„In Taberna“: koncert u karmelskom vrtu

Ljubav prema glazbi renesansnog perioda povezala je četiri prijatelja, Aleksandra Mijailovića, Karla Hamedera, Jovu i Tamaru Ivanić u Vokalni ansambl „Quadrivia“. Ime su uzeli po latinskoj riječi quadrivium koja označava: a) mjesto gde se sastaju četiri puta, raskrsnica; b) u srednjem vijeku: četiri dijela matematike (artimetika, geometrija, astronomija i glazba) koje su u starini, pored triviuma (gramatike, retorike i dijalektike), pod imenom „sedam slobodnih umijeća“, smatrali glavnim predmetima višeg školskog obrazovanja.

„In Taberna“ je jedinstven doživljaj renesansne glazbe, ispjevan o vinu, prijateljstvu i ljubavi, i u subotu 26. kolovoza u 20 sati okupio je oko 170 posjetioca koji su prisustvovali doista jednom iznimno lijepom događaju. Zašto u karmelskom vrtu? Članovi ansambla su prijatelji karmelske zajednice i njihovo djelovanje je započelo 2014. godine kada ih je u ansamblu bilo petero te su se zvali „Qunta divina“ i kao takvi imali su nastup i u Remetama. Nije trebalo puno mudrovanja da se jedna ovakva ideja realizira u Karmelu – „Božjem vrtu“.

Kako bi se bolje približila atmosfera i duh tog vremena, članovi ansambla su poželjeli da se uz glazbu degustira i vino koje je prezentirala Vinarija „VRT“ u vlasništvu obitelji Tripković. Vinarija „VRT“ osnovana je 2011. godine u Riđičkom vinogorju, najmlađem i najmanjem vinogorju u Srbiji, gdje se proizvode „vina s pijeska“.

Svojim sponzorstvom su uskočile i obitelji Vuković i Gertner, tako da su uz vino posjetioci na stolu imali tri vrste sira iz domaće proizvodnje te slane kolačiće. Cjelovitom ugođaju pridonio je lijepi ambijent dvorišta karmelskog samostana koji je po prvi puta bio mjesto jednog ovakvog eventa. Da bi se zaokružila priča ovog posebnog događaja, Bogom dane lijepe glasove vokalista u nekim su pjesmama pratili vrhunski somborski instrumentalisti Aleksandar Alić, Nebojša Brdarić, Andrej Kukuruzar i Dragan Tomić. Idejni autor ovog projekta je Tamara Ivanić.

Iako posjetioci nisu mogli otići kući opijeni vinom kojeg je bilo samo u manjim količinama, razišli su se opijeni ljepotom glazbe i pjesme te su te dojmove mogli umnožiti dijeleći ih s drugima. Uz nekoliko fotografija s koncerta, možete na linku pronaći reportažu somborske televizije koja sadrži razgovor sa idejnom začetnicom Tamarom Ivanić, vlasnikom vinarije gospodinom Tripkovićem, obraćanje priora o. Stjepana Vidaka na početku koncerta te nekoliko isječaka pjesama s koncerta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.