Novaci na hodočašću u Marizell i Gaming

Uoči Velike Gospe, u ponedjeljak, 14. kolovoza novaci i postulanti su zajedno s magistrom o. Petrom i priorom o. Vedranom hodočastili u austrijsko nacionalno svetište Mariazell i bivšu kartuziju Gaming. Pridružio im se i fra Krešimir, franjevački bogoslov Ćirilo-metodske provincije te remetske župljanke Sofija i Maša Omazec koji su u to vrijeme boravili u kraćoj posjeti našem samostanu u Grazu. Putujući prema odredištu mogli smo uživati u ljepotama Štajerske: zelenilu šuma i pašnjaka, bistrim jezerima i vrhuncima Alpa.

Grad Mariazell udaljen je 143 km od Graza, a smješten je u dolini Salza, usred sjevernih štajerskih Alpa. U blizini grada nalazi se alpsko jezero Erlaufsee. Osim što je najvažnije hodočasničko mjesto u Austriji, u kojem se Blažena Djevica časti kao „Magna Mater Austriae“ – „Velika Majka Austrije“, Mariazell ima veliko značenje i za katolike iz susjednih istočnih zemalja. Stoga se Majka Božja ovdje časti i kao „Mater Gentium Slavorum“ – „Majka slavenskih naroda“, i kao „Magna Hungarorum Domina“ – „Velika vladarica Mađara“.

Svetište su prema predaji utemeljili benediktinci iz opatije St. Lambrecht početkom 12. stoljeća. Godine 1157. u okolicu Mariazella, koja je bila u posjedu opatije St. Lambrecht, poslan je monah Magnus za dušobrižnika mještanima koji su ondje živjeli. On je sa sobom ponio Marijin kip, načinjen od lipova drveta, koji je po dolasku položio na jedan panj. Tada je počeo oko njega graditi „ćeliju“, koja je trebala istodobno služiti kao kapelica i njegovo boravište. Marija i ćelija – njemački „Zelle“ – dali su ime tome mjestu: Mariazell.

Drugo naše odredište bila je bivša kartuzija Gaming, koju je osnovao austrijski vojvoda Albrecht II. 1332. U njoj su 450 godina živjeli kartuzijanci, tj. sve do 27. siječnja 1782. kada je dekretom cara Josipa II. ukinuta. Od tada je ovo zdanje bilo u rukama različitih vlasnika. Od 2008. jedan dio samostana je pretvoren u pivovaru s pivnicom i hotelom s četiri zvjezdice. Danas se u „kartuziji“ nalazi nekoliko stranih sveučilišta: europska podružnica Franjevačkog sveučilišta Steubenville (Ohio, SAD), europski ogranak Sveučilišta Ave Maria iz Floride, jezični i katehetski institut za obrazovanje studenata iz istočne Europe, kao i botanički i slikarski centar pod vodstvom slikarice Barbare Schoberberger.

Samostan je inače jedan od najvažnijih i najljepših spomenika u Srednjoj Europi. Sa svojim gotičkim krovom „Kartause Gaming“ povijesni je i umjetnički dragulj. U crkvi Maria Thron pokopani su suosnivač Austrije, vojvoda Albrecht II., i njegova supruga Ivana Pfirt te Elizabeta od Češke, kći cara Karla IV.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.