Posveta Karmelskoj Gospi, našoj Majci i Sestri

Svetište Majke Božje Berdičev (Ukrajina), 16. srpnja 2023.

Suočeni s povijesnim događajima koji nas okružuju, neizvjesnostima i nesigurnostima sadašnjosti i budućnosti, ratom, pandemijama, potresima, podjelama i usamljenošću, fundamentalizmom, masovnim egzodusom tolikih obitelji, smrću na putu prema sanjanoj obećanoj zemlji tolikih muškaraca, žena i djece; pred prijetnjom većeg i razornijeg rata, pred sljepoćom i sebičnošću tolikih vođa i dužnosnika u svijetu, pred glađu, izrabljivanjem radnika, seksualnim i moralnim iskorištavanjem tolike djece i odraslih, suočeni s brutalnom ekološkom devastacijom planete… Ali, prije svega, pred veličinom ljudskog bića i njegovom sposobnošću da se ponovno rodi iz svih katastrofa, pred životom koji se rađa, također usred ratova i tamnica povijesti, pred duhom koji ne posustaje u porazima i nesrećama, i uvijek iznova ustaje, pred klicama koje se svakog proljeća vraćaju u našu zemlju… Želim uzdići molitvu s cijelim Redom, sa snažnom poniznošću i vjerom srca djece i braće Naše Gospe od Karmela, i posvetiti joj veliku obitelj terezijanskog Karmela u njezinu svetištu u Berdičevu u Ukrajini. U ruke i nutrinu Marijinu danas prikazujem Karmel, prikazujem narod Ukrajine, sve hodočasnike koji danas dolaze ovdje tražiti utjehu i utočište, sve kršćane i sve vjernike i nevjernike, iz bilo koje zemlje, rase ili nacije. Pod pogledom Marije, naše majke i utočišta djece Božje, molimo pouzdano:

MAJKO BOŽJA BERDIČEVSKA, SVETA MARIJO OD GORE KARMELA, GOSPO I SESTRO NAŠA, KRALJICE MIRA, JEDNIM SRCEM I JEDNOM DUŠOM ŽELIMO TI IZRUČITI ZNAK NAŠE ŽIVE I SVJESNE ZAHVALNOSTI, U OVOM ČASU TEŠKOĆE I NADE, PATNJA I POVJERENJA. DOLAZIMO PRED TEBE S VAPAJEM I ZAZIVOM SVIH TVOJIH SINOVA I KĆERI KOJI TRPE NERAZUMNOST RATA I TOLIKE OBLIKE ROPSTVA I BOLI KOJI RANJAVAJU DOSTOJANSTVO LJUDSKOG BIĆA, S RANOM TVOJE DJECE KOJA TI PROBADA MAJČINSKO SRCE. S POVJERENJEM DANAS TI UZDIŽEMO, NJEŽNA MAJKO, ZVIJEZDO MORA, NAŠU MOLITVU.

TI SI UVIJEK BILA U POVIJESTI CRKVE I KARMELA OBLAČAK ŠTO OBEĆAVA KIŠU, ILIJIN IZVOR ŠTO IZVIRE I TEČE I NOĆU, ŠKAPULAR ŠTO POUZDANJEM PREKRIVA GRUDI TVOJE DJECE U SVIM OPASNOSTIMA I POTEŠKOĆAMA, ISTINSKI SAVEZ S ISUSOM, PRIJATELJ I SUPUTNIK, UVIJEK SI NAM BILA ZAŠTITA I KAD TI GOD DOĐEMO, OTVARAJU SE PUTOVI ŽIVOTA I ZDRAVLJA…

DJEVICE MOTRENJA I TIŠINE, SVETA MARIJO SADAŠNJEG TRENUTKA I OSLUŠKIVANJA, MAJKO NADE ŠTO UVIJEK IZNOVA IZVIRE, UZDISAJU I DAŠKU ŽIVOTA U TJESKOBI, SIGURNA RUKO U PROPASTI I OČAJU, STAZO ŠTO UVIJEK VODI K ISUSU, OBALO NADE I PLAŠTU KOJI ŠTITI U SVIM OPASNOSTIMA…

TEBI POSVEĆUJEM (POSVEĆUJEMO TI) CIJELI KARMEL, SVE TVOJE SINOVE I KĆERI PO SVEM SVIJETU, REDOVNIKE, REDOVNICE I LAIKE, OBITELJI I PRIJATELJE. TVOJI SMO I TVOME SE SRCU UTJEČEMO, DA BUDEŠ U POTPUNOSTI NAŠA MAJKA, SESTRA, PRIJATELJICA I SUPUTNICA. DA BISMO SE NANOVO RODILI, ZA NOVU CRKVU U TVOM BEZGREŠNOM SRCU, VJERNU CRKVU, UČENICU TVOGA SINA. TEBE PREDAJEM CIJELOM UKRAJINSKOM NARODU, KOJI SE U TEBE UZDA, IZ OVE TVOJE KUĆE U BERDIČEVU, I SVIM HODOČASNICIMA KOJI SU DANAS DOŠLI PROSLAVITI TVOJE SLAVLJE, PREDAJEM TE SVIM NARODIMA U RATU, SVIMA ONIMA KOJI PATE NA SVIM STRANAMA I VOĐAMA SVIJETA DA IM DONESEŠ SVJETLO I MUDROST, MILOST I RAZUM. U TVOJE RUKE, MARIJO.

(Iz Posvete Ukrajine i Rusije Djevici – papa Franjo 25. 3. 2022.:) Primi, o Majko, molbu našu. Ti, zvijezdo mora, ne daj da propadnemo u ratnom vihoru. Ti, korabljo novoga saveza, nadahnjuješ projekte i putove pomirenja. Ti, „zemljo Neba“, vrati se da svijetu doneseš Božji sklad. Ugasi mržnju, umiri osvetu, nauči nas praštati. Izbavi nas od rata, spasi svijet od nuklearne prijetnje. Kraljice krunice, probudi u nama potrebu za molitvom i ljubavlju. Kraljice ljudske obitelji, pokaži narodima put bratstva. Kraljice mira, isprosi mir svijetu.

TVOJI SMO I U TVOJE SE RUKE PREDAJEMO I POUZDAJEMO.

PRESVETA MAJKO BOŽJA BERDIČEVSKA, MAJKO I LJEPOTO KARMELA. MOLI ZA NAS.

Pozivam cijeli Red i svu djecu Marijinu da se zajedno posvetimo o ovoj svetkovini Gospe Karmelske, kao jedna obitelj, ne izostavljajući nikoga, i da molimo s Marijom za cijelo čovječanstvo. Ujedinjeni svi u srcu Marijinom.

Blagoslov svemogućega Boga, Oca i Sina i Duha Svetoga, neka siđe na vas i neka bude s vama uvijek, u sve dane života vašega.

 

br. Miguel Márquez Calle

Generalni predstojnik bosonogih karmelićana

Berdičev (Ukrajina), 15. srpnja 2023.

Izvor: https://www.carmelitaniscalzi.com/es/documentos/preposito-general/2023_la-virgen-del-carmen-madre-y-hermana-nuestra-santuario-de-la-madre-de-dios-de-berdichev-ucrania-16-de-julio-de-2023/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.