevanjem uveličao ženski zbor iz Mraclina pod ravnanjem prof. Antuna Koteka.

Proštenje Gospe Karmelske završilo je večernjom sv. Misom koju je predslavio vlč. Danijel Hačko, župnik u Brdovcu, a koju su svojim pjevanjem animirale sestre karmelićanke. U svojoj poticajnoj homiliji vlč. Danijel se nadahnuo na proroku Iliji i na njegovoj borbi za čistu i pravu vjeru u Izraelu. Jednako tako govorio je o Djevici Mariji koja je vjerovala Božjoj riječi i donijela svijetu Spasitelja, Krista Isusa, poput oblaka koji je donio spasonosnu kišu u Ilijino doba.

Tijekom svih dana Karmelske Gospe više svećenika je dijelilo sakramente pomirenja i oblačilo vjernike u Gospin škapular.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.